Până la 77% dintre femeile adulte vor dezvolta fibrom la un moment dat în viață, o tumoră benignă la nivelul uterului, este concluzia unui sondaj realizat recent de The Harris Poll pentru Societatea de Radiologie Intervențională din Statele Unite. În România, ,,80% dintre femei au cel puțin un fibrom de-a lungul vieții, dar asta nu înseamnă neapărat că întotdeauna trebuie să se opereze”, afirmă dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, fondator și coordonator al Centrului național pentru tratamentul fibromului uterin și altor patologii asociate, de la Spitalul Regina Maria Brașov.
Medicul a efectuat peste 1.000 de intervenții în fibroamele uterine, abordând aceste tumori atât clasic, laparoscopic, cât și prin chirurgie robotică. „Este important să ai posibilitățile tehnice să oferi pacientei care își dorește un copil cândva cea mai bună abordare și să-i dai șansa maximă să poată să obțină sarcina”, este de părere dr. Viorel Narcis Stoica, prin mâinile căruia au trecut femei cu fibroame de dimensiuni mari, dar și femei cu multiple fibroame.
Îndepărtarea completă a uterului nu este singura opțiune de tratament a fibromului
Sondajul americanilor realizat online în Statele Unite în rândul a peste 1.000 de femei din SUA, inclusiv femei care au fost diagnosticate cu fibrom uterin, a reliefat că majorității femeilor cu fibrom uterin li se oferă histerectomii în detrimentul tratamentelor minim invazive.
În cazul mai multor femei diagnosticate cu fibrom uterin- mai mult de jumătate (53%)- li s-a prezentat o singură opțiune de tratament, scoaterea uterului (histerectomie). Nu e de mirare că și percepția publicului este la fel. 17% dintre femei cred în mod eronat că histerectomia sau îndepărtarea completă a uterului este singura opțiune de tratament, respectiv una din patru femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (27%).
Dr. Viorel Narcis Stoica a avut de-a face și cu fibroame mai speciale, de 20 cm, în care uterul după operație arăta ca unul normal astfel că la ecografie aproape că nu îți dădeai seama că a fost operat.
,,Am avut o pacientă căreia i-am scos 23 de fibroame, dintre care cel mai mare avea 14 centimetri și am reușit să refac uterul, iar apoi a ținut și o sarcină gemelară până la 38 de săptămâni. Sunt multe cazuri deosebite, de aceea managementul corect al fibroamelor este bine să fie făcut de către un medic ginecolog cu experiență în aceste abordări chirurgicale pentru a nu lăsa vreun handicap chirurgical să influențeze decizia terapeutică”, a specificat dr. Stoica (FOTO).
Medicul a povestit că a avut paciente care au venit hotărâte să se opereze laparoscopic, altele robotic, dar ginecologul le-a recomandat să se opereze clasic. A avut doamne care doreau să se opereze laparoscopic, dar nu era necesară decât o miomectomie histeroscopică fără nicio incizie.
Chirurgia robotică, cea mai modernă tehnică de tratament
Aproape 600.000 de histerectomii sunt efectuate în fiecare an în S.U.A. Dar unele histerectomii chiar ar putea fi evitate. Un studiu publicat în American Journal de Obstetrică-Ginecologie a arătat că una din cinci femei care au suferit o histerectomie pentru o afecțiune noncanceroasă nu a avut dovezi care să susțină necesitatea intervenției chirurgicale. Medicul Narcis Stoica spune că allege să păstreze uterul femeii, ori de câte ori a fost posibil acest lucru.
,,Am scos mai mult de 1.000 de fibroame și un singur fibrom care era destul de mare, de 14 cm, al unei doamne din Anglia care a venit să se opereze aici, avea o modificare malignă în mijlocul lui, dar care nu ne-a împiedicat să efectuăm o chirurgie conservatoare, adică am făcut o miomectomie și am păstrat uterul. Doamna nu avea copii. În viitor va putea să facă și dânsa copii. Chirurgia robotică ne oferă o vizibilitate foarte bună și abord în anumite spații în care și clasic este foarte greu să poți pătrunde”, a spus ginecologul.
Chirurgia robotică este cea mai modernă tehnică sau modalitate de tratament a fibromului uterin, care le oferă medicilor posibilitatea să abordeze minim invaziv formațiuni tumorale mai mari pe care nu le-ar fi putut opera laparoscopic.
Potrivit medicului, chirurgia robotică este similară ca rezultat cu chirurgia clasică și oferă o recuperare mult mai rapidă în anumite formațiuni tumorale sau fibroame mai mari care sunt asociate cu endometrioză, cu alte chisturi intra-abdominale. ,,Chirurgia robotică ne oferă posibilitatea de a interveni minim invaziv, ca și cum am fi operat laparoscopic, dar cu recuperare și mai rapidă decât în laparoscopie. Gândiți-vă că noi vedem la consolă ca într-o imagine 3D, ca și cum am fi cu capul în abdomenul femeii. Avem o imagine de perspectivă, vedem de jur împrejur”, a explicat dr. Stoica.
Chirurgul care operează cu robotul are mai multe mâini
Opțiunile chirurgicale pentru tratarea fibromului sunt chirurgia robotică, chirurgia clasică și chirurgia laparoscopică. Mai există și chirurgia histeroscopică în care sunt abordate fibroame intracavitare. ,,Intrăm prin col, decupăm fibroamele, le scoatem bucățică cu bucățică și ulterior uterul rămâne intact”, a spus medicul.
Chirurgia robotică a luat avânt în ultimele două decenii, iar medicii români țin pasul cu noile posibilități de tratament și abordări mult mai țintite a formațiunilor sau unei patologii din cavitatea peritoneală. Și în cazul fibroamelor uterine, chirurgia robotică s-a dovedit a avea mai multe avantaje: de la confortul chirurgului, mobilitatea pe care o oferă robotul, până la recuperarea mai rapidă și fără dureri a pacientului operat astfel.
,,Este ca și cum am avea mai multe mâini, că toate brațele sunt la mine, de exemplu. Camera nu obosește niciodată, niciodată nu se rotește, eu pot s-o manevrez singur de câte ori vreau să obțin o un unghi mai favorabil unei incizii. Atunci eu modific poziția camerei fără să fie nevoie să rog colegul să schimbe unghiul camerei în același timp. În mai rămân trei brațe de lucru în care am pensele pe care pot să le jonglez între mâini. În mâna dreaptă pot să am două pense, în mâna stângă o pensă”, a explicat ginecologul, referindu-se la robotul chirurgical de ultimă generație cu care operează.
Mituri despre fibromul uterin
Medicul atenționează că există mai multe idei preconcepute legate de fibroamele uterine. ,,Prima greșeală este că întotdeauna cine se gândește la fibrom se gândește la operații, ceea ce nu este adevărat. A doua, o realitate cu care ne confruntăm, că un fibrom dă înapoi când intră femeia la menopauză, ceea ce se și întâmplă de obicei. Numai că nu poți să monitorizezi un fibrom de 10 cm la o doamnă de 35 de ani, cu rezervă ovariană bună și care ar intra la menopauză la 45 sau 50 de ani. Nu poți să aștepți să treacă timpul, fiindcă acesta va crește și va fi mai greu de abordat, eventual te va forța să-l operezi clasic, în loc să folosești o abordare minim invazivă, cum este chirurgia robotică”, a subliniat dr. Viorel Narcis Stoica.
Există însă și situația în care femeile cu fibrom uterin sunt convinse de medic să nu se opereze pentru că au o rezervă ovariană mică și dacă s-ar opera sau ar face embolizare ar pierde timpul. ,,Pentru unele dintre ele varianta mai potrivită este să rămână gravide cât mai repede și atunci să monitorizăm sarcina cu fibromul pe loc, având și avantajul că dacă nasc prin cezariană, am putea să scoatem și fibromul la cezariană și atunci împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură”, a explicat ginecologul.
Intervențiile chirurgicale cu robotul pot dura o oră, două, trei în funcție de complexitatea cazului.