Endometrioza, denumită „boala cu 1000 de fețe”, afectează peste 190 de milioane de femei din întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta este o afecțiune cu impact semnificativ asupra femeilor și cu o frecvență ridicată, cu o raportare de „10% din populația globală feminină și o medie de 35% din pacientele infertile”, atenționează dr. Adriana Oltean, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Regina Maria Cluj. Aproximativ 10-15% dintre femeile cu endometrioză rămân nediagnosticate. În cazul femeilor diagnosticate, traseul este amplu și de lungă durată, presărat de tratamente medicamentoase, regimuri și uneori poceduri sau intervenții chirurgicale. Dr Adriana Oltean (FOTO) detaliează care sunt cele mai bune soluții chirurgicale pentru femeile cu endometrioză.
Dureri în forme diverse
În medie, durează 7-8 ani de la prima vizită la medicul de familie până la stabilirea diagnosticului, arată Endometriosis UK, care susține că în Marea Britanie, endometrioza este a doua cea mai frecventă afecțiune ginecologică.
,,Simptomatologia pacientelor cu endometrioză este vastă, dar în principal este dată de simptomele dureroase în multiple lor forme”, a explicat dr. Adriana Oltean, prin mâînile căreia trec multe paciente cu această afecțiune.
Tratamente chirurgicale indicate în endometrioză
În momentul de față, datorită progresului tehnologic în domeniul medical, există soluții chirurgicale minim invazive pentru tratamentul endometriozei.
,,Cura chirurgicală a endometriozei prezintă avantaje majore și cand mă refer la chirurgia minim invazivă ma refer în primul rând la chirurgia laparoscopică și chirurgia robotică. Dintre acestea, chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă și care în același timp prezintă avantaje semnificative asupra stării de bine a pacientului: o durere postoperatorie mult redusă și implicit o recuperare mult atenuată, o minimalizare a traumei asupra abdomenului, o minimalizare a riscului hemoragic perioperator și implicit a altor complicații posibile, o durată mai redusă a spitalizării și în același timp o reintegrare rapidă în societate, pentru că, de fapt, asta ne dorim, o recuperare cât mai rapidă și o funcționalitate ulterioară a pacientului”, a explicat dr. Adriana Oltean.
Chirurgia robotică, pe lângă avantajele pe care le oferă pacientului prezintă în același timp avantaje și din perspectiva chirurgului.
Astfel, datorită celor 7 grade de libertate ale instrumentelor, chirurgului i se permite un grad maxim de mișcări și o mai mare precizie in realizarea gestului chirurgical, care se cuantifică ulterior în calitatea actului medical. În același timp, camera 3 D oferă un acces mult facil în unele zone mai profunde ale pelvisului, unde abordul chirurgical de multe ori este îngreunat”, a explicat medicul ginecolog.
Traseul femeilor cu infertilitate de cauză endometriozică
Prevalența endometriozei la femeile cu infertilitate poate fi încadrată într-un interval de 30–50%, după Societatea Americană de Medicină Reporductivă.
,,Endometrioza este o boală simptomatică asociată cu un risc semnificativ de infertilitate, dar cu toate acestea un procent considerabil de paciente reușesc să conceapă spontan. Însă, de multe ori într-un context asimptomatic de endometrioză , ne întâlnim cu paciente care prezintă o rezervă ovariană diminuată, la care frecvent se cumuleaza si un context de status inflamator extins cu alterarea a proceselor de fecundație și implantare. Drept urmare, endometrioza poate să influențeze semnificativ atât posibilitatea concepției spontane, cât și rezultatele procedurilor FIV”, a spus dr. Adriana Oltean.
Tratamentul în cazul pacientelor cu infertilitate de cauză endometriozică trebuie stabilit, în funcție de mai mulți factori cum sunt: dorința de sarcină și contextul temporal, rezerva ovariană, statusul actual simptomatic al pacientei și stadiul bolii, vârsta femeii precum și de posibilitatea sau de necesitatea anumitor intervenții chirurgicale.
,,Necesitatea anumitor intervenții reprezintă forma cea mai radicală de tratament, respectiv tratamentul chirurgical, dar în același timp, în unele cazuri se poate propune și o cale mai ușoară, respectiv tratamentul medicamentos asociat în cele mai multe cazuri cu un regim igieno-dietetic”, a precizat ginecologul clujean.
Decizia chirurgicală ține cont și de o posibilă sarcină
În cazul femeilor care au nevoie de intervenție chirurgicală, trebuie luată în calcul și perioada de recuperare, care trebuie optimizată astfel încât femeia să fie aptă ulterior să obțină o sarcină, prin concepție spontană sau ca urmare a unei proceduri FIV.
,,Traseul pacientelor cu infertilitate de cauză endometriozică este amplu și de multe ori de lungă durată, un traseu în care trebuie să confruntăm infertilitatea și să reușim sau să încercăm să obținem o sarcină, pentru ca ulterior, în măsura în care această sarcină apare să monitorizăm sarcina și să avem grijă atât de mamă cât și de făt. Totusi, pe langa dorința de obținere a unei sarcini, o componentă importantă este reprezentată și de controlul simptomelor si al stadiului bolii.”, a precizat dr. Adriana Oltean.
Cand este indicată însă, cura chirurgicală a endometriozei într-un context de infertilitate este justificată de încercare de restabilirea a anatomiei pelvine și a funcționalității normale, de îndepartare a leziunilor care intervin direct sau indirect în diminuarea rezervei ovariene și care în unele cazuri îngreunează procedura de puncție ovariană în cazul FIV-ului, precum și de scăderea a statusului inflamator pelvin. Și, oricând într-un context general, cura chirurgicala a endometriozei este justificată de ameliorarea simptomelor prezente.