articol susținut de

Tipuri de terapii de substituție hormonală: Ce înseamnă un tratament personalizat la menopauză și căror femei li se recomandă

Ileana Mirescu

Menopauza reprezintă o etapă inevitabilă în viața fiecărei femei, caracterizată prin încetarea permanentă a ciclurilor menstruale și modificări hormonale semnificative. Această tranziție poate aduce cu sine o serie de simptome neplăcute, precum bufeurile, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală și alte manifestări care pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Terapia de substituție hormonală (TSH) reprezintă o soluție pentru gestionarea acestor simptome. Însă, pentru a asigura un tratament sigur și eficient, este important ca acesta să fie personalizat și monitorizat atent de către specialiști. Colaborarea între ginecologi și endocrinologi, evaluarea riguroasă a riscurilor și beneficiilor și monitorizarea continuă a pacientelor sunt elemente cheie pentru succesul TSH.

Pentru a oferi o perspectivă completă asupra TSH și a importanței unui tratament personalizat, am solicitat opinia a doi specialiști în domeniu: dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică – ginecologie și dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. Ambii medici din cadrul Regina Maria subliniază importanța unei abordări multidisciplinare în gestionarea menopauzei.

Modificări care apar la menopauză

Menopauza se manifestă printr-o serie de simptome neurovegetative intense, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, tulburările de concentrare și de dispoziție, care afectează semnificativ calitatea vieții femeilor. „De asemenea, apar tulburări trofice, precum uscăciunea vaginală și disconfortul în timpul actului sexual, pierderea de urină, precum și numeroase alte efecte asupra diferitelor sisteme ale organismului. Pe măsură ce femeia trece prin menopauză, se poate confrunta cu scăderea calității pielii și unghiilor, reducerea densității osoase, ceea ce poate duce la osteoporoză, modificări ale profilului lipidic cu un risc crescut de ateroscleroză și boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică”, atenționează dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Medicul precizează că pentru a gestiona aceste schimbări, în primul rând, este necesară  adoptarea unor reguli de bază pentru un stil de viață sănătos: o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, igiena somnului și igiena mentală, purtarea hainelor din bumbac în straturi multiple, evitarea condimentelor, a fumatului și a temperaturilor ridicate în cameră. „Tratamentul de bază, etiopatogenic, implică administrarea terapiei estroprogestative, prin care se înlocuiesc hormonii care lipsesc, contribuie la îmbunătățirea calității vieții femeii”, este de părere medicul endocrinolog.

Când poate fi uti terapia de substituție hormonală

Dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică – ginecologie și coordonatorul Centrului de expertiză în managementul menopauzei Regina Maria din Cluj subliniază că principalele motive pentru care o pacientă ar putea considera tratamentul de substituție hormonală în timpul menopauzei includ:

  • Ameliorarea simptomelor vasomotorii – bufeurile și transpirațiile nocturne sunt simptome comune și adesea severe ale menopauzei care pot fi ameliorate prin TSH;
  • Îmbunătățirea sănătății vaginale și urinare – TSH poate ajuta la reducerea uscăciunii vaginale, dispareuniei (durerea în timpul actului sexual) și a iritațiilor vaginale. De asemenea, poate ameliora simptomele urinare precum frecvența urinară;
  • Prevenirea osteoporozei – scăderea estrogenului în menopauză poate duce la pierderea densității osoase și la un risc crescut de fracturi. TSH poate ajuta la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei;
  • Îmbunătățirea stării generale de bine – unele femei experimentează simptome emoționale și psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și iritabilitatea în timpul menopauzei. TSH poate ajuta la ameliorarea acestor simptome și la îmbunătățirea calității vieții;
  • Gestionarea altor simptome ale menopauzei – inclusiv oboseala, tulburările de somn și durerile articulare.

„Aceste motive sunt individualizate și pot varia de la o pacientă la alta, în funcție de severitatea simptomelor și de impactul acestora asupra vieții de zi cu zi. Decizia de a începe TSH trebuie luată în colaborare cu un medic, ținând cont de beneficiile și riscurile pentru fiecare pacientă în parte.”

Dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică – ginecologie

Medicul endocrinolog Antonela Burlacu subliniază însă că nu toate simptomele și semnele menopauzei sunt cauzate exclusiv de scăderea nivelurilor de estrogen și progesteron; există și alți hormoni care se reduc în această perioadă. Cu toate acestea, terapia de substituție hormonală se concentrează, în principal, pe înlocuirea estrogenului și progesteronului pentru femeile aflate la menopauză.

Ce este terapia de substituție hormonală și câte tipuri există

TSH implică administrarea de hormoni pentru a compensa scăderea naturală a nivelurilor hormonale în timpul menopauzei. Există două tipuri principale de TSH: TSH combinată, care utilizează atât estrogen, cât și progesteron și este indicată pentru femeile care au uter, pentru a preveni hiperplazia endometrială și TSH doar cu estrogen, utilizată pentru femeile care au suferit o histerectomie și nu mai au uter.

Dr. Călin Todoran precizează că TSH poate fi administrată în diverse forme, adaptate nevoilor și preferințelor pacientei:

  • Pastile orale: cea mai comună formă de administrare, dar nu tot timpul cea mai bună;
  • Plasturi transdermici: aplicați pe piele, eliberând hormonii în sânge prin piele;
  • Geluri sau creme: aplicate pe piele sau local în vagin;
  • Injecții: administrate la intervale regulate;
  • Inel vaginal: eliberează hormoni local în vagin.

Investigații necesare pentru orice pacientă

„Orice pacientă, înainte de a începe tratamentul de substituție este investigată din punct de vedere hormonal, adică i se dozează estradiolul, progesteronul și FSH-ul. În unele cazuri, se poate lua în considerare și dozarea testosteronului, în special dacă terapia implică acest hormon. În plus față de evaluarea hormonală, este necesară efectuarea unor investigații imagistice, cum ar fi ecografia și mamografia sânului, ecografia abdominală, alături de un consult ginecologic și un consult cardiologic complet, inclusiv EKG și ecocardiografie. De asemenea, este important să se efectueze evaluări ale profilului lipidic și al coagulării pentru a evalua riscul cardiovascular și al altor complicații.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Iată lista completă a investigațiilor necesare, potrivit medicului ginecolog Călin Todoran:

  • Evaluare clinică completă și paraclinică: istoricul medical al pacientei, simptomele menopauzei, riscurile individuale de cancer de sân, boli cardiovasculare, osteoporoză și alte afecțiuni;
  • Testele hormonale: nivelurile de FSH, LH și estradiol pentru confirmarea menopauzei;
  • Evaluarea endocrinologică: de multe ori este recomandată, mai ales în cazurile complexe sau cu comorbidități endocrine, e nevoie ca medicul endocrinolog să evalueze partea de tiroidă;
  • Densitometrie osoasă: evaluarea densității osoase pentru riscul de osteoporoză;
  • Mamografie și alte teste imagistice: pentru a exclude prezența cancerului de sân.

Ce înseamnă tratament personalizat la menopauză

Dr. Antonela Burlacu explică importanța colaborării între ginecolog și endocrinolog în personalizarea tratamentului. Ginecologii efectuează investigații hormonale, ecografii transvaginale și examene Papanicolau, în timp ce endocrinologii decid asupra tratamentului de substituție, evaluând nivelurile de estradiol, progesteron și FSH.

Potrivit dr. Todoran, tratamentul este adaptat în funcție de:

  • Simptomele specifice ale pacientei: intensitatea și tipul simptomelor menopauzale;
  • Riscurile individuale: evaluarea riscului de boli cardiovasculare, cancer, osteoporoză și alte afecțiuni;
  • Preferințele pacientei: preferințele legate de forma de administrare (pastile, plasturi, geluri etc.) și alte considerente personale;
  • Monitorizarea continuă: ajustarea dozelor și tipurilor de hormoni pe baza răspunsului la tratament și apariției efectelor secundare.

„Alegerea tipului de terapie de substituție hormonală (TSH) și a formei de administrare depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără simptomele specifice ale pacientei, riscurile individuale pentru afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul de sân și osteoporoza, precum și preferințele personale ale pacientei. De asemenea, răspunsul la tratament și tolerabilitatea efectelor secundare joacă un rol important. Este esențial ca decizia de a începe TSH să fie luată în colaborare cu un medic, care poate evalua beneficiile și riscurile în contextul specific al fiecărei paciente.”

Dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică – ginecologie

Când trebuie începută și cât durează substituția hormonală

Tratamentul poate fi inițiat chiar și în perioada de perimenopauză, atunci când se observă manifestări neurovegetative severe, însoțite de tulburări ale ciclului menstrual, care pot afecta semnificativ calitatea vieții femeii.

„Teoretic, tratamentul în menopauză începe la aproximativ un an de la ultima menstruație. Durata terapiei de substituție hormonală trebuie să fie adaptată în funcție de momentul apariției simptomelor și poate varia de la cinci ani la zece ani.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Dr. Todoran a menționat că, potrivit studiilor recente, terapia hormonală poate fi sigură și benefică pentru multe femei, mai ales dacă este administrată la începutul menopauzei și la femeile cu risc cardiovascular scăzut. S-a constatat că beneficiile TSH pentru tratarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, depășesc riscurile pentru femeile sub 60 de ani și în primii 10 ani de la debutul menopauzei.

Beneficii versus riscuri

Beneficiile TSH includ, potrivit medicului ginecolog, următoarele:

  • Ameliorarea simptomelor vasomotorii: reduce bufeurile și transpirațiile nocturne;
  • Îmbunătățirea sănătății vaginale și urinare: ajută la reducerea uscăciunii vaginale și a iritațiilor, îmbunătățind confortul sexual;
  • Prevenirea osteoporozei: menține densitatea osoasă și reduce riscul de fracturi;
  • Îmbunătățirea calității vieții: reduce simptomele emoționale și psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea.

Însă, există și riscuri asociate, cum ar fi:

  • Cancer de sân: crește ușor dar nesemnificativ riscul de cancer de sân, în special la utilizarea pe termen lung;
  • Boli cardiovasculare: poate crește riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale în cazul administrării orale a tratamentului;
  • Tromboză venoasă profundă: crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în cazul administrării orale;

Efecte secundare minore: dureri de sâni, balonare, sângerări vaginale neregulate.

Potrivit, medicului endocrinolog Antonela Burlacu, principalele preocupări ale femeilor în privința substituției hormonale sunt legate de teama de a dezvolta cancer de sân sau de endometru, iar unele persoane mai informate sunt îngrijorate și de posibilele probleme de coagulare și de afecțiuni cardiace.

Temerile sunt, într-o oarecare măsură, justificate, însă monitorizarea adecvată poate ajuta la prevenirea și gestionarea acestor situații. Prin efectuarea ecografiei și mamografiei anuale, precum și a profilului lipidic, a consultului cardiologic cu ecocardiografie, electrocardiogramă și ecografie Doppler, atât la începutul tratamentului, cât și ulterior, se pot evita sau amâna potențialele complicații și se poate interveni prompt în caz de nevoie.

Dr. Todoran reiterează că monitorizarea regulată și ajustarea tratamentului sunt esențiale pentru a minimiza riscurile. Evaluările periodice includ teste de sânge, mamografii și alte teste imagistice pentru screeningul cancerului de sân și evaluări clinice pentru a discuta efectele secundare și beneficiile tratamentului și pentru a detecta eventualele complicații cât mai devreme posibil.

Contraindicații

Conform medicului ginecolog Călin Todoran, există anumite contraindicații importante de luat în considerare înainte de a începe terapia de substituție hormonală. Acestea includ:

  • Cancer de sân activ sau antecedente de cancer de sân: pentru femeile care au avut cancer de sân sau care au un risc crescut de dezvoltare a acestuia, terapia hormonală poate fi contraindicată din cauza potențialelor riscuri suplimentare asociate. Totuși, pentru a gestiona simptomele vaginale, precum uscăciunea și disconfortul, pot fi utilizate ovule cu un anumit tip de hormoni care nu au impact asupra țesutului mamar;
  • Sângerări vaginale inexplicabile: prezența unor sângerări vaginale fără o cauză clară poate indica probleme serioase de sănătate și trebuie investigată înainte de a începe terapia hormonală;
  • Boli hepatice severe: femeile cu afecțiuni hepatice severe pot avea dificultăți în metabolizarea hormonilor și pot prezenta un risc crescut de complicații hepatice în urma terapiei hormonale. Aceste probleme de sănătate trebuie să fie evaluate și gestionate corespunzător înainte de a începe tratamentul hormonal;
  • Tromboembolism activ sau antecedente de tromboembolism: antecedentele de tromboembolism venos sau prezența unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge reprezintă contraindicații importante pentru terapia hormonală. Administrarea de hormoni poate crește riscul de tromboză venoasă profundă și alte complicații trombotice;
  • Boli cardiovasculare severe: persoanele cu afecțiuni cardiovasculare grave, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă sau cardiopatia ischemică, pot prezenta un risc crescut de complicații cardiovasculare în urma terapiei hormonale;
  • Alergii la componentele TSH: femeile care au alergii cunoscute sau reacții adverse la componentele utilizate în terapia de substituție hormonală ar trebui să evite această formă de tratament.

Ultimele descoperiri în domeniu

Medicul ginecolog Călin Todoran precizează că, în ultimul timp, cercetările și tendințele în terapia de substituție hormonală au adus noi perspective, în special, în ceea ce privește siguranța și eficacitatea tratamentului. Noua generație de hormoni, administrată în doze mai mici și prin modalități alternative, cum ar fi plasturii sau gelurile, este acum disponibilă și s-a dovedit a fi mai sigură. Aceste forme de administrare transdermică reduc riscul de efecte secundare severe, precum tromboza venoasă profundă și accidentele vasculare cerebrale.

„Există o tendință clară de a personaliza terapia de substituție hormonală în funcție de profilul de risc individual al fiecărei paciente. Evaluările detaliate ale riscului cardiovascular și ale altor factori de sănătate permit medicilor să adapteze tratamentul hormonal la nevoile specifice ale fiecărei femei.”

Dr. Călin Todoran, medic primar obstetrică – ginecologie

Noile ghiduri elaborate de experți, inclusiv cele de la American College of Cardiology și alte organizații de sănătate, oferă recomandări detaliate despre utilizarea TSH. Acestea subliniază importanța evaluării riscurilor și beneficiilor și recomandă TSH pentru femeile cu simptome severe ale menopauzei, dar cu risc scăzut de boli cardiovasculare.

Atenție la alternativele naturiste!

Metodele naturiste pentru gestionarea simptomelor menopauzei includ o gamă largă de opțiuni, precum:

  • Fitoterapia: utilizarea plantelor medicinale cum ar fi trifoiul roșu, coada-șoricelului, rădăcina de maca, rădăcina de cohoș negru și salvie. Acestea pot fi consumate sub formă de ceaiuri, tincturi sau suplimente alimentare;
  • Medicina tradițională chineză (TCM): TCM utilizează diferite tehnici, cum ar fi acupunctura, masajul și fitoterapia chineză, pentru a echilibra energia corpului și a reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și insomniile;
  • Homeopatia: această metodă implică utilizarea diluțiilor extrem de mici de substanțe naturale pentru a stimula capacitatea de vindecare a organismului. Remedii homeopate precum Lachesis, Sepia și Sanguinaria sunt adesea utilizate pentru a trata simptomele menopauzei;
  • Suplimentele alimentare: anumite vitamine, minerale și suplimente nutritive pot ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei. De exemplu, calciul și vitamina D sunt importante pentru menținerea sănătății osoase, în timp ce omega-3 poate ajuta la reducerea bufeurilor și a iritabilității;
  • Tehnici de relaxare și gestionare a stresului: practici precum yoga, meditația și respirația profundă pot contribui la reducerea stresului și a anxietății asociate menopauzei, facilitând astfel gestionarea simptomelor.

„Aceste metode se bazează pe dozări empirice și sunt produse de diferite laboratoare sau producători. Cu toate acestea, nu s-au efectuat studii sistematice pentru a evalua calitatea, eficiența și toxicitatea acestor tratamente. Unul dintre cele mai studiate remedii naturale este soia, care conține fitoestrogeni, însă eficacitatea sa poate varia în funcție de modul în care estrogenii din soia sunt metabolizați în intestinul femeii.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Prin urmare, medicul endocrinolog precizează că nu putem să evaluăm într-un mod științific și riguros eficacitatea tratamentelor naturiste. În schimb, putem observa doar subiectiv că unele simptome sunt ameliorate. Recomandarea unui tratament naturist ar trebui făcută numai după consultarea unui medic și numai în situațiile în care există contraindicații absolute pentru terapia hormonală de substituție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa