Ce este Social freezingul și cum ajută la prezervarea fertilității la femei. Dr. Cristina Zlătescu, Spitalul Regina Maria Cluj: „Cea mai tânără pacientă de până acum avea 28 de ani”

Ileana Mirescu
Procedura de social freezing a fost inițial concepută pentru femeile cu afecțiuni oncologice, astfel încât, după terminarea tratamentelor specifice, să poată obține o sarcină și să devină mame SURSA FOTO: Shutterstock

Dacă în urmă cu câteva decenii, femeile deveneau mame la vârste tinere, azi lucrurile stau diferit. Preocuparea pentru studii, carieră sau stabilitate financiară, pun dorința de a avea copii într-un plan mai îndepărtat. Din păcate, adesea, această amânare are un preț. Și asta pentru că rezerva ovariană se diminuează pe măsura trecerii timpului și a înaintării în vârstă, obținerea unei sarcini devenind tot mai dificilă. Știința oferă, însă, soluții pentru femeile – uneori și pentru bărbații – care, din anumite motive, pun sarcina în stand-by: prezervarea fertilității (sau social freezingul) este o astfel de variantă. Dr. Cristina Zlătescu – Marton, medic primar Obstetrică-Ginecologie cu competențe în Infertilitate, la Spitalul Regina Maria din Cluj, detaliază subiectul.

Inițial, procedura a fost concepută pentru femeile cu afecțiuni oncologice, astfel încât, după terminarea tratamentelor specifice, să poată obține o sarcină și să devină mame. Folosirea unei metode de prezervare a fertilității a fost și este necesară în condițiile în care cancerele apar și la vârste tinere, la femei aflate în perioada lor reproductivă. Perspectiva de a avea un copil după finalizarea tratamentelor și vindecare, în multe cazuri a fost speranța și motivația pacientelor în lupta cu această boală.

Ovocitele congelate pot fi păstrate oricât de mult timp, fără a le fi afectată calitatea

Procesul de prezervare a fertilității presupune mai întâi stimularea ovarelor cu scopul maturizării mai multor foliculi ovarieni și obținerii unui număr cât mai mare de ovocite. Stimularea ovariană se realizează prin administrarea zilnică a unor hormoni de sinteză, care imită producția naturală de hormoni.

Dr. Cristina Zlătescu – Marton, medic primar Obstetrică-Ginecologie, la Spitalul Regina Maria din Cluj, explică în ce constă procedura, după tratamentul de stimulare ovariană: „Se recoltează ovocitele, sub anestezie ușoară, transvaginal ecoghidat, manevră în timpul căreia pacienta nu simte nimic. Ovocitele recoltate sunt apoi stocate în azot lichid și pot fi păstrate oricât de mult timp, fără a suferi nicio modificare a calității lor. Când pacienta ia hotărârea de a deveni mamă sau primește «undă verde» de la medicul oncolog că poate rămâne însărcinată, ovocitele sunt decongelate și, cu o probă de material seminal al partenerului, se creează în laborator un embrion. Embrionul este apoi transferat în cavitatea uterină și… așteptăm o veste bună. Am avut foarte multe solicitări pentru afecțiuni oncologice și multe din aceste probe s-au și utilizat de atunci și sunt și sarcini.”

Și materialul genetic masculin poate fi crioprezervat

Cancerul și terapiile oncologice pot avea efecte adverse semnificative și asupra fertilității masculine. Tratamentele împotriva cancerului includ radioterapia, chimioterapia, modulatorii hormonali, anticorpii monoclonali, inhibitorii tirozinkinazei și terapia chirurgicală. Aceste tratamente pot fi administrate singure sau în diverse combinații. Fiecare abordare terapeutică are riscuri și toxicități distincte, iar multe dintre acestea pot avea ca rezultat efecte negative semnificative și de durată asupra sănătății reproductive masculine.

Dacă în ceea ce privește femeile, metodele de prezervare a fertilității implică proceduri invazive (stimularea ovariană, extragerea ovocitelor), la bărbați lucrurile sunt mai simple. Pentru prezervare este nevoie doar de o probă de material seminal ejaculat. Dificultățile care pot să apară pot fi în ceea ce privește producerea eșantionului pentru conservarea fertilității. Iar provocările pot include, potrivit sciencedirect.com, disfuncția erectilă, incapacitatea de a ejacula, aspermia, ejacularea retrogradă și azoospermia. În astfel de situații este necesară intervenția medicilor urologi, care abordează în mod specific fiecare dintre aceste probleme, în contextul prezervării fertilității. Dacă, în ciuda intervenției specialistului urolog, problema persistă, proba poate fi obținută prin procedura de extracție a spermei testiculare. Sperma este crioprezervată și stocată, de asemenea, în azot lichid, la o temperatură de -196 de grade Celsius.

Interesul pentru prezervarea fertilității este în creștere

Potrivit dr. Cristina Zlătescu-Marton, solicitările pentru social freezing sunt din ce în ce mai numeroase. „Am avut o pacientă care a fost nevoită să plece doi ani din țară, și-atunci își planifică o sarcină probabil pentru când se va întoarce. Bineînțeles că inițial va încerca natural, dar dacă nu va obține sarcina astfel, are la noi această posibilitate, să intervenim și să o ajutăm prin fertilizare in vitro. Dezghețăm ovocitele congelate și, practic, urmăm procedura de fertilizare in vitro ca la orice pacientă cu infertilitate. Creăm embrionii în laborator, iar apoi îi transferăm”, a precizat medicul.

Există maternitate și după cancer!

Dacă în unele cazuri prezervarea fertilității se face din motive care țin de dorința femeii de a amâna momentul în care să devină mamă, în altele ea reprezintă șansa de a avea copii după o bătălie cu cancerul, care îi răpește – temporar sau definitiv – acest drept. Această din urmă situație este cu atât mai dramatică cu cât este vorba despre o femeie tânără, care nu are copii și își dorește. Cele mai multe paciente oncologice care apelează la prezervarea fertilității sunt femei tinere, care suferă de cancer mamar. Dr. Cristina Zlatescu-Marton spune că cea mai tânără pacientă de până acum avea 28 de ani. „Era  o pacientă cu ovar micropolichistic, asta înseamnând că avea o rezervă ovariană foarte mare. Am recoltat 28 de ovocite și le-am congelat, așteptând ca pacienta să-și efectueze tratamentul și să putem să o ajutăm să obțină ulterior o sarcină.”

În cazurile în care pacientele cu afecțiuni oncologice au deja partener, se congelează direct embrioni. „Avem câteva cazuri în care am obținut, în ciuda circumstanțelor, embrioni frumoși, de calitate bună, și sperăm ca pe viitor, când va veni momentul, să și ducă la o sarcină”, a mai spus medicul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa