Sângerările vaginale și durerile abdominale survenite în timpul sarcinii sunt principalele motive pentru care pacientele ajung la Camera de Gardă a Spitalului Regina Maria Băneasa din București. Unitatea este deschisă 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, inclusiv în perioada sărbătorilor, și tratează atât urgențele ginecologice și obstetricale, cât și pe cele neonatologice. Serviciile medicale sunt asigurate rapid prin patru linii de gardă, în funcție de prezentările pacientelor, dar și de nivelul urgenței. Nu în ultimul rând, în unitatea medicală pot primi sprijin femeile în perioada după naștere, una extrem de delicată pentru proaspetele mame. Dr. Carmen Cristea, medic primar de Obstetrică și ginecologie la Spitalul Regina Maria Băneasa, ne explică pe larg serviciile medicale ce pot fi oferite în cadrul unității medicale, unde ajung paciente din multe zone ale țării.
Cele mai importante motive pentru care femeile ajung la Spitalul Băneasa
Printre urgențele obstetricale care aduc gravida în primul trimestru de sarcină la Camera de Gardă a Spitalului Băneasa se numără sângerarea vaginală și durerea abdominală, urgențe ce se pot încadra și în tabloul de avort. De asemenea, sângerarea vaginală, contracțiile uterine dureroase, hipertensiunea arterială indusă de sarcină și complicațiile acesteia – preeclampsia și eclampsia sunt motive frecvent întâlnite ca prezentări la Camera de Gardă pentru gravida în trimestrul 2 sau 3 de sarcină, detaliază dr. Carmen Cristea.
Sarcina extrauterină, urgență majoră!

La acestea se adaugă urgențele ginecologice legate mai ales de patologia uterină care și ele implică dureri abdominale și sângerări. „Fibroamele uterine sunt cele care pot genera menstruații abundente și sângerări între menstruații. De asemenea, chisturile ovariene pot genera sângerări. Însă urgența ginecologică numărul unu pentru noi este sarcina extrauterină care își poate anunța apariția prin dureri abdominale și sângerări vaginale anormale. Este o urgență adevărată care poate pune în pericol viața pacientei atunci când investigațiile arată că este ruptă și produce o acumulare de sânge în cavitatea abdominală. Rezolvarea este doar prin intervenție chirurgicală”, subliniază medicul primar ginecolog.
Trebuie spus însă că sarcinile extrauterine nu sunt frecvente, dar și că ele pot fi depistate nu doar în urgență, ci și la o simplă confirmare de sarcină. Dr. Carmen Cristea spune că a avut un astfel de caz de sarcină extrauterină silențioasă la o pacientă cu un test de sarcină pozitiv și care s-a prezentat la spital pentru confirmarea sarcinii. La ecografia făcută pacientei s-a descoperit că sarcina era poziționată în afara uterului și nu în interiorul acestuia, cum era firesc. „Un diagnostic de sarcină extrauterină depistat la confirmarea de sarcină – deci nu în urgență – ci silențios, să spunem, este mai puțin impactant pentru o pacientă, chiar dacă tratamentul este unul medicamentos sau chirurgical. Aceasta este varianta de sarcină extrauterină stabilă hemodinamic, adică nu debutează printr-o urgență medicală”, precizează dr. Carmen Cristea.
Sângerările vaginale și durerile abdominale în sarcină pot crea tablouri diferite, în funcție de vârsta sarcinii. Dacă sângerarea apare la o sarcină de prim trimestru, dar sarcina nu este afectată – lucru verificat ecografic – totul se poate încadra în limitele normalității. Dar, totodată, poate să fie vorba și de un tablou mai sumbru în care sângerarea să indice, de fapt, un avort în desfășurare. „Atunci când avem de-a face cu o sângerare în sarcină este obligația noastră să-i propunem pacientei internarea, mai ales dacă există modificări ecografice și pacienta are nevoie de tratament și monitorizare. Dacă însă este vorba de o sângerare de prim trimestru care poate surveni fără să fie o problemă cu sarcina, nu este nevoie de internare și explicăm pacientei lucrul acesta, îi recomandăm să țină legătura cu medicul curant. Adică gravida poate merge acasă, nefiind necesară internarea, ci doar control periodic, pentru supraveghere, la medicul curant”, subliniază medicul ginecolog.
Mai puțin de 10 minute, timp de așteptare la cazurile grave
Cele patru linii de gardă organizate la Spitalul Regina Maria Băneasa duc la un timp scurt de așteptare pentru paciente. Cazurile sunt preluate în funcție de prezentare, dar și de nivelul urgenței. „Noi suntem prompti și rezolvăm cazurile cât mai atent”. Dacă avem o singură prezentare la Camera de Gardă în momentul respectiv, totul se rezolvă foarte repede. Dacă se întâmplă să fie mai multe prezentări în același timp, conduita este să le preluăm în ordinea prezentării și totodată a gradului de urgență. Rezolvăm cazurile foarte repede, pentru că suntem mai mulți medici de gardă și putem să evaluăm în paralel. Timpul de așteptare depinde foarte mult de la caz la caz. Media este de 20-30 de minute să spunem, din momentul în care se face evaluarea și până la diagnostic și instituirea tratamentului, dacă este un caz care nu pune în pericol viața pacientei.
Dar, când este vorba despre o urgență majoră, ce necesită intervenție, în mai puțin de 10 minute pacienta este în sala de operație.
În contextul unui caz care necesită intervenție chirurgicală, dar nu pune viața femeii în pericol – o sarcină extrauterină cu pacienta stabilă hemodinamic, de exemplu – rezultatele analizelor de laborator, validate într-un timp foarte scurt adaptat gradului de urgență, împreună cu evaluarea cazului, explicațiile oferite pacientei în privința diagnosticului si tipului de tratament, internarea și pregătirea preoperatorie pot dura aproximativ o oră.
„Ne descurcăm chiar și în perioadele aglomerate”

Cea mai mare aglomerație la Camera de Gardă are loc în timpul sărbătorilor legale când policlinicile sunt închise, iar medicii de familie nu sunt disponibili. „Vorbim acum de zile naționale libere în care pacientele nu pot fi văzute de medicii curanți la cabinet și vin la Camera de Gardă, indiferent cât de mare sau de mică este problema. În general, de sărbători este mai aglomerat”, subliniază dr. Carmen Cristea.
Iar aglomerație pentru Maternitatea Băneasa înseamnă 35 de prezentări la Camera de Gardă într-o zi. „Am avut însă și sărbători când nu a fost atât de aglomerat, nu este o regulă. Pentru ca avem 4 linii de gardă, putem gestiona chiar și un volum mare de prezentari ”, mai spune medicul.
„Am stat cu sufletul la gură și eu și pacienta”
Din poziția sa de medic obstetrician, cel mai des dr. Carmen Cristea colaborează cu medicii hematologi, endocrinologi, cardiologi, gastroenterologi, dermatologi, chirurgi și imagiști. „Sunt cazuri în care este nevoie de colaborare, adică de consulturi interdisciplinare. Funcționăm ca o echipă și consider că este un lucru benefic pentru pacientă, pentru noi și pentru perspectiva cazului. Întotdeauna este bine să ne sfătuim, să mai cerem și o altă părere. Nu s-a întâmplat să nu dăm de cap, să nu reușim să rezolvăm un caz sau să ne depășească”, mai spune dr. Cristea.
Este dificil să aștepți, fie că ești pacient, fie că ești medic. „Îmi vine în minte cazul unei gravide care a născut acum două săptămâni. La ecografia de morfologie de trimestrul întâi s-a observat o modificare pentru care au fost necesare investigații suplimentare. Fără a intra în detalii ecografice, a fost nevoie de amniocenteză. Analiza se face începând cu săptămâna 16 de sarcină, iar rezultatul genetic necesar în cazul ei, s-a validat după o lună. Ei bine, și gravida și eu am așteptat cu sufletul la gură până în săptămâna a 20-a de sarcină ca să știm dacă este totul bine cu fătul. Un diagnostic sub semnul întrebării atâtea săptămâni de sarcină, este o provocare. Slavă Domnului, a fost totul bine și pacienta este acum acasă, împreună cu bebelușul”, rememorează medicul ginecolog.
Cazurile în care nașterea este o experiență frumoasă în viața femeii, sunt o satisfacție profesională: „Atunci când văd că mama și copilul sunt bine, când experiența mamei în ceea ce privește nașterea – fie că este naturală, fie că este prin cezariană – este deosebită, mă bucur tare mult când o văd fericită”, adaugă dr. Carmen Cristea.
Asistență pentru perioada post-partum

Despre miracolul nașterii se vorbește foarte des, dar despre vulnerabilitatea după naștere, mai rar sau deloc. Însă, perioada în care femeile au nevoie de servicii medicale specializate se întinde și după aducerea pe lume a bebelușului. Statisticile arată că una din șapte femei care au născut se confruntă cu depresie post-partum, opt din 10 suferă dezechilibre hormonale puternice, iar șase din 10 au dificultăți de alăptare. La Regina Maria Băneasa, mamele aflate în perioad post-partum pot primi tot sprijinul de care au nevoie.
Îngrijire și după naștere pentru mamă și bebeluș
Perioada imediat următoare nașterii sau „al patrulea trimestru”, cum mai este cunoscută, este una critică în viața unei femei și se poate întinde pe parcursul unui an. După naștere, amigdala, zona din creier responsabilă cu emoțiile și instinctul de îngrijire, devine dominantă, focusarea exclusivă asupra copilului expunând mama unor vulnerabilități importante. Astfel, tinerele mame – într-o proporție de peste 95% – devin neatente la propria sănătate neglijând posibile simptome ale unor boli endocrine, cardiovasculare sau dezechilibre psihice.
În acest context, Regina Maria a inițiat în aprilie 2025 în premieră în România programul specializat de recuperare post-partum „Mamele știu să fie bune, noi le ajutăm să fie bine”. Programul integrat de îngrijire post-natală este dezvoltat împreună cu o echipă multidisciplinară de specialiști, oferind standarde înalte de servicii medicale specializate. Există inclusiv un abonament medical dedicat pentru această perioadă delicată din viața oricărei femei.
Regina Maria Băneasa, un centru dedicat sănătății femeii, cu acreditări unice în România
Spitalul Regina Maria Băneasa este singura maternitate din România cu acreditare internațională JCI, cel mai înalt standard pentru îngrijirea și siguranța pacientului, încă din 2014. Instituția medicală este axată pe abordarea integrală a sănătății femeii, a mamei și a copilului. Astfel, serviciile medicale dedicate sănătății mamei și a copilului includ pe lângă maternitate, medicina materno-fetală și chirurgie fetală. Echipa multidisciplinară este supraspecializată în gestionarea cazurilor ginecologice complexe, a sarcinilor cu risc și a bebelușilor născuți prematur. Serviciile dedicate sănătății femeii includ chirurgia robotică, chirugia minim-invazivă, chirurgia generală și ATI.