Mamă pentru zeci de generații de copii a murit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț

Ileana Mirescu
scris pe
mama tatiana
Mama Tatiana (jos, pe scaun), cu o parte dintre copiii de care s-a ocupat alături de soțul ei

O femeie din Dobreni, Tatiana Gabril, care crescuse 6 copii ai săi şi înfiinţase un cămin de copii, în care s-a îngrijit de alți zeci de generații de copii, a murit în incendiul de la secţia ATI din Spitalul din Piatra Neamţ.

Presa locală spune povestea femeii care de zici de ani s-a îngrijit de copiii nimănui, alături de soțul ei.

„Se numeşte Tatiana Gavril. O cunosc de 25 de ani, din vremea când la Dobreni se construia cu greu şi cu multă muncă primul cămin privat pentru copiii aflaţi în dificultate.

“Mama Tatiana s-a dus acasă. S-a întors acasă. La Domnul. Acum e acolo”

După multe şi excepţionale transformări, după piedici, neajunsuri dar cu o credinţă nestrămultată, soţii Tatiana şi Mihai Gavril au ridicat la Dobreni un cămin pilot, numit acum Casa Ray Betesda.

Căminul de copii este un alt subiect. Vreau să scriu astăzi despre Mama Tatiana, pentru că aşa au strigat-o toţi copiii abandonaţi, neajutoraţi, orfani, pe care i-a strâns la sânul său timp de 25 de ani. Nu-i spuneau doamnă, nu-i spuneau tanti. Pentru ei, din momentul întâlnirii şi până când (şi după ce) i-a ajutat să-şi ia zborul în viaţă, a fost MAMA.

O mamă care mai avea 6 copii ai săi. O femeie dedicată, muncitoare, credincioasă şi mai ales, un OM BUN.

Mama Tatiana avea o fată asistentă în spitalul unde s-a stins

A plecat la spital în rugăciunile celor apropiaţi. Mulţi, toţi pe care i-a avut alături. O fată a sa este asistentă la spital. Toată grija ei şi a familiei era îndreptată acolo, la Terapie Intensivă, de unde ar fi putut să plece vie şi pe picioarele ei.

Aseară, vestea a căzut peste toţi ca un trăsnet. “S-a dus acasă. S-a întors acasă. La Domnul. Acum e acolo”, ne-a spus soţul său, directorul Casei Ray, Mihai Gavril.

Potriviti ziariștilor din Piatra Neamț, CASA RAI a luat ființă în 1999, ca parte a Asociației Betesda Maranatha.

”Sîntem creștini, dar casa nu este arondată vreunui cult sau biserici. Numele său, Rai, vine de la Raymond, fondatorul asociației”, spune directorul așezămîntului, Mihai Gavril.

La început au fost 8 copii, parte din ei cazuri sociale care au făcut vîlvă la vremea respectivă: tată bețiv și agresiv și-a omorît soția și a lăsat copiii pe drumuri. Sau – mamă singură, bolnavă, moare în sărăcie și lasă 2-3 copii după ea. Politica acestui tip de protecție a fost ca, pe cît posibil, să nu despartă frații.

Un alt fel de protecție: de la grădiniță la facultate

”Îi preluăm, în unele cazuri, de la grădiniță, și îi ducem pînă la facultate. Doi dintre copiii noștri sunt acum la facultate: unul la studii sociale, celălalt la ASE. Două fete fac școala post-liceal sanitară, 5 sunt liceeni și restul la școala generală din comună”.

Față de politica oficială, unde protecția se termină la 18 ani – ca și cum la această vîrstă ești numai bun de aruncat în viață – la CASA RAI ajutorul continuă:

„De regulă, protejăm și familiile și căminele celor care au plecat, în limita posibilităților. Încercăm să menținem atmosfera de familie, aceeași în care au crescut. De exemplu, avem acum un caz în care soțul unei fete care a fost la noi, are probleme. Au împreună 3 copii. Ne străduim să îi ajutăm să găsească serviciu sau locuință, să aibă unde să stea”, a spus Mihai Gavril.

Către facultate sau munca mâinilor – sunt decizii care se iau în comun, fiecare după cît poate. Unii nu au deloc tragere la carte și sunt canalizați spre partea practică.

Învață de mici că pe lângă drepturi au și obligații. Așezământul, în cea mai mare parte, se autosusține. Este o gospodărie mare și frumoasă: trei vaci cu lapte, un cal, 8 porci, 30 de cruci, 50 de găini, grădină de zarzavat. Acareturi, spații de joacă, într-un cuvînt, acasă.

„Copiii sînt implicați în gospodărie pe toate palierele. Avem și un atelier de creație, avem activități care de care mai diverse. Vom merge în excursie la Brașov și la Castelul Bran, vom stabili anumite trasee”, spune M. Gavril.

tatiana piatra neamt
Mama Tatiana și o parte dintre copiii de care s-a ocupat de-a lungul anilor . SURSA FOTO: Presa locală

Cine dă banii pentru un astfel de așezămînt?

Banii vin din 3 surse: Germania, America și Elveția.

„Fiecare dintre ei sponsorizează o gurpă. Noi am împărțit copiii în trei grupe. Ne descurcăm, dar suntem tot timpul la limită. Dacă nu ar fi această autogospodărire, nu cred că am fi funcționali. Ne mai ajută și oameni de afaceri cu suflet și cu mână largă, ne mai ajută chiar și oameni din sat, oameni simpli, care donează produse alimentare. Dacă cineva din cei care citesc articolul dumneavoastră vor să ne ajute…”

Cu toate că administratorii CASEI RAI sunt în cultul creștin după evanghelie, copiii respectă practica familiilor de unde provin.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa