Violența împotriva femeilor nu se oprește în izolare. Cere ajutor dacă ești victimă!

TOTUL DESPRE MAME

O tânără de 33 de ani din Capitală a murit la finalul lunii martie 2020 la Spitalul Universitar din București, unde fusese internată cu hematom pe creier şi ruptură de splină, după ce a fost agresată de partener. O alta a scăpat cu greu zilele acestea de bărbatul împotriva căruia avea ordin de protecție, care a revenit din afara țării să stea în carantină în casa ei. Violența domestică este o realitate de zi cu zi pentru multe femei și copiii lor, iar în situația actuală, în care suntem nevoiți să stăm izolați iar orașele se închid, aceste femei sunt expuse unor riscuri cu atât mai mari. Organizația Mondială a Săntătății a anunțat că sunt în creștere în toată lumea cazurile de violentă domestică și cere femeilor să nu stea în relații abuzive.

Marina a ajuns la spital cu splina ruptă și hematom

Marina Avram (33 de ani) a fost dusă la Spitalul Universitar din București chiar de către partener, după momentul agresiunii. „Le-a spus doctorilor că se simte rău, că a căzut şi s-a lovit, din teamă, însă a leşinat ulterior şi a fost băgată în operaţie”, a povestit o apropiată a tinerei. Nu doar că Marina avea splina ruptă atunci când a ajuns la spital, dar avea și hematom, care îi ocupa 50% din creier. Mariana a stat în comă profundă până duminică dimineaţa, la 07:55, când a fost declarat decesul, conform mamei tinerei. 

Marina Avram Sursa foto: Facebook

„Aveau o relație de aproximativ 3-4 ani, l-am cunoscut personal pe partenerul ei la diverse evenimente și se purta impecabil, însa se pare că în spatele aparențelor se ascundea un monstru”, ne-a povestit una dintre rudele apropiate ale Marinei. 

„Într-o perioadă în care suntem rugaţi să stăm în case şi vigilenţa autorităţilor este direcţionată către a ne ţine izolaţi, Marina Avram a fost ucisă de către partenerul său. Treaba autorităţilor nu este legată doar de prevenirea răspândirii Covid-19. Femeile, mai ales acum, izolate în acelaşi domiciliul cu agresorul lor, au nevoie ca autorităţile să le fie alături, să nu le închidă telefonul în nas şi să nu le trateze în glumă”, arată reprezentanții Asociației Necuvinte, un ONG pentru drepturile supravieţuitoarelor violenţei în familie.

Violența împotriva femeilor. Bărbat adus de poliție în casa soției pe care o agresase

Tot zilele acestea, un bărbat de 40 de ani a fost plasat în izolare la domiciliu după ce s-a întors de la muncă din una dintre țările în care SARS – COVID – 19 face ravagii.

Ce nu au luat autoritățile în calcul a fost că domiciliul lui este încă în casa în care până acum trei ani a locuit cu soția sa care la puțin timp după separarea lor a obținut un ordin de restricție împotriva lui. I – a convins pe judecători și polițiști după ce a avut nevoie de 25 de zile de spitalizare ca urmare a unei bătăi aplicate de soț. Imediat după ce ordinul de restricție a fost emis A. și-a strâns lucrurile din casă și-a mai amenințat odată cu sete soția și a dispărut din peisaj. Nu este de mirare că soția lui nu s-a interesat de el. În primul rând își revenea din ultima bătaie și în al doilea rând nu își dorea nimic mai mult decât să scape de el. Și a scăpat. Până într-o zi din martie 2020 (ce ironie, martie era considerată luna femeilor) când la ușă a sunat…fostul, însoțit de poliție pentru a se autoizola în vederea prevenirii răspândirii virusului. Soția sa a înlemnit, le-a prezentat autorităților ordinul de protecție și a început să tremure. A reușit să se salveze și s-a autoizolat la rândul ei la casa părinților ei. Aș vrea să cred că a fost norocoasă, a avut unde să fugă…

Violența împotriva femeilor. Carantina dă liber la abuzuri

Între timp autoritățile au declarat carantină totală iar ieșitul din casă devine acum posibil doar în cazul unor necesități. Pe lângă disconfortul personal pe care îl resimt mă gândesc că această pandemie și carantină vor face în realitate mult mai multe victime. Pentru că pentru un număr covârșitor de femei violența domestică este o realitate de zi cu zi. O realitate din care uneori pot să scape mergând la muncă. O realitate din care singura șansă reală să scape este să primească suport, să aibă un loc de muncă din care să își poată asigura un trai decent. 

Violența domestică nu ține cont de educație, venit sau culoarea părului. Uneori nu ține cont nici măcar de sex, există violență domestică ale cărei victime sunt bărbații și există și în cuplurile de același sex.

De la bătăi la abuzuri psihologice și financiare

Violența domestică nu este doar sub forma abuzului fizic, această formă lasă cele mai vizibile urme. Există abuz psihologic și financiar. Ambele sunt mult mai discrete și nu lasă urme vizibile. Iar victimele lor sunt și victimele celor din jur care nu le cred. 

Am cunoscut pe cineva care și-a pregătit fuga de acasă punând deoparte câte între 1 și 5 lei din banii pe care soțul, de altfel educat, cu un venit substanțial și pe unde mai pui că și speaker motivațional, îi dădea pentru cumpărături. Era strălucitoare iar ei doi păreau un cuplu absolut fabulos. Până când nu au mai fost.

Violența împotriva femeilor. Dacă sunteți în carantină lângă agresori vă rugăm cereți ajutor

Cred că în acest moment nu ne rămâne decât să trimitem un gând bun către toate victimele violenței domestice sechestrate de carantină lângă agresorii lor (da, sigur, de parcă asta le-ar ajuta în vreun fel). Mai cred că putem să le oferim un sprijin aproape nesemnificativ ținând legătura în permanență cu ele, chiar și de la distanță. Și mai putem să facem ceva, acum în ceasul al 12-lea să încetăm să punem veșnica și tâmpită întrebare: dar de ce stă cu el? Stă cu el că nu poate să plece. Stă cu el că în momentul ăsta al vieții ei, fie că din motive financiare, fie că din orice alt motiv care nu ne privește, decizia să stea cu un abuzator pare singura alternativă la a nu mai trăi. Vrei să îi fii alături? Bravo, nu mai întreba și fă tot ce poți să îi fii.

Și pentru că de mâine poliția și armata va fi cea care va decide cine și cum se plimbă pe stradă mai poți să faci ceva, stai în casă dacă nu ai motiv să ieși. Astfel poate poliția va mai avea măcar puțin timp să răspundă și la apelurile de urgență care nu prevăd SARS – COVID – 19. 

Dacă ești și tu victima violenței domestice poți apela numerele de urgență din această postare sau numărul de urgență la nivel național 0800 500 333 – număr gratuit. Dacă doar vrei să vorbești cu cineva dă-ne un semn. Vom încerca să te punem în legătură cu un specialist dacă asta îți dorești sau îți vom asculta pur și simplu povestea.

Găsiți variante și informații despre unde puteți cere ajutor în aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa