În vacanţă la mare. Cu copii versus fără copii.

Raluca Dumitrică
vacanta-la-mare-totul-despre-mame

Ce poți face la plajă atunci când ești solo sau cu toată familia

 

Nu vreau să vă mint. Nu vă voi povesti ce frumoasă a fost vacanța mea la mare petrecută de una singură, pentru că eu, una, n-am ajuns încă să experimentez o astfel de ieșire. Am testat cu mare bucurie şi relaxare doar câteva ore de lăfăit la plajă în absența prichindeilor și iată la ce concluzie am ajuns în urma acestei experienţe:

Ce poţi face când eşti la mare fără copii

– Poţi bea liniştită din frappé, fără teamă că cineva îţi va sorbi o gură, două, trei sau şapte din el, iniţial din curiozitate, dar mai apoi din pură plăcere şi cu întrebarea constantă pe buze: îmi iei şi mie unul?

– Poţi citi pagini bune din cartea nou-nouţă pe care ţi-ai cumpărat-o pentru concediu sau poţi termina volumul început de ceva vreme, acela care stătea pe post de noptieră lângă pat.

– Poţi lua la rând toate vedetele din revistele glossy pe care le-ai luat din ultima benzinărie în care aţi oprit înainte de destinaţie. De asemenea, poţi să comentezi împreună cu prietenele cu care eşti la plajă cine şi de ce e bine îmbrăcat sau coafat şi poți afla de unde să-ţi cumperi la întoarcerea acasă nişte sandale meseriaşe rău sau o pereche nouă de cercei.

– Poţi sta liniştită pe o saltea gonflabilă, plutind calm pe apa lină, scrutând largul marii şi gândindu-te la o viaţă mereu plină de huzur, răsfăţ şi linişte. Multă, multă linişte.

– Poţi să te uiţi cu atenţie în geanta de plajă şi să observi cu uimire cât de multe lucruri folositoare ai în ea. Găseşti tot ce ai nevoie, ba chiar mai mult, totul într-o ordine desăvârşită şi fără pic de fir de nisip printre ele. Eşti încântată până peste cap când dai de-o oglinjoară şi, după o studiere amănunţită a tenului tău, observi că nu ai niciun rid nou de anul trecut şi până acum. De fapt, dacă pui mica oglinda în soare puternic şi te uiţi la chipul tău aşa, vezi că n-ai riduri deloc, hehehe.

Lucrurile pe care le poţi face când eşti la plajă cu copiii

– Poţi alerga între nisip şi mare, evitând să fii stropită cu pistolul cu apă sau nimerită în cap ori în alte părţi ale corpului de: pistolul în sine, găletuşa din plastic cu fund octogonal, mingea de volei, ochelarii de scafandru, casca de înot sau ceasul subacvatic care nu funcţionează decât în mediu terestru, aşa că, prinde-l, mamaaaa!

– Poţi sta regulamentar la plajă 2 minute pe o parte, 2 minute pe alta, şi, în cazurile cele mai reuşite, şi 1 minut pe burtă, 1 minut pe spate. Dar nu din considerente de sănătate, ci pentru că acesta este intervalul maxim de timp dintre derularea rapidă a evenimentelor din jurul tău şi răsucirile tale fulger către miezul acţiunii. Nici să vrei nu ajungi la 3 minute de bronzat ca la carte, iar de la 4 în sus e de-a dreptul noroc cu carul.

Poţi face drumuri niciodată previzibile între plajă şi orice alt punct din proximitatea ei. Adică la wc, terasă, maşină, pensiune, duşul public, cabinele de schimbat şi copiii altora, de unde trebuie să-i duci şi aduci pe copiii tăi, aflaţi într-o stare variată şi permanentă de necesitate.

Poţi să mai arunci din când în când, dar cu lehamite, privirea în geanta sau în genţile de plajă şi să descoperi fără stupoare că e o adevărată babilonie în ele. Pe lângă prosoape de plajă, jucării de plastic şi creme de protecţie solară, mai poţi găsi în ele jumătăţi de nectarine învelite, în loc de şerveţel, într-o coajă de la banană, topul de la un costum de baie şi slipul de la altul, unul ud, altul uscat, un pachet de cărţi de joc pe jumătate lipite între ele cu suc de struguri sau o caserolă cu nisip pe care trebuie să-l duci neapărat acasă, „că la noi nu se găseşte aşa”. Iar, cu puţin noroc, vei găsi în buzunarul acela ascuns din interiorul genţii celei mari, magnetul de pus pe frigider pe care l-ai cumpărat anul trecut şi care parcă intrase în nisip la întoarcerea acasă. Plus un biscuite perfect fosilizat, un strugurel rânced, dar cu SPF ridicat, şi o scoică mică, cu ţepi.

La voi cum arată zilele de plajă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa