Top 5 oraşe în Europa

TOTUL DESPRE MAME

Dragi părinţi panicaţi aflaţi în căutarea vacanţei perfecte, după ce am călătorit (virtual şi real) de-a lungul şi de-a latul Europei, după ce am vânat cele mai interesante obiective turistice pentru copii şi am pus degetul pe cele mai spectaculoase locuri de joacă, am făcut un top 5 orașe din Europa.  Haideţi să descoperim împreună ce avem de făcut în fiecare dintre ele.

 

Top 5 oraşe în Europa

Top 5 oraşe în Europa. Paris

Nu aţi fi crezut că Parisul e pe primul loc într-un top în care nimeni nu suflă nicio vorbă despre luna de miere, nu? Ei bine, Parisul este un oraş mare, cosmopolit şi plin de atracţii pentru copii. Dacă vă plictisiţi repede de aglomeraţia de la Disneyland, aşa cum am păţit şi eu, există multe alte locuri pe care să le exploraţi. Nu ar strica să daţi o fugă de câteva ore la Centrul Georges Pompidou, interesant pentru întreaga familie. Colecţia permanentă este o minunată lecţie despre arta modernă, iar la parter găsiţi un mic centru expoziţional pentru copii.

Nu rataţi nici Grande Galerie de l’Evolution, din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Jardin des Plantes, unde cei mici vor vedea sute de animale împăiate. Şi, dacă tot ajungeţi în Jardin des Plantes, trebuie neapărat să vizitaţi şi Grădina zoologică care există aici încă din 1635 şi unde copii pot vedea aproape 2000 de animale (de data aceasta vii, uf!). O treime dintre ele sunt specii pe cale de dispariţie, pe care cu siguranţă cei mici le ştiu din cărţi şi din atlase.

Treceţi-vă în agendă şi La Cité des Enfants din interiorul Muzeului de Ştiinţă unde copiii între 2 şi 12 ani pot învăţa o grămadă de lucruri interesante despre ştiinţă şi tehnologie prin activităţi interactive, educative şi mai ales distractive. Musai este să treceţi şi prin celebrele Grădini Luxembourg – locul meu preferat din capitala Franţei – unde cei mici pot vizita o grădină botanică în miniatură. Jardin d’Acclimatisation, în partea de vest a Parisului, poate fi o destinaţie perfectă de joacă în aer liber pentru că are de toate: rollercoastere, parc acvatic, ponei şi locuri de joacă nemaipomenite. În Parc Floral, din Bois de Vincennes, veţi găsi un circuit de căţărare printre copaci pentru copiii de peste şase ani.

Top 5 oraşe în Europa. Copenhaga

Ştim că Danemarca este o destinaţie scumpă, dar măcar o dată în viaţă trebuie să o bifăm. Şi bine ar fi să se întâmple acest lucru înainte să crească cei mici, pentru că puţine oraşe sunt în acelaşi timp atât de fermecătoare şi de prietenoase cu copiii cum este Copenhaga. Luaţi-vă o hartă şi bifaţi următoarele obiective: The Round Tower, cel mai vechi observator din Europa, în care se urcă printr-un coridor în formă de spirală de 209 metri. Plimbaţi-vă prin partea veche a orașului, vizitaţi piaţa de peşte şi admiraţi reşedinţa regală. Nu o rataţi pe Mica Sirenă – o bună ocazie de a reciti în familie basmul lui Hans Christian Andersen.

Treceţi-vă în agendă şi următoarele destinaţii: Grădina zoologică, unde se organizează activităţi pentru copii şi unde cei mici pot vedea şi animale exotice, Grădinile Tivoli, un parc de relaxare şi de distracţii vechi de un secol şi jumătate şi locul ideal pentru plimbările cu role sau cu şalupa.

Rezervaţi-vă o zi întreagă pentru Parcul Valbly care se întinde pe 20.000 de metri pătraţi. Aici, cei mici vor fi încântaţi de ascunzătorile din parc şi de punctele de observare, vor putea să îşi închirieze biciclete, mingi sau alte echipamente sportive. Aici nu se vor plictisi nicio clipă, iar dacă obosiţi puteţi face o plimbare prin cele 18 grădini tematice din apropiere. Copiii pasionaţi de ştiinţă se vor simţi în largul lor la Experimentarium, unde vor fi invitaţi să participe la experimente de fizică, să se joace cu apă şi cu puterea ascunsă a soarelui şi a vântului. Distracţia supremă este un gigantic balon de săpun în care pot intra.

Şi, pentru că în Danemarca apa este mereu aproape, mergeţi la Plaja Amager care se întinde pe 4,6 km de nisip alb, foarte aproape de centrul oraşului. Vă ţinem pumnii să aveţi şi puţin soare!

Top 5 oraşe în Europa. Madrid

Ştim că vă batem la cap cu grădinile zoologice, dar nu putem să nu vă recomandăm şi Grădina zoologică din Madrid unde puteţi petrece ore bune urmărind delfinii sau balenele. Cei mici vor admira sutele de specii de insecte şi de reptile (Pavilionul naturii misterioase) şi tot aici vor mângâia animalele (Ferma mică). În 2010 s-au născut doi urşi panda care sunt în prezent atracţia locului. Poate că voi, părinţii, nu îi ştiţi, dar cei mici au auzit cu siguranţă de ei. Un alt loc de neratat este Faunia, un parc natural tematic cu animale exotice şi cu ecosisteme diverse, precum ecosistemul african, ecosistemul polar sau cel din junglă.

Pentru zile însorite pe care să le petreceţi în aer liber vă recomandăm să mergeţi în… parc. Parcul Buen Retiro, sau Parcul Regal, este unul dintre cele mai bune locuri de mers cu copiii pentru că se află în centrul oraşului, are grădini cu adevărat regale, locuri de joacă interesante şi creative, terenuri de fotbal sau baschet. În acest parc sunt puse zilnic în scenă reprezentaţii de teatru pentru copii iar intrarea este liberă. În Parque de atracciones există roller-coastere şi distracţii pentru toate vârstele, dar, atenţie, luaţi la pachet mâncare pentru cei mici căci nu veţi găsi decât câteva tonete cu fast-food.

Cei mici vor fi încântaţi să petreacă câteva ore în două locuri interesante: Cosmo-Caixa, locul în care ştiinţa devine partener de joacă într-un mod foarte plăcut, iar aventura în Planetarium-ul 3D vă va da multe subiecte de discuţii de acum încolo, şi Micropolix, un mic univers unde cei mici învaţă cum să se comporte la piaţă, la bancă, la spital sau la poliţie, pentru că vor fi antrenaţi în jocuri pe roluri şi, mai interesant este că ei vor avea banii lor de buzunar pe care va trebui să îi cheltuie în mod eficient în fiecare dintre aceste locuri.

Top 5 oraşe în Europa

Top 5 oraşe în Europa. Londra

Despre Londra putem scrie cel puţin 10 articole. Londra este o poveste de oraş! Trageţi cu ochiul rapid la Reşedinţa regală britanică, faceţi o vizită scurtă la British Museum, la Tate Gallery, beţi un ceai la ultimul etaj la Tate Modern şi amuzaţi-vă cu celebrele statui de ceară de la Madame Tussauds. Şi, după ce aţi bifat toate atracţiile turistice, opriţi-vă în Regents Park, mai exact la locul de joacă Hanover Gate, care curpinde două părţi diferite: un loc de joacă tradiţional pentru cei mici şi un loc de joacă pentru cei mai mari care ştiu deja să se caţăre şi care adoră căsuţele construite în copaci.

Mai interesant este că acest loc de joacă se află lângă lacul pe care vă puteţi plimba cu barca cu pedale. Şi, pentru că tot a venit vorba de barcă, nu rataţi plimbările cu celebrul London Duck, un vehicul care merge atât pe apă, cât şi pe pământ. Interesant, nu? Turul vă va duce  în jurul a câtorva puncte cheie ale Londrei, precum Big Ben, Parlamentul Britanic, Trafalgar Square şi The London Eye. Iar când vehiculul raţă întâlneşte în drumul său un alt vehicul ca el începe să măcăie spre deliciul copiilor.

Kew Gardens, grădinile regale britanice, sunt şi ele un loc potrivit pentru o după-amiază în familie şi pentru un picnic cu ceai şi biscuiţi.

 Top 5 oraşe în Europa

Top 5 oraşe în Europa. München

Capitala Bavariei are multe surprize plăcute, cum ar fi Grădina englezească, unul dintre cele mai mari parcuri din lume (mai mare chiar decât Central Park din New York!) Însă, pentru că tot sunteţi în vacanţă cu copiii, nu trebuie să rataţi Castelul Nymphenburg, situat la opt kilometri de centrul oraşului.

Aici cei mici se pot distra în pârâul din Prinzengarten, un loc de joacă ca din basme. Tot aici se află şi Muzeul Mensch und Natur cei mici vor fi încântaţi să viziteze expoziţiile de dinozauri. Treceţi pe lista voastră şi Grădina zoologică Tierpark Hellabrunn, unde locurile de joacă sunt extrem de originale şi cei mici pot face curse pe ponei. Atenţie, weekend-urile sunt foarte aglomerate!

Un alt loc în care puteţi face picnicuri şi unde se organizează diferite târguri cu produse tradiţionale este Olympiapark, cel mai vechi stadion şi parc din München. Poate vă atrage şi celebra baie publică, piscina, râul pe care puteţi să vă plimbaţi cu barca şi de ce nu, poate prindeţi şi un concert pe celebrul stadion. În turnul olimpic există un restaurant care se învârte şi care este vânat de multe familii aflate în vacanţă pentru că experienţa este unică şi fotografiile ies minunate.

Drum bun, să ne scrieţi!

Care este oraşul vostru preferat din Europa?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa