Septembrie, o lună de vacanţă

Raluca Dumitrică
Vacanta septembrie Totul despre mame

  Vacanta septembrie Totul despre mameSă nu renunțăm la ideea de vacanță! Septembrie este a patra lună de vară!

  Ai eliminat cu părere de rău orice posibilitate de a merge anul acesta în concediu din considerente financiare sau te întristează gândul că, din pricina unei veri aglomerate la serviciu, singura perioadă în care ai putea pleca de-acasă alături de cei dragi este începutul toamnei? Lasă orice regret deoparte, căci o escapadă în luna septembrie se poate transforma în vacanţa perfectă!

   

  Temperaturi plăcute în septembrie, planuri la fel de plăcute

  Septembrie este una din lunile anului care beneficiază în ţară noastră de temperaturi dintre cele mai plăcute, cu media lunară de aproape 18 grade şi cu maxime ce pot ajunge chiar şi la 38-39 de grade (ca fapt divers, temperatura maximă absolută a lunii septembrie a fost înregistrată în secetosul an 1946, la Strehaia, unde au fost 43,5 grade).

  Chiar dacă este prima lună de toamnă, septembrie este din punct de vedere meteorologic tot un fel de vară, aşa încât se ţine ţanţoş şi se poate lăuda cu zile însorite şi blânde, fiind o lună mult mai puţin călduroasă decât iulie sau august, perioada de foc a verii. Deşi marchează debutul unui anotimp în care ne încântă mireasma mustului şi schimbările cromatice ale copacilor, Răpciune, denumirea populară a lui septembrie, este o lună extrem de potrivită pentru plajă sau pentru drumeţii montane. Aşa că poţi să-ţi faci numeroase planuri de vacanţă în această luna minunată.

  Vacanţa în septembrie la mare, relaxare şi linişte

  Dacă alegeţi să vă faceţi vacanţa în septembrie, vă putem enumera o serie de avantaje care vă vor convinge că merită să luaţi în calcul fie un concediu la mare, fie unul la munte, în această lună.

  Prima variantă ar fi concediul pe litoral, prima jumătate a lunii septembrie fiind extrem de adecvată pentru o vacanţă la mare. Apa caldă, nisipul nu la fel de fierbinte ca vara şi plajele mai puţin aglomerate, toate sunt avantaje ce merită luate în calcul. Cu toate astea, pentru că ni se pare că soarele este mai puţin agresiv cu noi în această primă lună de toamnă, avem tendinţa de a fenta puţin programul strict de plajă, din care nu ieşeam sub nicio formă în iulie sau în august, şi putem profita un pic mai mult de promenadă şi de relaxarea pe malul marii. Totuşi, ar fi bine să nu ne întindem ca plăcinta la prânz, cu speranţa că ne vom uniformiza bronzul căpătat când alergam prin traficul oraşului, sau să ne facem siesta fix pe nisip, pentru că intensitatea radiaţiilor este la fel la începutul toamnei ca în lunile de vară.

  Şi pentru cei care sunt părinţi de puţin timp septembrie poate fi luna perfectă pentru prima vacanţă cu bebe la mare. Deoarece soarele este puţin mai blând, veţi putea fi mai relaxaţi pe plajă alături de cel mic şi chiar voi, părinţii, vă veţi putea bucura de timpul petrecut pe mal, pentru a prinde aerosolii ce vin o dată cu briza marină şi care sunt recomandaţi persoanelor care suferă de astm sau de alte probleme respiratorii.

  Vacanta munte septembrie Totul despre mameConcediul la munte, plin de farmec şi în septembrie

  Probabil că printre voi se numără şi părinţi care nu sunt fani ai mării, dar care vor, totuşi, să pună lacătul pe birou măcar o perioadă. În cazul acesta, o vacanţă la munte este tot ceea ce vă trebuie. Climatul prietenos din zona muntoasă de la noi pare să fie perfect pentru a vă încărca bateriile şi a vă face rezerve de aer sănătos. Aerul montan conţine mici particule minerale şi uleiuri volatile, eliminate de răşinoasele expuse la soare, iar inhalarea lor formează depozite de sănătate pentru organism. O alternativă ar fi şi un concediu turistico-cultural, care să includă vizitarea unor oraşe aflate în zone montane şi submontane, aşa cum sunt Braşov, Piatra Neamţ, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Alba Iulia, Câmpulung sau Baia Mare. În aceste localităţi cunoscute există suficiente puncte de interes istoric şi cultural, care completează farmecul reliefului şi care întregesc experienţa plăcută de călătorit.

  Septembrie, momentul ideal pentru o vacanţă cu buget redus

  Trebuie să recunoaştem că un alt avantaj al unei vacanţe în septembrie este preţul redus al sejurului, această lună fiind considerată extrasezon şi având, implicit, un plan tarifar pentru cazare şi servicii mai mic decât în plin sezon estival. Fie că decideţi să rezervaţi câteva nopţi la un hotel recomandat de prieteni încă de anul trecut, fie că vă face cu ochiul o ofertă last-minute, alegerea finală nu vă va secătui bugetul de concediu, ci vă va da mână liberă pentru  mici răsfăţuri pe care poate nu vi le-aţi fi permis în mijlocul verii.

  Putem include la rubrica răsfăţuri chiar o vacanţă pe continentul european, într-o ţară cu climă temperată sau mediteraneană. Aşa sunt Spania, Cipru, Grecia, Portugalia, Italia (cu partea sa de sud), Turcia (includem şi Turcia aici, deşi cea mai mare parte a ţării se află în Asia şi doar o mică parte este situată în Europa), Bulgaria, Croaţia sau Macedonia, majoritatea dintre acesta fiind o destinaţie tradiţională pentru românii care preferă să îşi petreacă vacanţele în străinătate.

  Vă surâde o vacanţă în septembrie?

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa