Nu contează că împachetezi toată casa când pleci în vacanța cu juniorul. Important este să nu uiți acasă aceste 3 lucruri care îți vor salva liniștea. Iată lucruri care te salvează în momentele cele mai importante.
Trei lucruri m-au salvat pe mine, și pe alți părinți, din situații ce păreau fără rezolvare, capabile să-ți dea peste cap vacanțele cu cel mic. Indiferent dacă iei toată casa sau ești foarte organizată și știi exact ce nevoie are cel mic, nu uita de:
SITUAȚIE #1: Mami, fac caca!
Olița portabilă – devine importantă atunci când lipsește!
Imaginează-ți asta: ai ajuns cu chiu, cu vai pe plajă, încercând să prinzi soarele de dimineață, recomandat pentru pielea sensibilă a celor mici. Ai cărat gonflabilele copilului, jucăriile de nisip, cutiuța cu fructe, pălăriuțele și cremele de soare. Copilul e la umbră, uns bine, deschide gurița la fructele pe care i le îndeși în guriță. Zâmbești. Totul e în regulă. Apoi auzi: mami, fac caca! Zâmbetul îți dispare brusc, îți arunci ochii în jur, în stânga, în dreapta, până la linia orizontului… NIMIC! Nicio toaletă. Vecinul de șezlong deja te privește peste ochelarii de soare, așteptând să vadă cum vei rezolva această situație. Ce faci?!
Zâmbești și scoți ca un scamator din pălărie (a.k.a. geanta de plajă) o minune salvatoare care se numește oliță portabilă. E genială invenția asta! De departe cea mai utilă invenție pentru astfel de situații. Dacă ai achiziționat și pachetul de pungi biodegradabile speciale pentru ea, ești salvată. E pliabilă și ușor de transportat. Poate fi și oliță, dar și reductor WC (adică o poți folosi și în baia din camera de hotel), iar produsul evacuat de junior se adună în pungă și se aruncă la tomberon. Fără mizerie, fără complicații!
Dacă aveți copii și nu știți ce e asta, atunci e clar momentul să aflați! Este o oliță portabilă care se face și reductor pe toaleta mare de adult. Este nelipsită din plimbările noastre în parc, pe plajă, la piscină, aproximativ oriunde mergem ea rămâne atârnată de cărucior și ne salvează.
Sunt zeci de modele de olițe portabile mai ales pentru băieți și, cu toate astea în această vacanță am văzut mult prea mulți părinți îndemnându-și copiii să facă în grădina de lângă piscină, lângă gardul spațiului de joacă și așa mai departe. Pentru că, nu-i așa, urina de pici miroase a panseluțe și nu este deloc o sursă de mizerie pentru cei care vin după tine să se joace în aceeași iarbă. NOT!
Natalia Căzănescu, mama a două fetițe. Text și foto preluate de pe pagina de Facebook
Prețurile sunt până într-o sută de lei, iar oferta e diversă. Nu uita, pungile biodegradabile se vând separat.
SITUAȚIE #2: Mă înec! Scoate-mă de aici!
Piscinuța gonflabilă cu parasolar detașabil – un fel de 3 în 1
Micile detalii fac aici diferența. În primul an al fetiței mele, când plecam la mare ziceai că ne mutăm în alt oraș definitiv. Iar când ajungeam la mare, bărbată-miu părea o întreagă orchestră de suflători ai Filarmonicii – primele două zile sufla să umfle toate gonflabilele pe care eu, grijulie le luam cu noi. Colacul cu chiloței, mingea, piscina gonflabilă, unde mai pui că avea și copila preferințe: un delfin gonflabil cât mine, plus vreo două ciocane cu clopoței. Era o exagerare de plăceri gonflabile, cam cum fac americanii de Crăciun cu luminițele!
Da, părea să avem de toate, pentru toate momentele zilei unei vacanțe. Mai puțin unul: momentul băiței de seară. La hotel nu aveam decât cabină de duș. Pe vremea aceea, să o bagi la duș era o crimă: urla din toți plămânii „Mă înec! Scoate-mă de aici!“ Și asta cât dura dușul. Într-o seară, mi-a venit ideea să-i fac baie în piscina gonflabilă. Numai că drăcovenia aia avea parasolar și spălam copila ca la incubator! Ei i-a plăcut, la mine se lăsa cu dureri de spate, așa că am reglat lucrurile și am cumpărat o piscinuță gonflabilă cu parasolar detașabil. Mare minune mare! În ea stătea și pe plajă, de aveam timp și eu să beau un cafeaua 3 în 1, cu ea intra și în apă și tot în ea îi făceam băița de seară. Toată lumea era fericită, crede-mă!
Găsești o mulțime de modele, puțin peste 100 de lei. Nu căuta una mare, nu uita, ar trebui să intre și într-o cabină de duș! Și încă un sfat: alege una care să aibă și fundul gonflabil.
SITUAȚIE #3: Organizează apocalipsa de pe bancheta din spate
Organizator pentru scaun auto – CU MASĂ
Drumul cu mașina până la destinație poate fi extrem de plictisitor pentru un copil mic. Iar când se termină răbdarea, s-a terminat și liniștea. Situația asta poate fi un adevărat spărgător de chef pentru toată lumea. De câte ori plecam cu copila mică în vacanță cu mașina, eu eram un fel de dirijor al apocalipsei de pe bancheta din spate. Unul depășit de situație, de cele mai multe ori.
Trebuia să știu, în orice moment, unde sunt creioanele cerate, unde este tableta, unde cartea de colorat, dar și sticla cu apă, caserola cu fructe, biscuiții, șervețelele umede și păpușa copilei. Cumva reușeam să le găsesc când aveam nevoie de ele, hrăneam fata, ne jucam, o adormeam și… când să zic că am reușit, pleosc!, suna telefonul mobil… care, Doamne, unde o fi?!
Salvarea mea a fost un organizator de scaun auto. E un panou lavabil, lat cât un spate de scaun auto, care se prinde pe spatele scaunului. Are buzunare transparente – ca să vezi ce și unde pui și să le găsești repede. Unele dintre modele sunt prevăzute și cu o măsuță pliantă, ca aceea din avion, foarte practică atunci când cel mic e la vârsta la care exersează coloratul. Înainte să dau peste invenția asta, luam în bagaj, pe post de măsuță, placajul pe care modelam plastilina acasă. Altele, au un buzunar transparent mare, unde poți pune tableta copilului pentru a viziona un film, spre exemplu. Unele modele de organizatoare se potrivesc și la cărucioare, dar sfatul meu e să cauți unul care să-ți satisfacă nevoile unei călătorii cu mașina când ai copil mic.
Prețurile sunt până în 100 de lei, dar pot fi și mai mari, dacă dorești să fie compatibil și cu alte mijloace de transport, cum ar fi căruciorul.
Sper să-ți fie de folos informația. Sunt curioasă, pe tine ce lucru te-a salvat din situații limită în vacanța alături de cel mic?