Pleci cu copiii în vacanță? Atunci te vor ajuta următoarele sfaturi

Anca Vlad
cu copiii în vacanță

Dacă ai mai mers cu copiii în vacanță, atunci știi deja că pregătirea e cheia reușitei. Iată o listă alcătuită de parents.com care să te ajute să minimalizezi stresul care apare în astfel de situații.

Înainte de călătorie

 • Verifică de două ori ora de decolare. Cu 24 de ore înainte de plecare, sună la compania aeriană ca să te asiguri că orele de decolare și de aterizare nu au fost modificate. Lasă adresa de mail și numărul de telefon pentru înștiințări de ultimă oră.
 • Printează bilele de îmbarcare acasă. Companiile aeriene pun la dispoziție biletele pe site-urile lor și le poți printa acasă, ca să nu stai în aglomerația de la aeroport cu grija copiilor. În cazul în care nu o faci în avans, în aeroport există chioșcuri speciale.
 • Explică-le copiilor care sunt obstacolele cauzate de măsurile de securitate. Dacă merg pentru prima dată cu avionul, explică-le pe înțelesul lor la ce să se aștepte. „Va trebui să lași păpușica în timp ce trec prin scanner, dar o vei recupera imediat după aceea”. Dacă ai un copil mai mare, amintește-i că glumele de genul „Tata are o bombă” nu sunt absolut deloc recomandate în aeroport!
 • Dacă poți, renunță la scaunul special. Dacă nu-l folosești în avion, nu lua scaunul cu tine. Închiriază o mașină dotată cu așa ceva sau împrumută unul de la rude atunci când ajungi la destinație.
 • Asigură-te că știi dinainte ce cantitate de bagaje iei cu tine și dacă poți jongla cu ele. E posibil ca atunci când soțul parchează mașina să te trezești înconjurată de bagaje și de copii. Gândește realist cu cât te poți descurca în timp ce supraveghezi copii.

La aeroport

 • Ia cu tine lucruri cu care să-i distragi atenția. Dacă pornești la drum împreună cu un copil vrea mic ca să-și facă singur de lucru, asigură-te că ai luat de acasă câteva jucărioare, jocuri sau cărți de colorat (odată urcați la bord, nu i le da pe toate în același timp. Scoate una câte una și lasă-l să se joace până se plictisește și abia apoi dă-i altceva. Nu lua la tine jucării care fac zgomot; ceilalți pasageri îți vor fi recunoscători).
 • Întreabă dacă au rămas locuri libere. Chiar dacă nu i-ai cumpărat un loc separat (copilul până în doi ani poate sta în brațele tale) și te aștepți să fie aglomerat, nu ai nimic de pierdut dacă te interesezi de locurile rămase libere liber.
 • Îmbarcați-vă din timp. Nu stați pe gânduri și urcați în avion imediat cum se face anunțul de îmbarcare. Profita de asta ca să-ți așezi bagajele de mâna înainte să se aglomereze și ca să te asiguri că toți membrii familiei stau confortabil la locurile lor.

Bagajele și securitatea

 • Verifică regulile referitoare la bagaje. Acestea sunt mereu la dispoziția călătorilor, așa că înainte de a împacheta ceva suna la compania aeriană și întreabă care sunt dimensiunile maxime și câte bagaje poți lua cu tine. Apoi alege ce bagaje merg în cală și pe care le ții cu tine. În cele pe care le ții cu tine, pune câteva haine de schimb măcar pentru copii (reține că rucsacul sunt o variantă mult mai bună decât geanta, pentru că-ți lasă mâinile libere).
 • Nu purtați haine voluminoase. Pune jachetele în bagajul de cală și astfel vă va fi mai ușor să treceți de controlul de securitate.
 • Nu căra după tine cadouri. Nu te obosi să împachetezi cadouri, pentru că acestea vor fi desfăcute. Ideal e să le pui în bagajul de cală.
 • Fiți pregătiți înainte să treceți de poarta de securitate. Scaunul de mașină va fi scanat, așa că scoate copilul din timp din el. Dacă ai copii mai mari, e posibil să li se ceară să se descalțe, așa că asigure că poată încălțăminte simplu de scos. Dacă mergi în vacanță cu un bebeluș, atunci ți se va cere să treci de poartă cu el în brațe.

Reguli privind mărfurile de contrabandă

 • Verifică lista produselor permise sau interzise. Vestea bună e că unghiera sau jucăriile din silicon nu intră în această categorie și nici laptele de la sân, laptele parf sau orice fel de mâncare pentru bebeluși.
 • Ia la tine suficientă mâncare pentru bebeluși sau lapte praf. Când călătorești cu un bebeluș sau un țânc, nu trebuie să-ți faci griji din cauza limitei de lichide permise în avion. Pentru copiii mai mari, ia gustări.

În principiu, dacă urmezi acest reguli, totul va merge mult mai ușor. Cu toate acestea, în viață nu există garanții, așa că tot ce trebuie să faci e să fii relaxată și de bucuri împreună cu partenerul tău că mergeți cu copiii în vacanță!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa