În vacanță cu copiii. Muntenegru: când să mergi, cum ajungi, ce stațiune alegi, ce vizitezi

Cristina Călin, redactor

Muntenegru este una dintre cele mai complexe destinații unde poți ajunge relativ repede pornind din România. Găsești aici și munte, și mare, și rezervații naturale spectaculoase, și obiective turistice. Are toate ingredientele unei vacanțe perfecte în familie.

Orașele din Muntenegru au fost sub atâtea ocupații de-a lungul istoriei încât toate culturile care s-au îmbinat de secole au rezultat într-o zonă fermecătoare. Biserici catolice stau pe-aceeași stradă cu cele ortodoxe sau cu moschei, găsești cetăți romane, laolaltă cu rămășițe ale trecerii otomanilor și clădiri venețiene, la restaurante poți alege dintre mâncare orientală, italienească, sârbească sau italienească. Toate aceste se împletesc într-un firesc ce îi dă farmec și fac turiștii să-și dorească să revină.

Muntenegru. Când este bine să mergi?

Dacă vrei să ajungi în Muntenegru pentru mare, o poți face din iunie până spre sfârșitul lui septembrie fără probleme. Apa mării Adriatice este caldă, fără ca vremea să fie caniculară. De fapt, te poți trezi cu stropi calzi de ploaie de vară la lăsatul serii, ca dimineața să găsești temperaturi perfecte pentru plajă.

Muntenegru. Cum ajungi?

Muntenegru nu este stat membru UE, dar chiar și-așa nu ai nevoie de pașaport decât pentru copii. Moneda este euro, fiind singurul stat din afara Uniunii Europene, care a adoptat moneda unică.

Cel mai simplu mod de a ajunge în Muntenegru este prin Calafat-Vidin-Vrska Cuka-Muntenegru. Drumul trece prin Serbia, unde de asemenea, se poate trece cu buletinul. Înainte de a începe planificarea unei călătorii în Muntenegru trebuie să luați în seamă faptul că trebuie să vă opriți peste noapte. Deși sunt puțin peste 1.000 km, ultima parte a traseului este destul de grea, prin munți, serpentine și viaducte și este indicat să îl parcurgeți ziua. Pe lângă siguranță, veți avea ocazia să vedeți niște peisaje fantastice, mai ales la trecerea prin parcul național Durmitor, unde se află și canionul Tara. Puteți face oprirea chiar aici, mai ales dacă sunteți pasionați de sporturi extreme. Raftingul, tiroliana și alte activități ce cresc adrenalina vă așteaptă. O altă variantă de oprire este în stațiunea montană Zlatibor din Serbia. Aici puteți plăti și în euro, dar veți primi rest în dinari sârbești în majoritatea localurilor.

Drumul de întoarcere poate fi făcut fără oprire și puteți alege un alt traseu, prin Albania, Kosovo, Macedonia și Bulgaria sau prin Albania, Grecia, Bulgaria. Depinde doar de cât spirit de aventură aveți și câtă răbdare au copiii.

Muntenegru. Unde te cazezi?

Varianta cea mai potrivită pentru Muntenegru este cazarea la pensiuni sau apartamente private, dar și hotelurile trebuie luate în seamă. Orice ați alege, găsiți oferte pe site-urile de rezervari. Trebuie să fiți atenți la recenzii, mai mult decât la depărtarea față de plajă. Oricum, veți vrea să vedeți cât mai multe locuri, iar drumurile le veți face cu mașina. Majoritatea plajelor au locuri de parcare gratuite sau foarte ieftine.

Un alt aspect de care trebuie să mai țineți cont este prezența wi-fi-ului pentru că majoritatea companiilor de telefonie mobilă din România nu au inclus Muntenegru în oferta lor de roaming.

Muntenegru. Ce mănânci?

În oricare dintre stațiunile de pe litoralul din Muntenegru ai merge vei găsi restarante cu mâncare pentru toată familia. De la terase simple până la localuri de lux în cetăți recondiționate, oferta este pentru toate gusturile și toate buzunarele. Preparatele din pește sau fructe de mare sunt foarte bune, în special ciorbele. Găsești evident piept de pui la grătar sau alt fel de cărnuri gătite în toate felurile posibile, pizza, paste, diverse feluri de mâncare cu fasole, tocănițe. Bucătăria lor seamănă puțin cu a noastră, așa că veți fi familiarizți cu gusturile.

În toate stațiunile există supermarketuri de unde poți să cumperi lactate, mezeluri, fructe și legume, iar produsele de patiserie sunt un fel de specialitate a gastronomiei locale.

Prețurile sunt decente, mai mici decât la noi pe litoral și, cu siguranță, mai mici decât în Grecia sau Bulgaria.

Muntenegru. Ce să vizitezi?

Parcul Național Durmitor

muntenegru

Parcul Național Durmitor este punctul de atracție pe care nu vrei să îl ratezi în drumul tău spre plajele mării Adriatice. Aici vei găsi multe canioane, dar cel mai mare și mai spectaculos este Tara, al doilea ca dimensiune după Marele Canion Colorado din SUA. Nu doar canioanele sunt frumoase, ci și lacurile glaciare. Cel mai mare este Crno Jezero, sau Lacul Negru, aflat în apropiere de orașul Zablaj.

Ulcinj

muntenegru

Ulcinj este una dintre cele mai vizitate stațiuni din Muntenegru. Se află la granița cu Albania și este, potrivit documentelor istorice, cel mai vechi oraș de pe coasta mării Adriatice. De la înființarea sa acum 2000 de ani, a trecut prin numeroase cuceriri, iar amalgamul de occident și orient se vede la fiecare pas. Cetatea ce veghează asupra orașului este principalul punct de atracție.

Bar

muntenegru

Stațiunea Bar este și ea la fel de veche, având origini încă din neolitic. O dovadă a vechimii orașului este și măslinul din Mirovica, despre care se crede că este cel mai vechi din Europa. Mai puteți vizita Palatul Regelui Nicolai, Fortăreața Hehaj, centrul vechi al orașului și o mulțime de lăcașuri de cult.

Budva

muntenegru

Budva este o stațiunea foarte căutată de turiști pentru plajele sale, dar și pentru parcul acvatic, orașul vechi și lăcașuri de cult.

Kotor

muntenegru

Golful Kotor trebuie vizitat pentru cetatea care oferă o priveliște de vis și pentru plimbarea cu vaporul pe lac. Pentru copii va fi cu atât mai distractiv, cu cât aveți posibilitatea să alegeți un ”submarin”- o ambarcațiune care are și o parte sub apă și niște hublouri care vă permit să vedeți viața submarină.

Muntenegru. Unde faci plajă?

Litoralul din Muntenegru cuprinde foarte multe stațiuni, unele mai mici, altele mai mari. Puteți alege dintre Ulcinj, Dobra Voda, Bar, Sutomore, Petrovac, Krstac, Sveti Stefan, Becici, Budva, Perast, Kotor, Tivat, Herceg Novi. Găsești și plaje cu nisip, dar și cu pietre, plaje mici și săbatice și plaje întinse cu muzică și multe animație.

Plaja din stațiunea Bar
Plajă din Budva
Plajă în Herceg Novi
Plajă în Sveti Stefan
Plajă în Ulcinj

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa