Locuri de vizitat cu copiii în Transilvania. Ce activități puteți face împreună

Anca Lupescu
dino parc din rasnov, un loc din transilvania de viztat cu copiii
La Dino Parc Râșnov, pasionații de dinozauri vor cunoaște giganții spectaculoși care au trăit pe pământ cu mulți ani în urmă. FOTO: Shutterstock

Transilvania nu înseamnă doar castele misterioase și peisaje spectaculoase, ci și o mulțime de locuri unde copiii se pot distra, învăța lucruri noi și explora natura. Fie că preferați aventurile în aer liber, parcurile tematice sau obiectivele turistice faimoase, această zonă a României are câte ceva pentru fiecare. De la cetăți medievale unde cei mici pot descoperi povești fascinante, până la trasee în natură și parcuri de distracții. Iată 7 locuri de vizitat cu copiii în Transilvania pentru o vacanță de neuitat.

Locuri și obiective de vizitat cu copiii în Transilvania

Aceste obiective turistice îi vor încânta pe toți membrii familiei:

Satul Biertan

Este printre primele așezări de sași din Ardeal și a fost atestat documentar în 1283. Se află în județul Sibiu, la doar 20 de kilometri de Sighișoara și este un obiectiv turistic de neratat în Transilvania. Vei găsi cazări la prețuri acceptabile, iar în inima satului vei putea explora alături de cei mici biserica fortificată de secol XI, înconjurată de dealuri și construită sub forma unei biserici-hală în stil gotic.

Lacul Colibița

Acest lac artificial se află în Munții Călimani, județul Bistrița-Năsăud și are o suprafață de  270 de hectare, fiind situat la o altitudine de 900 de metri. Întreagă zonă este una cu totul deosebită, pe malurile lacului aflându-se stațiunea turistică Colibița, vizitată anual de o mulțime de turiști pentru peisajele sale impresionante, dar și pentru drumețiile pe care le poți face în zonă.

Satul Viscri

Acest sat este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate pe lista cu locuri protejate. Visuri se află în comuna Bunești din județul Brașov și este vizitat anual de mii de turiști români sau străini. Biserica Fortificată din secolul XIII este unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară. 

Experiențe și activități inedite pentru copii

În Brașov și în Poiana Brașov găsești o mulțime de activități și experiențe frumoase pentru copii. Iată câteva dintre ele: 

Dino Parc Râșnov –  Aflat pe Strada Cetății, aproape de Cetatea Râșnov, parcul ocupă 4 hectare și funcționează atât ca zonă de agrement, cât și ca muzeu în aer liber. Cei mici pot explora un traseu spectaculos cu peste 120 de dinozauri în mărime naturală, locuri de joacă, căsuțe în copaci, un cinematograf în aer liber și diverse atracții interactive. Printre cele mai impresionante replici realizate se numără Hatzegopteryx Thambema, cel mai mare animal zburător cunoscut, și Seismosaurus, un gigant de 45 de metri lungime.

Paradis Acvatic – Cei care adoră să se bălăcească au la dispoziție un Paradis Acvatic în Brașov. Tarifele sunt de 40 de lei pentru copii cu timp nelimitat, iar pentru adulți, 4 ore costă 85 de lei, cu 15 lei tarif suplimentar pentru o oră. Programul este: luni – 12:00 – 21:00, marți-vineri: 11:00 – 21:00 și sâmbătă/duminică: 10:00 21:00. Paradisul Acvatic se întinde pe 24.000 mp, jumătate fiind acoperiți, iar cealaltă parte destinată sezonului estival. Cu o capacitate de 3.000 de persoane, complexul are piscine interioare și exterioare, lazy river, tobogane, saune, jacuzzi, grotă de relaxare, saloane de masaj, sală de fitness, teren de fotbal acoperit, restaurant și terase.

Salina Praid – Copiii vor iubi fiecare minut petrecut în Ținutul Sării. În plus, aerul de aici are o mulțime de beneficii pentru organism. Programul este de la 08:00 la 18:00, cu ultima intrare la 14:30 în perioada 3 martie – 18 aprilie, iar de pe 19 aprilie pe 27 aprilie programul este de la 8:00 la 18:00. Înăuntru poți găsi Centrul de spele și climatoterapie, galeria vinurilor, ștrandul cu apă sărată, Casa Fluturilor Exotici, Cetatea Rapsonne sau centrul wellness din apropierea ștrandului. Dacă ajungi cu copiii în Praid, nu rata Lacul Ursu: singurul lac sărat din lume înconjurat de o vegetație bogat și cel mai mare lac helioterm din lume. Este și singurul lac de acest fel din Europa.  

CITEȘTE ȘI: Stațiuni balneare pentru copii în România. Se tratează de la alergii la astm și tulburări de creșter

În ce alte locuri poți merge cu întreaga familie în Transilvania

Povestea Calendarului – La aproximativ 40 de kilometri de Sibiu, aproape de Porumbacu de Sus, se află unul dintre cele mai interesante parcuri tematice: Povestea Calendarului. Este un loc în care e musai să ajungi cu cei mici, care vor fi fascinați de ce se întâmplă aici. Povestea Calendarului a plecat de la legenda care spune că cele 12 luni ale anului sunt cei 12 fii ai Anului. Fiecare lună vine cu propriile povești, legende și tradiții. Povestea Calendarului se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați acoperiți de căsuțe colorate, fiecare cu specificul ei și conectate între ele prin alei. Fiecare căsuță spune legenda lunii pe care o reprezintă.

Grădina Zmeilor – Aceasta este o arie protejată de interes național aflată în județul Sălaj, în apropierea localității Gâlgău Almașului. Numele său provine de la formațiunile stâncoase din zonă, care par sculptate în siluete de dragoni și alte creaturi fantastice. Aceste roci au fost modelate de eroziune și mișcările tectonice, iar formele lor spectaculoase atrag turiști și pasionați de fotografie. Este un loc ideal pentru micuții pasionați de dinozauri, dragoni sau făpturi mistice. Se întinde pe aproximativ cinci hectare și este o rezervație unică în lume. Face face parte din Podișul Someșan și se află la doar 10 km de orașul Jibou. 

Cascada Vălul Miresei – O excursie în natură este perfectă pentru primăvară, iar cascada Vălul Miresei este unul dintre obiectivele naturale de neratat în România. Se află la o înălțime de 1000 de metri și are o cădere de apă de 30 de metri. De această cascadă sunt legate și câteva legende interesante. Cea mai populară este cea care spune că o mireasă a căzut de la înălțime, iar voalul ei a rămas prins de stânci. Nuntașii, îndurerați, au plâns la locul tragediei, iar lacrimile lor ar fi dat naștere cascadei. În realitate, denumirea provine probabil de la forma apei, care seamănă cu un voal.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frumoase locuri din Transilvania pe care să le vizitezi cu familia. Toată zona este superbă, plină de obiective turistice și cu peisaje de vis.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa