Destinații de vacanță în România

Delia Grigoroiu
Destinații de vacanță România Viscri | Totul despre mame

  Destinații de vacanță în România pentru întreaga familie

  Vacanța în România poate fi o opțiune excelentă pentru întreaga familie, cu condiția să ne alegem destinația cu grijă, să evităm zonele aglomerate și să optăm pentru un hotel sau o pensiune care să se potrivească dorințelor familiei noastre.

  Andrada Crânguș, consultant freelancer în marketing și turism, mama unei fetițe de 5 ani și bloggeriță la Turism Market, este specialistă în călătorii. Ea testează și scrie despre destinații din lumea întreagă, însă iubește așa de tare România încât își planifică măcar o dată pe an o vacanță în țară. Noi am tras-o de limbă și am rugat-o să ne dea câteva ponturi despre destinațiile pe care ni le recomandă în România și despre ce pensiuni sau hoteluri sunt potrivite unei familii cu copii.

  Destinații de vacanță în România, pentru copii și părinți

  Unde mergem la munte cu copiii mici, care nu pot face drumeții lungi?

  Un loc unde se pot face drumeții ușoare, nu prea departe de București, este Bran. Nu Branul turistic, de care fugim cu toții, ci Branul discret, recomandat de localnicii care sunt ei înșiși părinți pasionați de munte și de natură. Împreună cu familia mea revin cu drag la Pensiunea Cehov și la familia Trandafir, care ne recomandă și drumeții ușoare, cu picnic la final.
  Un alt munte accesibil familiilor cu copii nu prea mari este Semenic (în Banat) și recomand toate satele cu stațiuni montane și lacuri de la poalele lui: Valiug, Crivaia, Trei Ape. Și aici se pot face drumeții ușoare, se poate merge cu cortul sau se poate sta în pensiuni sau chiar hoteluri de standard înalt.
  Mai e frumosul Viscri125 din Viscri (foto), zona iubită de Printul Charles. În afară de atelierele pentru copii care se organizează periodic (cooking, sculptat bostani, olărit), în zonă se pot face drumeții ușoare, plimbări cu bicicleta, vizite la fierarul din sat. Pensiunea este deținută și administrată de doi foști corporatiști care au renovat casa și s-au retras la țară, unde își cresc acum cei doi băieți. Se mănâncă minunat, de la micul dejun cu dulcețuri de casă și socate, până la cinele gourmet, dar care sunt iubite și de copii.

  Unde mergem la mare în lunile august și septembrie?

  Dintre locurile testate în familie recomand cu încredere Hotel Europa Eforie Nord. Recomand însă cu mai puțină convingere stațiunea Eforie Nord, cel puțin în iulie și august, când se suprapopulează și devine obositoare. La Hotel Europa se mănâncă bine și în siguranță, există o grădină minunată unde sunt amenajate: un loc de joacă exterior și un teren de minigolf, o piscină pentru copii, un spațiu de joacă interior cu supraveghere. Alte locuri family friendly pe litoral sunt Hotelul Iaki și Hotelul Vega din Mamaia, ultimul cu servicii și superstandarde, probabil cel mai bun hotel de la noi de la mare, apoi hotelurile Delta și California din Jupiter-Cap Aurora. Ambele hoteluri de 3* sunt hoteluri surori, au același management și sunt cele mai dezvoltate ca agrement în zona turismului pentru familii cu copii. Mâncarea este în limite rezonabile, nu la super standarde, pentru a păstra un preț accesibil la pachetul de servicii, însă pe parte de agrement sunt foarte buni, drept pentru care au și un grad foarte mare de fidelizare în randul familiilor. Au babyland (spațiu de joacă cu tobogane acvatice), spațiu de joacă pentru copii pe plajă cu diverse activități, contract cu teatrul de vara Jupiter pentru acces gratuit la spectacolele lor (unde se aduc și spectacole din București).
  Ar mai fi și Plaja Corbu, dar e din categoria self-catering, te descurci singur cu mâncarea sau mănânci prin vecini.

  „Mai mult decât dotările, mă interesează atitudinea child friendly – să știu că eu și familia mea suntem bineveniți în acel loc și încurajați să ne desfășurăm liber.”

  Care e cea mai child friendly destinație de vacanță din România?

  Probabil cea mai child friendly stațiune de la mare este Mamaia: se găsesc hoteluri între 3-5* cu pachete, dotări, facilități și agrement destinate familiilor cu copii, vile cu self catering pentru familii, resorturi cu servicii all inclusive.
  Și Bucovina și zona Moldovei mi se par foarte dezvoltate pe family travel, cu diferența că aici vorbim de pensiuni sau hoteluri de mici capacități. Nici Valea Prahovei și mai sus, zona Brașovului, nu sunt de neglijat, unde găsim din plin hoteluri și pensiuni family friendly.

  Destinatii de vacanta in Romania | Totul despre mame
  Sabina și Andrada la Viscri125

  Ce înseamnă pentru tine un loc child friendly?

  Pentru mine înseamnă în primul rând un loc accesibil ca amplasament, un loc în care să pot ajunge cu mijloacele de transport agreate de familia mea (mașină, avion, tren, nu neapărat în ordinea asta) și în care să nu mă calc pe picioare cu încă 1000 de turiști. Un spațiu de cazare (hotel, pensiune) dotat cu facilități minime pentru activități în familie și indoor și outdoor. Un loc în care să avem natura de explorat și eventual ceva dedicat copilului în incintă, dar nu musai. Mai mult decât dotările, mă interesează atitudinea child friendly – să știu că eu și familia mea suntem bineveniți în acel loc și încurajați să ne desfășurăm liber, nu să întâmpinăm piedici și reguli inutile.
  Iubesc mult prea mult România ca să am recomandări de genul „acolo nu”. În plus, nu există rețete universale, fiecare are preferințele lui.
  Totuși, aș recomanda evitarea unor stațiuni de la munte sau de la mare în plin sezon (a nu se citi evitarea lor în general, însă vacanța poate fi aranjată și în alte perioade decât cele de vârf) sau orice alt loc atunci când se aglomerează. Mi se pare că aglomerația distruge toată distracția. Și aș mai recomanda să evitați cazările în structurile de cazare neomologate , așa zisul turism la negru, pentru că nu ai niciodată siguranța a ceea ce găsești acolo.

  Iată 10 idei de destinații de vacanță în România, recomandate de redacția Totul despre mame. 

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa