Descoperă Ungaria alături de cei mici! Cele mai atractive locuri de văzut și experiențe de avut toamna aceasta în Ungaria (P)

Ileana Mirescu
scris pe

Acum, că soarele verii s-a domolit, culorile și aromele toamnei și-au intrat pe deplin în drepturi și creează cadrul perfect pentru invitația pe care suntem pe punctul să v-o lansăm: o vizită în Ungaria cu copiii!

Ungaria are o sumedenie de activități pentru cei mici, indiferent de anotimp, de la parcuri de aventură, grădini zoologice, muzee interactive și tot felul de programe în aer liber. În plus, este aproape!
Să le luam pe rând, cu amendamentul că acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de opțiuni din care puteți alege și că toate aceste experiențe, chiar dacă sunt dedicate copiilor, cu siguranță îi vor captiva și pe adulți!

Top 3 muzee pentru copii în Budapesta

Centrul de Științe Csopa

La capitolul Știință și Educație menționam Centrul de Științe Csopa, unde peste 250 de jocuri interactive îi așteaptă pe copiii deschiși curiozităților științei și tehnologiei. Există, de asemenea, un atelier de natură, unde cei mici poți învăța prin joc cum apare știința în natură.

Minipolis

Minipolis, situat în Király utca din centrul Budapestei, este locul în care copiii pot sări în pielea adulților pentru câteva ore. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani pot încerca tot felul de ocupații, situații și activități întâlnite de obicei doar de părinți, într-un oraș redus la dimensiunea lor. În condiții de siguranță, aceștia se pot angaja în activități care le sunt interzise în viața de zi cu zi, cum ar fi meseria de vânzător, casier, poștaș, macaragiu, bancher, florar, mecanic auto sau ofițer de poliție. Cu ajutorul personalului, ei pot învăța ce să facă dacă detectează un incendiu, cum să călătorească prin oraș, să colecteze selectiv deșeurile sau, pur și simplu, cum să facă singuri cumpărături.

Parcul Istoric al Căilor Ferate Ungare

Acesta este unul dintre cele mai mari muzee feroviare în aer liber din Europa și primul parc feroviar interactiv. Aici sunt parcate peste 100 de trenuri vechi, dintre care 50 sunt locomotive rare, iar restul sunt alte tipuri de vehicule feroviare: vagoane, motoare, vagoane de măsurare și alte specialități – cele mai fine și mai valoroase colectate. Parcul de 70.000 de metri pătrați prezintă dezvoltarea căilor ferate din anii 1870 până în prezent. Multe dintre vehicule sunt încă operaționale și astăzi și, ocazional, pot fi văzute în funcțiune.

Și dacă tot suntem la acest capitol, de neratat sunt pozele idilice oferite de Calea Ferată a Copiilor, în peisajul superb al dealurilor Budei! Ce ziceți de o incursiune în acest cadru fermecător sau de o plimbare cu trenulețul acesta minunat? Știați că pe această cale ferată, toate sarcinile sunt îndeplinite de copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani sub supravegherea unui adult (cu excepția funcționării utilajelor, evident)?

Top 3 parcuri de aventură pentru copii în Ungaria

Vestea bună este că puteți alege din peste 60 de parcuri de aventură în Ungaria. Vestea proastă este că va fi foarte greu. Vă dam trei idei!

Parcul de aventură Sobri Jóska Bakony – Kislőd

Ce puteți găsi aici? Mingi gonflabile ce alunecă pe apă, jet ski, cățărare în copaci, tiroliană, lasere, trambulină, rafting, tir cu arcul, alpinism pe perete, un castel, rodeo, cale ferată pentru copii, quad, curse cu obstacole, mașini electrice, karturi, tir, tobogane de tot felul, o grădină zoologică, hidrobiciclete și academia FBI: asta vă așteaptă în Kislőd.

Parcul Oxygen Adrenalin – Mátrafüred

Parcul de aventură situat la cea mai înaltă altitudine din țară are o pistă de bob lungă de 930 de metri cu 34 de sănii duble, precum și un pod suspendat și un traseu cu frânghii, un tobogan acoperit, lung de 230 de metri și un perete de cățărare înalt de 8 metri. Un leagăn de 360 ​​de grade vă stă, de asemenea, la dispoziție. De neratat este și podul suspendat din acest parc, ce se întinde peste cariera Sástó pe o lungime de 183 de metri.

Parcul de aventuri Zemplén – Sátoraljaújhely

Acest parc poate fi împărțit pe trei niveluri, între care vă puteți deplasa rapid cu telescaunul sau mai încet pe traseul de drumeții. Nivelul inferior are un perete de cățărare, un patinoar și o pistă de bob de 2,2 kilometri. În mijloc, există trasee de aventură și trei trasee cu „gogoși de zăpadă” (un fel de inele de cauciuc), în timp ce în partea de sus veți găsi o tiroliană care funcționează la o înălțime de 215 metri și una cu alunecare extremă ce garantează o viteză de 80 km/h!

La pas cu copiii prin Ungaria

Odată cu sosirea toamnei, puteți asista la diferite fenomene naturale fascinante. Unul dintre acestea este vuietul căprioarelor, care poate fi auzit și observat (ocazional) în unele părți ale țării în pădurile Mecsek, Zselic și Gemenc, în Pilis, sau chiar în Budakeszi.
Un alt eveniment care merită văzut este migrarea cocorilor. De la sfârșitul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie, puteți observa cocorii migrând cu miile. În Parcul Național Hortobágy, de exemplu, acest lucru poate fi văzut ca parte a tururilor organizate în weekend.

Un alt loc excelent pentru drumeții cu copiii este traseul educațional Tata Fényes. Pasarele înălțate pe stâlpi și poduri suspendate peste apă vă vor purta printr-un peisaj asemănător unei păduri de mangrove! Aceasta este o modalitate suficient de aventuroasă, dar complet sigură de a vă apropia de natură și a le stârni și copiilor curiozitatea de a afla mai multe despre mediul înconjurător.

În apropiere de Budapesta, la trei sferturi de oră de mers, vă recomandăm o excursie în Defileul Derei, pe teren plan, ce va bucura cu siguranță copiii și părinții deopotrivă! Poteca forestieră care șerpuiește de-a lungul albiei pârâului este suficient de scurtă cât cei mici să nu se plictisească și oferă o evadare spectaculoasă pentru întreaga familie. Acest pârâu mai puțin cunoscut, de altfel, se varsă în Dunăre chiar la sud de Szentendre. Plecând în cealaltă direcție, merită să mergeți pe jos, sau chiar cu bicicleta, în jurul lacului Naplás. Pista de biciclete lungă de 5 kilometri șerpuiește în jurul acestui lac situat în apropierea cartierului Cinkota, în Budapesta. Malul lacului este, de asemenea, perfect pentru picnicuri și chiar pentru pescuit. Iar toamna merită și mai mult să faceți o plimbare în zonă aceasta, deoarece 200 până la 250 de rațe Mallard aleg acest lac ca habitat temporar.

Pentru mai multe idei despre activitățile pe care le puteți face alături de copii, vă invităm să vizitați:

https://visithungary.com/ro/categorie/ungaria-pentru-familii

Sursă fotografii: https://visithungary.com/

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa