Cum să alegi vacanţa în funcţie de vârsta copilului

Raluca Dumitrică

E perioada vacanțelor, dar mulți părinți încă ezită în a-și planifica zilele de concediu din pricină că nu știu exact ce fel de vacanță să aleagă pentru familia lor. Să aibă loc la mare, doar pe ideea de relaxare? Sau să combine marea cu niște vizite la muzee? Ori mai bine să fie doar o ieșire concentrată la munte, unde e aerul tare? Dacă te numeri și tu printre acești părinți, iată câteva sfaturi despre cum să alegi vacanţa în funcție de vârsta copilului!

Bebeluşi

Poate o să pară o recomandare nu foarte potrivită, la o primă vedere, dar bebeluşii cu vârsta până-n 1,5 ani par să fie cei mai norocoşi la capitolul vacanţe. Așadar, călătorește cu ei unde vezi cu ochii! Motivul? Ei sunt foarte flexibili din multe puncte de vedere și se pliază ușor pe programul făcut. În plus, pot călători cu orice mijloc de transport, chiar şi cu avionul, deci planificarea unei vacanţe cu ei poate să fie floare la ureche.

Lor le va prinde bine mersul la mare sau la munte, unde vor inhala aer sănătos şi plin de proprietăți și unde vor dormi și vor mânca chiar mai bine ca acasă. Nu le va dăuna nici un city break mai prelungit, la care, recunoaște, tu cam tânjeai de ceva vreme. Exact, se vor simți bine chiar și în marile aglomerări urbane redate de celebre orașe europene. Puşi într-un sistem de purtare sau în cărucior, bebelușii vor bifa împreună cu tine toate obiectivele turistice cât ai zice pește. Și chiar fără să le fie perturbat programul de somn.

Copii mici

Dacă ai copii mici, cu vârsta între 1,5 şi 4 ani, te înțelegem că ai ceva dubii legate de cum să alegi vacanţa. Partea buna este că, din pricină că sunt caracterizaţi de o curiozitate maximă, micuţii din acesta categorie vor fi cei mai bucuroşi în preajma mării sau a altor locuri largi. Acolo pot alerga, scotoci și se pot juca în voie. Înarmează-i și cu ustensile necesare jocului și îi vei ști fericiți, iar pe tine relaxată și mai calmă. Vrei să și vizitezi ceva? Alocă una sau maxim două zile din totalul vacanței pentru așa ceva, ca să nu-i obosești prea mult pe cei mici.

Copii de vârstă mai mare

Micuţii aflaţi în intervalul de vârstă 4 – 12 ani nu sunt, aşa cum ai fi crezut, şi o categorie foarte maleabilă. Dacă te gândești că poţi să faci împreună cu ei traseul întortocheat şi cu multe puncte turistice de atracţie la care visai de luni bune, nu te entuziasma chiar instant! Puştiulicii de vârsta asta nu au fizic capacitatea de a parcurge pe jos la fel de mulţi kilometri ca şi adulții. Ba chiar s-ar putea să nici nu fie mereu atraşi de clădiri, muzee sau alte puncte de interes.

De aceea, ideal este să alegi o destinaţie în care periplul culturalo-istoric să fie inserat într-un program mai amplu de relaxare. Fie că e vorba de o zonă montană, fie că vorbim de clasicul litoral. Acum pare să fie perioada perfectă şi pentru vizitarea unor locuri de basm aşa cum sunt celebrele parcuri Disneyland sau Legoland. Şi da, nu vor spune niciodată nu dacă le oferi la locul de cazare şi o piscină.

Adolescenţi

În cazul fericit în care adolescenţii vor mai vrea să mai meargă în concediu alături de familia completă, ia în calcul şi că vacanţa poate fi una memorabilă. Cei mai tineri membri ai casei par să aibă resurse inepuizabile de energie! Aşa că nu e de mirare că vor fi dispuşi să bifeze toate năzdrăvăniile în vacanţă. Cu ei poţi să baţi atât străzile din marile oraşe, cât şi coastele mărilor, potecile munţilor sau parcurile naturale şi tematice. Tot ei îți pot fi și tovarăşi de ghiduşii acvatice şi subacvatice, terestre sau aeriene. Ce mai, alături de ei ai șansele unei vacanţe ideale!

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să alegi vacanţa în funcţie de vârsta copilului, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa