Cum calatorim impreuna cu copiii

TOTUL DESPRE MAME

 

Să călătoreşti alături de copii poate fi distractiv, mai ales dacă eşti pregătită pentru toate nevoile celui mic, în special când vine vorba de excursii mai lungi.

 

Cu maşina

Fă un plan bine stabilit când pleci cu cei mici în excursii

Dacă plecaţi în excursie cu maşina, fii sigură că există multe locuri în care puteţi opri astfel încât cel mic să aibă pe unde să alerge şi să exploreze. Opreşte pe unde vezi un loc de joacă sau un parc. Când vi se face foame, încearcă să găseşti un loc mai puţin aglomerat de pe drum ca să nu pierdeţi mult timp în spaţii aglomerate. Chiar dacă astfel de opriri e posibil să va mărească timpul alocat drumului, nu uita că şi călătoria în sine are partea ei de farmec într-o excursie.

 

Când cel mic trebuie să meargă la baie, mergi şi tu cu el în toaletă şi fii sigură că se spală pe mâini după. E bine, totuşi, să ai şi un lichid pentru igienizarea mâinilor în geantă în caz că nu există săpun în toalete sau dacă nu curge apa.

 

Vacanţele alături de copii pot fi mai frumoase dacă sunt simple. Încearcă să staţi într-un singur loc unde sunt şi multe activităţi pentru copii. Dacă nu va plimbaţi din loc în loc, e mult mai uşor pentru cel mic să se simtă bine şi să va bucuraţi toţi de excursie.

 

Ce să împachetezi

Pe lângă toate obiectele pe care le iei în mod normal în bagaj, e de ajutor dacă împachetezi şi:

– şerveţele uscate şi umede
– pungi goale pentru gunoi şi rufe murdare
– încă un rând de haine pentru copil pe care să-l ai la îndemână în caz că se lasă rece sau că se murdăreşte pe drum
– o casoletă mai mare pe care o poţi folosi şi pe post de oliţă pentru cel mic dacă nu există WC-uri pe drum sau dacă cel mic încă nu a fost învăţat să meargă la toaletă
– ia şi o bucată de plastic pentru saltea în cazul în care cel mic încă face pipi în pat
– fructe şi gustări sănătoase
– multă apa, mai multă decât sucuri. Termosurile sunt şi mai utile pentru cei mici, mai ales cele cu pai încorporat din care pot bea uşor

 

Sfaturi pentru drumul cu maşina

– nu-ţi lasă niciodată copilul singur în parcare

– nu lăsa lucruri pe suportul din spate al maşinii sau pe bord. În cazul frânării bruşte, obiectele mici pot zbura şi îl pot lovi pe cel mic.

– drumul făcut noaptea nu e întotdeauna o idee bună pentru că nu e sigur să-i laşi pe cei mici întinşi pe bancheta din spate fără centură de siguranţă

– fii sigură că soarele nu bate direct pe copilul tău. Pune o pânză la geam sau un parasolar.

– dacă poţi, stai în spate cu copilul. Aşa nu se va plictisi la fel de repede şi drumul va fi mai plăcut.

– opreşte ori de câte ori cel mic îţi spune că are nevoie la baie. El nu se poate ţine până la „următoarea benzinărie”

– găseşte modalităţi de a-l distra pe cel mic

Înainte să porniţi la drum, asigură-te că toată lumea şi-a pus centură de siguranţă. Opriţi maşina dacă cel mic şi-a desfăcut centura de siguranţă sau dacă îl distrage pe şofer.

 

În cazul bebeluşilor:
– dă-i celui mic o jucărie care face zgomot sau care cântă

– atârnă o jucărie de scaunul de maşină al copilului

– fii pregătită cu o geantă în care să ai diverse jucării de pluş pe care să i le dai din când în când că să nu se plictisească

– leagă jucăriile preferate ale celui mic cu o panglică de scaunul de maşină. Astfel, nu are cum să le scape.

– cântă-i pe drum sau pune o muzică liniştitoare

 

În cazul copiilor:

– încearcă să ai jucării şi cărţi la îndemână pe drum

– fă un picnic în maşină, cu o gustare şi ceva de băut

– pune nişte melodii pe care să le puteţi cântă împreună sau poveşti pe CD

– arată-i lucruri interesante de pe drum şi discutaţi despre ele: „uite un pod. Câte maşini crezi că au trecut peste acest pod?”

– dacă aveţi de făcut un drum lung, opriţi cât de des puteţi pentru ca cel mic să se bucure de puţină libertate şi să-şi consume energia alergând şi jucându-se.

 

În cazul preşcolarilor şi copiilor mai mari:

– înainte de a pleca, faceţi împreună traseul şi marcaţi-l cu creionul pe hartă. Pregăteşte nişte informaţii şi curiozităţi despre zonele prin care treceţi pe care să i le spui pe drum.

– număraţi oile, trenurile, podurile pe lângă care treceţi

– cântaţi melodii pe care să le ştiţi amândoi sau inventaţi nişte piese care să aibă legătură cu lucrurile pe lângă care treceţi

– încercaţi nişte jocuri de ghicit şi de imaginaţie: „mă gândesc la un animal mare, maro care face vizite pe la casele oamenilor. La ce animal mă gândesc?”

– pregăteşte nişte cadouri surpriză pe care poţi să i le oferi copilului şi să-l ţină ocupat o bună perioadă de timp

 

Fraţii obişnuiesc să se certe, mai ales dacă trebuie să petreacă mult timp împreună într-un spaţiu mic, cum ar fi bancheta din spate a maşinii. Poţi să construieşti un zid din perne şi pături, astfel încât fiecare să aibă propriul lui spaţiu.

 

Cu autocarul sau cu trenul:

Drumul cu autocarul sau cu trenul poate fi, la început, foarte interesant pentru copii pentru că e vorba de un lucru nou, necunoscut de ei încă. Dar dacă vorbim de drumuri lungi, plictiseala clar o să se resimtă în rândul copiilor.

 

Cum să îl distrezi pe cel mic în drumul cu autobuzul sau cu trenul:

– uitaţi-vă la numele staţiilor sau număraţi-le

– vorbeşte-i copilului despre siguranţă în astfel de mijloace de transport şi cum să nu se rănească în astfel de spaţii

– uitaţi-vă la peisaje şi la toate lucrurile pe lângă care treceţi. Poţi să inventezi şi un joc: „cine e primul care vede o oaie câştiga… ceva”.

– roagă-l să-ţi spună o poveste

– căutaţi lucruri familiare, peisaje sau lucruri care să indice că sunteţi aproape de casă sau de destinaţia finală

– pregăteşte în geantă nişte gustări, ceva de băut, jucării şi cărţi

 

Cu avionul:

Nu există niciun motiv pentru care să nu-l iei pe cel mic într-o călătorie cu avionul, dar e indicat să aştepţi câteva luni după naştere. În cabina de avion circulă mulţi microbi, iar copiii nu au aceeaşi rezistenţă ca adulţii şi pot luă o infecţie mai repede.

 

De știut când zbori alături de copii:

– îmbrăca-l pe cel mic lejer şi poţi să-i pui mai multe straturi de haine, dar care să se poată scoate uşor

– încearcă să nu zbori cu copilul dacă este răcit

– dacă cineva din familie a fost recent răcit, poţi să foloseşti un spray nazal, dropsuri sau medicamente cu 15-20 de minute înainte de decolare şi de aterizare.

– în funcţie de compania aeriană pentru care optezi, întreabă de toate lucrurile pe care ţi le pot pune la dispoziţie atunci când călătoreşti alături de copii, chiar şi de asistenţă pentru transfer de pe aeroport în avion.

– e o idee bună să schimbi scutecul celui mic înainte să te îmbarci

– fă loc în geantă şi pentru jucării pe care să i le oferi treptat celui mic. Dacă nu sunt turbulenţe, poţi să mergi cu cel mic la o scurtă plimbare pe culoar sau să rogi o asistentă de zbor să facă asta în locul tău.

 

La aterizare şi la decolare

Dacă cel mic poate dormi la decolare şi la aterizare, călătoria e mult mai uşoară pentru amândoi. Dacă nu, poţi uşura disconfortul creat de înfundarea urechilor şi poţi reduce durerea dacă îl alăptezi pe cel mic sau dacă îi dai un biberon/ un pahar cu pai încorporat. Acţiunea de a trage lichid dintr-un pahar şi de a înghiţi îl va ajută pe cel mic cu disconfortul creat de durerile de urechi din cauza presiunii.

Pentru copiii mai mari, şi guma de mestecat poate fi de ajutor în aceste situaţii.

 

Rău de drum

Răul de drum este de obicei cauzat de schimbarea poziţiei şi de mişcarea urechii interioare. Deşi răul de drum e întâlnit mai des pe vas, poate să apăra şi în cazul deplasării cu maşină, avionul sau autobuzul.

 

Simptome în cazul celui mic:

– e deranjat la burtică
– e palid
– casca
– flatulează sau râgâie
– îl doare capul
– e ameţit
– vomită

 

Cum eviţi răul de drum?

Dă-i să mănânce ceva înainte de plecare, dar nu lucruri grase sau grele.

Încearcă să-l faci pe cel mic să se uite pe geam, nu înăuntrul maşinii. Ai grijă, însă, să se uite la lucruri fixe, nu la alte lucruri în mişcare.

Asigură-te că e aer curat în maşină, încearcă să laşi geamul crăpat cât să între un vânt plăcut.

Încearcă să-l distragi pe cel mic de la starea de disconfort; fă-l să se gândească la alte lucruri.

Dacă observi că cel mic e palid, tăcut şi se plânge că îi este rău, opreşte maşina şi lasă-l să ia o gură de aer curat.

Există şi nişte pastile împotrivă răului de drum, dar consulta un medic înainte de a-i da celui mic astfel de medicamente.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa