Cum alegi destinația de vacanță când ai copii mici?

Ramona Dinescu
Destinatia de vacanta

Destinația de vacanță ar trebui să fie ceva exotic, cu plaje spectaculoase cu o mare de un albastru ireal, cu cocktailuri pe plajă și chelneri serviabili capabili să intre după tine în piscină ca să te servească. Asta, evident, în visele mele. În realitate, trebuie să fie un loc extrem de prietenos pentru copii.

În fiecare an, imediat după revelion, încep să mă gândesc la vacanță și, aproape inevitabil, până la sfârșitul lui ianuarie, am vacanțele programate și uneori și avansul plătit. Iubesc vara, iubesc marea și câteodată am impresia că trăiesc doar în așteptarea vacanței de vară. În fiecare an caut tot felul de destinații, dau sute de mail-uri și telefoane, calculez rute, fac bugete și ajung de fiecare dată în același loc. De cinci ani, merg la același hotel pe litoralul românesc și anul acesta, voi merge pentru a doua oară la același hotel în Grecia. Știu, părem total lipsiți de imaginație, dar am ales această variantă pentru că locurile sunt extrem de potrivite familiilor cu copii și nu-mi permit să fac experimente pe copiii și pe banii noștri. Sper totuși ca de la anul să schimbăm puțin destinațiile de vacanță și să încercăm să vedem și alte locuri. Mă bazez pe faptul că vor crește copiii și ne vom putea organiza și descurca mai ușor în situații neprevăzute.

Care sunt punctele cheie când alegi destinația de vacanță?

Așa cum spuneam și, probabil, sunteți de acord cu mine, o vacanță cu copii mici presupune o organizare riguroasă și sunt multe elemente de care trebuie să ținem cont.

În primul rând, locația trebuie aleasă după recomandările celor apropiați, dar care și ei au la rândul lor copii și știu bine ce recomandă.

Apoi, trebuie să fie accesibilă, iar prin asta eu înțeleg:

 • Să se încadreze în buget
 • Să putem ajunge ușor, fără să căutăm ore întregi locația cu copiii obosiți în mașină
 • Să ne poată caza și înainte de ora 14.00, mai ales în Grecia când venim după un drum lung de o noapte, iar copiilor trebuie să le respectăm somnul de prânz.
 • Să fie aproape de plajă căci cu doi copii mici sunt sacoșe întregi de cărat până la plajă
  Să aibă magazine în apropiere (farmacii, supermarket-uri, tonete de înghețată)
  Să aibă în apropiere o clinică/spital ce poate oferii asistență în situații de urgență măcar pentru copii

Urmează alte câteva reguli extrem de importante pe care trebuie să le îndeplinească destinația noastră de vacanță perfectă:

 • Să fie curată (asta nu mă împiedică niciodată ca înainte de a desface bagajele să mai fac un mic șmotru de control, motiv pentru care nu-mi lipsește niciodată din bagaje o soluție de curățat, spirtul și lavetele).
 • Să aibă o mică bucătărioară sau măcar ceva unde să pot încălzi/prepara ceva rapid de mâncare pentru copii.
 • Camera să aibă balcon/terasa, cât mai generos ca și spațiu pentru că mereu sunt prosoape/hăinuțe de întins la uscat și pentru că cei mici se simt minunat să ia micul dejun în briza mării.
 • Pentru familia mea sunt necesare cel puțin un pat matrimonial și încă unul simplu și de fiecare dată mă interesez și cer poze cu paturile din camera de hotel. Nu ar strica să afli și dacă pot pune la dispoziție un pat suplimentar, fără cost.
 • Locul unde suntem cazați trebuie să aibă obligatoriu loc de joacă pentru copii, care să fie undeva la umbră. De obicei plecăm de pe plajă înainte de ora 11.30 și până la ora 13.00 când mănâncă prânzul copiii trebuie să facă ceva. Nu îi putem ține închiși în cameră, iar varianta unui loc de joacă umbros mi se pare cea mai bună.

Toate aceste condiții sunt îndeplinite aproape cu fidelitate de hotelul din România și am avut surpriza să le întâlnim și anul trecut în Grecia. Mai mult decât atât, copiii s-au simțit extraordinar pe plajele din Grecia, care sunt mai tot timpul neaglomerate, curate, cu nisip fin și apă limpede și caldă. Având în vedere toate acestea, nu ne putea permite să încercăm locuri noi pentru destinația de vacanță și să riscăm să nu avem aceleași condiții.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre destinația de vacanță, dă un Like paginii noastre de Facebook, unde vei putea citi mai mult articole interesante.

Foto:  Guliver

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa