Crăciun în România. Cele mai frumoase destinații de familie

Geo Mihalcea

Crăciun în România. Cele mai frumoase destinații de familie. Despre tradițiile și obiceiurile de Crăciun în diferite regiuni din țara noastră am scris aici. Despre ce înseamnă cu adevărat Crăciunul știe fiecare dintre noi: să fim împreună cu cei dragi în jurul bradului și a unei mese îmbelșugate, să miroasă a mâncare bună, să răsune casa de colinde, să sară inimile din piept de fericire. Dacă te hotărăști să pleci de acasă și să trăiești toate astea, ți-am pregătit un top 3 cu sugestii… subiective, bazate ori experiența personală ori pe experiența altor familii care au petrecut vacanța de iarnă acolo.

Am ales atât pensiuni care se pot închiria în întregime, având 6-8 camere, dar am inclus și o locație mai mare, unde, poți merge cu ai tăi, dar poți face prieteni noi, pe viață, căci se spune că cel care îți e alături la masa de Crăciun va fi un tovarș loial mereu! Dacă nu ai avut timp să rezervi anul acesta, o poți face oricând, căci gazdele au porțile deschise în fiecare an! În spatele unei vacanțe reușite de Crăciun stau niște gazde primitoare, oameni ai locului, care nu urmăresc doar un profit de sărbători ci și păstrarea tradițiilor din moși strămoși, a rețetelor gătite de bunicii lor, a colindelor pline de arhaisme, a spiritului care nouă, orășenilor ne cam lipsește! Așa că nimic din ce vei citi nu sună a reclamă, ci mai degrabă a laudă a eforturilor unor oameni care păstrează vie Magia Crăciunului!

Crăciun în România. Cele mai frumoase destinații. Maramureș. Pensiunea Agroturistică Domnita-Ocna Șugatag

Pensiunea Domnița, Sursă foto: Facebook

Deschisă în 2018, aflată la 26 km de Cavnic și 20 de Sighetul Marmației, Pensiunea Domnița este o alegere ideală pentru o familie numeroasă! În curte se află un loc de joacă ce poate fi folosit chiar și iarna, leagăn pentru adulți, prispă tradițională de pe care puteți admira frumusețea locului, parcare proprie monitorizată video. Atracția pentru toate vârstele este ciubărul cu apă termală încălzită, în care puteți sta la povești până la miezul nopții.

Gazdele sunt primitoare și mereu cu zâmbetul pe buze, atente la orice nevoie a clienților lor, gătesc bine și parcă nu dorm niciodată, îi găsești mereu disponibili în recepție, orice nevoie ai avea.

Aflată în stațiunea Ocna Șugatag, Pensiunea Domnița îți oferă nu doar un Crăciun tradițional ca la Maramu, dar și posibilitatea de a vizita în vacanță această zonă mirifică, de a merge la pescuit la copcă pe lacul proprietarilor aflat la doar un kilometru jumătate de pensiune, ori la ski pe pârtia din apropiere.

Deține 6 camere cu pat matrimonial, fiecare cu baie proprie; la exterior te va fascina arhitectura tradițională, specifică locului, iar la interior accentul cade pe confortul clienților. Mâncarea? E un deliciu! Gustoasă de te vei linge pe degete, căci e pregătită doar din ingrediente produse în gospodăria proprie și servită cu o țâră de horică și afinată ce dezleagă limba și naște cele mai faine povești la gura sobei!

Cele mai frumoase destinații. Țara Hațegului. Pensiune Dumbravița. Retezat. Valea Râului Mare

Pe Valea Râului Mare Retezat, la 34 km de mănăstirea Prislop și la 19 de pârtia Râușor se află o pensiune de 3 margarete, ascunsă parcă într-o oază de liniște și de relaxare totală: pensiunea Dumbrăvița. Ideală de închiriat de o familie cu copii, bunici, mătuși și nepoței în orice anotimp, pensiunea vine an de an cu pachete complete și bine puse la punct pentru vacanța de Crăciun. N-ai reușit să rezervi anul acesta? Nu-i nimic! Și anul viitor vine iarna și poți face din timp o rezervare!

Pensiunea Dumbravița, Sursă foto: Facebook

De obicei pachetul de Crăciun include 4 zile (3 nopți), dar îți poți extinde vacanța, dacă vorbești din timp cu gazdele! Niciun oaspete nu le trece pragul fără a fi întâmpinat cu „meniul de bun- venit”: țuică fiartă și bucate tradiționale din Țara Hațegului, iar după ce-ți despachetezi bagajele, vei fi imediat poftit la servirea mesei principale. Aici vei găsi: salate, rulade, tot feluri de aperitive făcute în gospodăria gazdelor din carne de porc, supe și ciorbe de tot felul, păstrăv, papricaș, tocănițe și fripturi, sărmăluțe cu afumătură, iar la desert cozonaci, plăcinte și prăjituri de casă de tot felul.

Fiind cazat aici trebuie să respecți și alte tradiții împreună cu gazdele: împodobirea bradului, servirea unui vin fiert cu scorțișoară și măr în seara de Ajun, primirea colindătorilor, participarea la slujba de Crăciun la biserica din sat. Când simți că trebuie să mai dai jos din caloriile acumulate, poți da o fugă la pârtia de ski Râușor!

 

Pârtia de sky Râușor

Cele mai frumoase destinații. Bucovina. Pensiunea Bucovina Malini. Sat Valeni Stanisoara Malini, Suceava

Descoperă Bucovina, cazat fiind la Pensiunea Bucovina Malini și petrece alături de familia ta un Crăciun rupt din basme! Frumusețea locurilor, confortul locației, mesele bogate care nu se strâng aproape niciodată te vor aduce an de an în această zonă binecuvântată a României. Aflată pe drumul celebrei Victoria Lipan, la câțiva pași de pârtia de ski Valeni Stănișoara, Pensiunea Bucovina Malini pregătește anual pachete de Crăciun, gândindu-se la cele mai mici detalii spre bucuria deplină a clienților săi. Acestea se întind pe 5 zile (4 nopți) în intervalul 23-27 decembrie, iar prețurile sunt numai bune pentru orice buzunar (de sărbători!).

Pensiunea Bucovina Malini. Sursa foto: pensiuneabucovinamalini.ro

Iată ce poți face de dimineața până seara în tot acest timp!

Ziua 1 (23 decembrie): primirea invitaților cu vișinată, afinată, țuică fiartă și plăcinte poale-n brâu. Seara toată lumea se înfruptă din preparate tradiționale, care pot și de post, la cererea ta! După cină străzile vor răsuna de glasurile colindătorilor, iar tu le vei primi și…„omeni” alături de gazde așa cum e datina locului.

Ziua 2 (24 decembrie): dimineața începe cu un bufet suedez doar cu merinde bio. Apoi îți poți face singur programul cu familia ta, căci zona e ofertantă în obiective de vizitat.

Poți merge la mănăstirea Slatina, la muzeul memorial Nicolae Labiș, Crucea Talienilor, Drumul Victoriei Lipan, bazinul cu apă sărată și centrul SPA din Malini. Poți alege de asemenea relaxarea pe pârtia de ski sau să mergi cu cei mici la săniuș, foarte aproape de pensiune ori poți face o plimbare cu sania trasă de cai.  După ce ai obosit afară, te poți distra înăuntru, pensiunea are o masă biliard și una de tenis!

Dacă vrei, și îți recomand, de dragul tradiției, să dai o mână de ajutor gazdelor la tăierea porcului, ori în bucătărie la preparat de: scrijele, jumări, varză călită, pomana porcului, papanași cu afine.

Bucate bucovinene

Ziua 3 (25 decembrie): festinul alimentelor bio continuă, poți merge la slujba de Crăciun la Mănăstirea Slatina, te poți veseli alături de familia ta la masa mare! Cine a gustat o dată din bucatele bucovinenilor se va întoarce mereu aici, căci nu va găsi vreodată ceva mai bun!

Ziua 4 și 5 (26-27 decembrie) reprezintă ocazia gazdelor de a-i face pe turiști să se îndrăgostească definitiv de Bucovina. Fie că e vorba de un grătar, afară-n ger (cu balmoș la ceaun, caș frământat, vin și țuică fiartă), fie că-i răsfață cu sărmăluțe în oale de lut, hribi și gălbiori scăldați smântână și usturoi, berbecuț la proțap, fie că dansează împreună pe o muzică veche de secole!

Alte locuri unde să îți petreci vacanțele sau sărbătorile îți recomandăm în articolele de mai jos:

 

 

 

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa