Cele mai prietenoase plaje pentru copii din Europa. De ce trebuie să ţii cont când alegi destinaţia

Ileana Mirescu

Dacă te afli și tu în perioada în care cauți cele mai prietenoase plaje pentru copii din Europa, îți oferim o mână de ajutor. Ne-am documentat serios şi am făcut o listă cu plaje frumoase, potrivite pentru familiile cu copii: cu nisip fin, apă mică, fără valuri periculoase.

Prima opțiune: Grecia. Exista plaje izolate, plaje cu apă numai bună de înotat şi de făcut snorkeling, plaje unde petrecerile sunt în toi, plaje cu nisip alb din cel mai fin, şi plaje cu apa ca smaraldul.

Insula Thassos

plajă din insula thasos
Insula Thasos este cea mai accesibilă pentru români/ Shutterstock

Insula Thassos din Marea Egee are plaje pentru toate gusturile. Unele dintre ele sunt aglomerate, iar altele sunt liniştite. Găsim plaje cu nisip fin, golfuleţe albastre şi limpezi, plaje cu păduri de pin, aşa încât să nu mai ai nevoie de umbrelă când arde soarele, plaje cu ape limpezi şi peşti multicolori, plaje perfecte pentru surf sau scufundări.

Cei mici se vor distra foarte bine la Golden Beach, o plajă cu locuri de joacă, iar golfuleţul Papalimani, la trei kilometri de Limenaria, este locul perfect pentru o familie, căci apa e mică şi liniştită, există un ponton micuţ de unde cei mici pot face sărituri în apă, iar în spate te aşteaptă o tavernă cu produse home-made greceşti şi unde poţi mânca un peşte bun tocmai pescuit. Desertul e mereu din partea casei. Nu-i aşa că e de vis?

Cea mai bună plajă din Grecia: Elafonisi, Creta

plaja Elafonisi din Creta, Grecia
Pe plaja Elafonisi poți găsi nisip roz/ Shutterstock

Elafonisi are ape limpezi şi calme care înconjoară o fâşie îngustă de nisip fin. Încă o zonă virgină, fără nicio staţiune construită în apropiere, plaja Elafonisi este obligatoriu de bifat, cu atât mai mult cu cât se pare că ia încet-încet locul Maldivelor şi al insulelor din Mediterana.

Cea mai bună plajă pentru copii: Agios Gordios, Naxos

privire panoramica asupra satului Agios Gordios din Grecia
Agios Gordios este locul unde o familie cu copii se poate relaxa/ Shutterstock

Este una dintre destinaţiile cele mai îndrăgite de copii. La Agios Gordios cei mici se pot bălăci fără grijă în apa puţin adâncă, fără valuri şi caldă. Sătucul Agios Gordios este cochet, cu preţuri bune, şi puteţi găsi multe taverne chiar lângă plajă.

Cele mai prietenoase plaje pentru copii din Europa. Italia

Cattolica, Rimini, Coasta Adriatică

Privire panoramică asupra plajei din Cattolica, Rimini
În Cattolica, Rimini, găsești un acvariu interesant pentru copii/ Shutterstock

Plajele de la Adriatica încep să fie din ce în ce mai la modă pentru vacanţele în familie datorită apelor lor curate, valurilor micuţe şi deloc periculoase, dar şi datorită distracţiilor de pe malul mării care îi încântă pe cei mici. Noi vă recomandăm plaja Cattolica, cu preţuri bune şi servicii exemplare. Acvariul din centrul orăşelului va fi cu siguranţă un loc în care vă veţi petrece o zi întreagă.

Viareggio, Toscana

plaja viareggio din Italia
În Viareggio poți avea o vacanță autentic italiană/ Shutterstock

Dacă vreţi să vedeţi cum îşi petrec italienii vacanţa de vară, alegeți Viareggio, locul în care merg la mare care locuiesc la Roma, la Florenţa sau la Pisa.

Viareggio este un Cannes italian un pic mai ieftin, cu o plajă curată, cu nisip fin, şi cu apă atât de limpede, caldă şi albastră încât nu-ţi vine să mai ieşi din ea. E plin de copii care fac castele de nisip ori dansează pe ritmurile muzicii care se aude din spatele barurilor de pe plajă. Aşadar, vreţi o vacanţă civilizată, într-un orăşel în care seara lumea se îmbracă frumos şi iese la promenada Belle Epoque, pe o plajă unde nu te arde nisipul căci există un podeţ special care să te ducă până în buza apei? E clar, trebuie să vă duceţi la Viarregio!

Cele mai prietenoase plaje pentru copii din Europa. Turcia

Haideţi să uităm pentru câteva minute de ofertele all inclusive la Belek, Bodrum sau Kusadasi. Spre surprinderea multora, Turcia are plaje ascunse, fără cârduri de turişti, care pot concura foarte bine cu plajele idilice din Grecia. Iată şi selecţia noastră:

Plaja Ovabuku

Plaja Ovabuku este străjuită de dealuri/ Shutterstock

Amplasată în peninsula Datca, Ovabuku este cea mai frumoasă plajă dintr-un lanţ de trei golfuri, împreună cu Hayitbuku şi Kizilbuk. Plaja în sine este o oază de linişte, pace şi relaxare şi este înconjurată de un grup de restaurante mici şi de pensiuni. Sătucul este extrem de şarmant, înconjurat de pini şi de stejari. Apa e caldă, numai bună să facă cei mici tumbe în ea în timp ce voi vă relaxaţi şi vă bucuraţi că aţi ajuns în paradis.

Plaja Olympos

Plaja Olympos se află în Antalya/ Shutterstock

Plaja Olympos este renumită pentru căsuţele din copac în care vă puteţi caza şi în care cei mici se vor simţi ca într-o poveste. Aproximativ trei kilometri de plajă sunt zonă protejată, deoarece aici trăieşte o specie rară de broaşte ţestoase- o atracție indiscutabilă pentru cei mici. Flancată de doi munţi, plaja Olympos este de o frumuseţe incredibilă. Satul din apropiere pune la dispoziţie restaurante simple şi pensiuni pentru toate buzunarele.

Ortakent

Plaja Ortakent este potrivită și pentru familiile cu copii mari/ Shutterstock

Aflat la mijlocul peninsulei Bodrum, Ortakent nu este tocmai un loc secret, însă plaja sa încântătoare, înconjurată de grădini şi însuflețită de forfota agreabilă a unui sat o face să devină un loc musai de trecut în agendă. Ortakent este o opţiune potrivită pentru o vacanţă de familie cu copii mai mari, căci plaja oferă o gamă largă de sporturi nautice. Iar dacă tot ajungeţi aici, ar fi păcat să nu închiriaţi şi o barcă de agrement cu care să vă plimbaţi prin golfuleţele şi plajele pitoreşti care se întind de-a lungul peninsulei Bodrum.

Cele mai prietenoase plaje pentru copii din Europa. Croația

Insula Stupe, Korcula

Orașul Korkula este o fostă cetate medievală/ Shutterstock

Evitaţi avalanșa de turiști de pe navele de croazieră care ajung în oraşul Korcula şi mergeţi pe o insulă liniştită, cum este Stupe. Aici veţi găsi o plaja mică, superb loc pentru iubitorii de snorkeling, şi-o baracă unde se serveşte peşte proaspăt. Bucătăria este construită în stâncă, şi mesele de lemn sunt acoperite de stuf.

Puteţi ajunge pe insulă cu taxiul de apă de la Korcula sau în spatele unei bărci cu motor, pe o banană gonflabilă! Doar să nu uitaţi să cereţi să fiţi duşi înapoi, după apus. Pentru copii o să fie o zi memorabilă, iar pentru părinţi o zi de relaxare binemeritată.

Campingul Porton Biondi

Vacanța în Rovinj este un amestec de istorie și plajă/ Shutterstock

Pentru mai puţin 5 euro pe noapte de adult, vă puteți așeza baza (a se înţelege cortul) într-o pădure de pini parfumată şi veche, cu vedere la Marea Adriatică, nu departe de centrul orăşelului Rovinj. De la malul mării puteţi închiria ambarcaţiuni mici pentru explorare, pentru snorkeling, înot şi relaxare. Oraşul în sine este vechi şi fermecător, şi, bonus, puteţi face o plimbare cu barca până la Veneţia dacă într-o zi nu vreți să staţi la plajă.

Sobra, insula Mljet

În Mljet puteți face expediții/ Shutterstock

Sobra, aflat pe insula Mljet, în largul Coastei Dalmate, este un loc fascinant, unde veţi găsi o plajă privată şi un bar de primă clasă în care se serveşte mâncare croată şi pizza italiană. Din Sobra puteţi lua un feribot sau puteţi închiria o maşină până în Parcul Naţional, pe cealaltă parte a insulei, pentru a explora pădurea frumoasă şi sălbatică. Atracţia locului este lacul cu apă sărată de mare, unde puteţi înota sau vă puteţi plimba cu barca.

Insula Lokrum

Insula Lokrum este foarte aproape de Dubrovnik/ Shutterstock

Îmbarcaţi-vă familia, câteva provizii şi porniţi spre această frumoasă insulă aflată cam la 10 minute cu barca de Dubrovnik. Începeţi-vă ziua cu o vizită la cetate, iar pe drumul care duce spre mânăstire opriţi-vă pe malul lacului sărat pentru o baie de neuitat. Nici nu are importanţă dacă nu ştiţi să înotaţi prea bine!

De ce trebuie să ţineţi cont când alegeţi destinaţia de vacanţă cu cei mici:

Marea să fie calmă, limpede şi nu prea adâncă

Copiii iubesc jocurile în apă şi adoră să intre puţin câte puţin în apă, aşa că evitaţi plajele cu apă adâncă. E mai distractiv să te joci în apă şi să te mişti cu uşurinţă, şi, mai ales, să vezi nisipul de pe fundul mării.

Apa să fie călduţă

Aşa, ca un pont, apa Mării Mediterane e destul de rece, în schimb Marea Egee e călduţă.

Nisipul să fie fin

Nu-i aşa că şi nouă, adulţilor, ne place să simţim nisipul fin sub tălpi? Mai ales că e tocmai bun pentru construit castele. E drept, însă, că nisipul grunjos pe care îl poţi găsi în sudul Franţei se curăţă mai bine atunci când îl găseşti la întoarcere în maşină.

Nici prea aglomerat, dar nici pustiu

Ştim că nu putem împăca şi capra şi varza, că părinţii vor linişte, iar copiii vor muzică în timp ce ei înșiși cântă, aleargă și se ceartă în acelaşi timp. Ideal e să găsiţi o plajă cu locuri de joacă în apropiere, unde să-și consume energia cel mic, dar şi cu o zonă liniştită, în care să vă puteţi auzi propriile gânduri, nu ultimele hituri pop. Alegeri inspirate și călătorie plăcută!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa