Când ne gândim la picnic ne gândim de cele mai mult ori la carne pe grătar și ajungem, parcă fără să vrem, la mici, ceafă de porc și cârnați. Numai că opțiunile sunt atât de multe, încât este păcat să ne limităm doar la acestea, mai ales că nu sunt nici cele mai sănătoase.
La picnic putem să mergem și fără să facem grătar. Putem pune în coș tot felul de brânzeturi, legume pentru salată, fructe proaspete, nuci, migdale, dar și preparate pe care să le pregătim acasă înainte de a ajunge la locul în aer liber unde ne propunem să ne petrecem ziua. Evident, dacă vrem să punem și ceva pe grătar avem o mulțime de variante. De la carne de curcan, la pește și fructe de mare, până la legume și fructe. Iată câteva idei pentru ca toată lumea care participă la picnic să se simtă și să mănânce bine.
Sfaturi pentru un grătar sănătos la picnic
Alegeți carnea potrivită. Peștele și carnea de pui fără piele sunt cele mai bune variante. Înainte de a le pune pe grătar, le puteți marina pentru a le da un gust deosebit, astfel încât să nu simțiți lipsa cărnii de porc.
Regândiți porțiile. De obicei, porțiile sunt destul de mari. Încercați să aveți mai multe salate și legume pe grătar.
Adăugați culoare. Folosiți roșii, arei gras, salată verde, vinete și alte legume pentru a da viață grătarului și mai ales pentru a-l face mai apetisant.
Frigărui cu pepene galben și prosciuto
Ingrediente
1 pepene galben cantalup
20 bile mozzarella
10 felii de prosciuto
Frunze de busuioc proaspăt
Oțet balsamic
Bețe de frigărui
Preparare
Cu ajutorul unei linguri pentru înghețată cu cupa mică se scobește pepenele galben, rezultând niște biluțe. Pe fiecare băț de frigăruie se pun în ordine mozzarella, câte o felie de prosciuto rulată, o biluță de pepene galben și frunze de busuioc. Frigăruile astfel făcute, se pun pe o farfurie și se stropesc cu puțin oțet balsamic.
Frigărui de pui cu sos de muștar
Ingrediente
2 bucăți piept de pui
200 g muștar
3 linguri miere
1 cățel de usturoi
Sare
Piper
Preparare
Cel mai bun baiț pentru carnea de pui. Delicios pentru copii
În cazul în care se folosesc bețe de frigărui din lemn, se lasă la înmuiat cel puțin jumătate de oră pentru a evita să se desprindă așchii din ele. Pieptul de pui se taie în bucăți mici și se pune într-un bol. Se adaugă muștarul, mierea, usturoiul, sarea și piperul și se amestecă bine. Se lasă la marinat la frigider cel puțin 2 ore. Apoi, se pun pe grătar și se lasă 15 minute, întorcându-se din când în când.
Bărcuțe de fenicul
Ingrediente
1 fenicul
Zeama de la 1-2 lămâi
3 linguri de ulei de măsline
Sare
Piper negru măcinat
250 g năut din conservă
O conservă de ton
Măsline kalamata
3 cepe verzi, tocate mărunt
100 g fasole verde păstăi
1 salată verde
Preparare
Feniculul se spală și se taie în bucăți. Se pune într-un vas. Se adaugă 2 linguri de zeamă de lămâie, 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper. Se acoperă și se dă la rece pentru o zi.
Într-un alt vas se amestecă năutul, tonul, măslinele, ceapa verde, restul de ulei de măsline, zeama de lămâie, feniculul, sare și piper. se amestecă bine. Pe un platou se așează frunze de salată și se umplu cu compoziția de mai sus.
Salată de paste cu roșii marinate
Ingrediente
400 g penne
450 g roșii cherry galbene și roșii
1 ceapă mică
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 linguri de oțet din vin
Sare
Piper măcinat
Pătrunjel
200 g brânză feta
Preparare
Pastele se fierb conform indicațiilor date de producător. Într-un vas se pun roșiile tăiate pe jumătate, ceapa, uleiul, oțetul, sarea, piperul. Se dă la rece pentru cel puțin 15 minute. Apoi, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă peste pastele scurse de apă. Deasupra se pune brânză feta.
Ardei gras umplut cu legume
Ingrediente
4 ardei grași
3 linguri ulei de măsline
1 ceapă medie
3 căței de usturoi
O conservă de porumb mică
Sare
Piper
400 g roșii cherry galbene și roșii
Oregano proaspăt
Zeama de la o lămâie
100 g brânză de capră
50 g cremă de brânză
Preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200 ⁰C. Ardeii grași de curăță, se splală, se taie în două și se stropesc cu ulei de măsline. Pe o tavă se pune hârtie de copt și se pun ardeii. Se dau la cuptor. Într-o tigaie se încălzește ulei de măsline și se adaugă ceapa și usturoiul. Se lasă 3 minute. Se adaugă porumbul, sarea, piperul și se mai lasă 3 minute. Apoi, se pun roșiile, oregano tocat mărunt, zeama de lămâie. Se ia de pe foc. Se lasă să se răcească puțin și se adaugă brânza de capră și crema de brânză. Amestecul se împarte în patru și se pune în fiecare jumătate de ardei copt.
Preparate sănătoase pentru grătar la picnic
Hamburgeri cu ciuperci
Ingrediente
450 g carne de vită tocată
250 g ciuperci
1 lingură ulei de măsline
1 lingură de ulei
2 linguri sos Worcestershire
1 lingură muștar Dijon
1 linguriță de sare
Piper
1 linguriță usturoi granulat
4 felii brânză/ cașcaval
4 chifle pentru hamburger
Opțional: ceapă, maioneză, salată, murături, roșii, ketchup, muștar
Preparare
Într-o tigaie se încălzește jumătate de linguriță de ulei de măsline. Ciupercile se taie mărunt și se jumătate din ele se pun în tigaie. Se lasă 4-5 minute. Se asezonează cu sare și piper. Când se înmoaie se iau de pe foc. Untul se topește în aceeași tigaie. Se adaugă ciupercile rămase. Se pune 1 linguriță de sos Worcestershire și se mai lasă 4-5 minute, apoi se ia tigaia de pe foc și se lasă să se răcească.
Carnea de vită tocată se pune într-un bol. Peste ea se adaugă toate ciupercile sotate, 1 linguriță de sos Worcestershire, muștarul Dijon, sare, piper, usturoiul pisat. Se amestecă bine. Se formează 4 cercuri. Într-o tigaie se încălzește jumătate de linguriță de ulei de măsline. Fiecare cerc de carne format se lasă la prăjit 4-5 minute. Apoi, se pun pe o jumătate de chiflă de hamburger. Se adaugă o felie de brânză. Se poate pune orice topping doriți. Dacă sunteți la picnic, ciupercile pot fi puse pe grătar, la fel și carnea de vită.
Hotdog vegetal
Ingrediente
150 g ceapă tocată mărunt
2-3 ardei iuți verzi, tocați mărunt
O lingură ghimbir mărunțit
150 g morcovi dați prin răzătoare
Jumătate de sfeclă coaptă, dată prin răzătoare
3 cartofi fierți și zdrobiți
100 g mazăre fiartă și pasată
Coriandru proaspăt
Jumătate de linguriță de boia de ardei iute
Jumătate de linguriță de curcumă
1 linguriță de gram masala
200 g crutoane
2 linguri de ulei
Preparare
Într-o tigaie se încălzesc 2 linguri de ulei. Se pune ceapa și se lasă până când devine translucidă, apoi se adaugă ghimbirul și ardeiul iute. După 1 minut se pun morcovii și se lasă cât să se înmoaie. Apoi, se pun sfecla, cartofii, mazărea și condimentele. Se amestecă. Se ia de pe foc vasul și se lasă să se răcească complet. Se adaugă crutoanele și coriandrul. Se formează 8 hotdogi, care se dau apoi prin crutoane pisate sau pesmet. Se pun pe grătar. Se servesc în chifla de hotdog cu ce topping doriți.
Pulpe de pui condimentate
Ingrediente
2 linguri zahăr brun
2 lingurițe pudră de chili
2 lingurițe de paprika
Un praf de piper
1 lingriță muștar
1 linguriță usturoi granulat
Sare
1 kg pulpe de pui inferioare
Preparare
Se combină toate condimentele. Pulpele de pui se trec prin ele, astfel încât să fie acoperite total. Se pun pe grătar. Se întorc de pe-o parte pe alta. Sunt perfecte la picnic.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.