Adriana Cocic: Nu e nevoie să baţi lumea-n lung şi-n lat pentru experienţe faine alături de cei mici

Raluca Dumitrică
adriana-cocic-totul-despre-mame

Am stat de vorbă cu Adriana Cocic, blogger de travel, despre vacanţe fericite, părinţi relaxaţi şi copii fericiţi

Pentru mulţi dintre noi, vara ne duce mereu cu gândul la vacanţă, relaxare şi bună dispoziţie. Iar pentru copiii noştri, sezonul estival chiar este sinonim cu vacanţa şi distracţia, pentru că perioada călduroasă a anului e cea mai bună pentru pus în aplicatre tot felul de planuri îndrăzneţe de petrecere a timpului liber. Pentru că am vrut să aflăm mai multe despre ce ar trebui să fie o vacanţă pentru părinţi şi copii, am stat de vorbă cu Adriana Cocic, blogger de travel la MiniCălătorii, care ne-a spus câte ceva despre cum au loc vacanţele în familia ei.

Despre vacanţe în familie vom mai vorbi cu Adriana Cocic şi marţi, 14 iunie, la ediţia specială de vară a “Atelierelor cu mămici”.

TOTUL DESPRE MAME: Care ar fi, din punctul tău de vedere, cea mai bună perioadă din an pentru a călători cu copiii?

Adriana Cocic: Nouă ne place, pe cât posibil, să ne organizăm vacanţele cu fetele în extra sezon. Primăvara târzie în Europa e plină de farmec, vremea e bună fără să fie prea cald, iar preţurile şi cozile sunt mai mici. Am văzut cu ele Malta în aprilie, Portugalia şi Creta în mai, Corfu la început de iunie și-am alege aceleaşi perioade şi a doua oară.

Atunci când plecăm în miezul verii o luăm contra curentului. Toată lumea e la mare? Perfect, noi mergem în Austria pe şoselele alpine. Sau în Norvegia ori în Islanda. Mai ales că suntem nişte friguroşi fără pereche şi vara e singurul anotimp în care nu dârdăim în ţările nordice. Însă depinde mult şi de preferinţe, şi de continent. Pentru vacanţe exotice, de exemplu, e important să verifici înainte cum e vremea, să nu cumva să ajungi acolo o dată cu musonul de vară care o mai dă şi-n cicloane şi alte minunăţii.

Prin ţară cel mai drag ne e să admirăm culorile toamnei şi profităm de fiecare weekend fără ploaie că să mai descoperim câte un loc nou.

TOTUL DESPRE MAME: Ni se întâmplă multora dintre noi să spunem că „anul asta nu avem buget alocat vacanţei, deci stăm acasă”. Dar ce fel de vacanţe se pot face, totuşi, cu un buget redus?

Adriana Cocic: Ştii ce uităm mulţi dintre noi să facem? Să fim vizitatori în propriul oraş. Nu cred că e nevoie să baţi lumea-n lung şi-n lat pentru experienţe faine alături de cei mici. E suficient să deschizi ochii mai bine şi să te scotoceşti de puţină curiozitate apropos de locurile prin care poate treci de nenumărate ori, dar pur şi simplu nu le vezi, prins în vâltoarea gândurilor de zi cu zi.

Dacă vara asta n-am avea buget pentru o vacanţă cu fetele, am merge cu ele în piaţă, ne-am
alege de-ale gurii pentru un picnic şi le-am duce într-un parc nou în care n-au mai fost până atunci. Am face baloane de săpun pe străzile din cartierul Armenesc sau Cotroceni, ele chiuind şi alergând după balonaşe, noi uitându-ne la faţadele caselor. Ne-am urca în primul autobuz care ajunge în staţie şi-am merge cu el de la un capăt la altul. Am mânca îngheţată roz şi ne-am plimba cu barca în Cişmigiu sau Herăstrău. Şi, cel mai important, ne-am seta noi mintea pe modul vacanţă. Nu se întâmplă nimic dacă două sau trei zile nu trebăluieşti prin casă şi-ţi îngădui să te distrezi alături de cei mici cât e ziua de lungă.

TOTUL DESPRE MAME: Există alternative perfecte de vara la clasică vacanţă la mare?

Adriana Cocic: Fiecare familie e unică, are un set aparte de aşteptări şi preferinţe. Pentru mine, de exemplu, clasica vacanţă la mare ar fi un adevărat calvar. Nu suport să-mi intre nisipul printre degete sau în haine şi să nu mai scap de el, dacă stau la soare mă ard imediat şi când văd meduze sau alge-n mare o iau la goană.

În schimb, du-mă pe două picioare şi patru roţi în judeţul Buzău unde pot sta la Ferma de sub Penteleu, la umbra merilor, pe malul râului printre capre şi orătănii, şi-s cea mai fericită. Unde mai pui că fetelor le place şi la Vulcanii Noroioşi, şi la Tabăra de Sculptură de la Măgura şi-ar moţăi şi pe drumul superb dintre Scorţoasa – Chiliile Mânzălești
.
Sau m-aş teleporta oricând în judeţul Covasna să stau pe domeniul de la Zăbala printre căluţi, fetele să se joace la umbra copacilor seculari şi să dăm o fugă şi până la Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoş şi Tinovul Buffogo.

TOTUL DESPRE MAME: Cu ce sunt diferite vacanţele în doi (adică cele în care merg doar mama şi tata) de cele în familia completă?

Adriana Cocic: Dinamica vacanţelor diferă foarte mult. Nu stăm locului nici în doi, nici în patru, însă atunci când suntem cu fetele ne organizăm zilele după bioritmul lor. Ştim că dacă vrem să vizităm ceva e indicat să o facem în prima parte a zilei, când sunt ele odihnite. Orice ar fi nu le întrerupem somnul (care are loc de cele mai multe ori în maşină), căci după aceea nu ne mai înţelegem cu ele, iar a doua parte a zilei avem grijă să fie lejeră, cu program de voie.

Şi destinaţiile diferă destul de mult. Când mergem în patru, ne orientăm spre locuri cu activităţi pe placul fetelor, în care să avem ce vedea şi face, dar nu în exces. Evităm destinaţiile care te suprastimulează, care sunt aglomerate sau care te tentează cu atracţii la tot pasul. În astfel de locuri, ca părinte, ajungi să fii frustrat că nu poţi vedea tot ce îţi doreşti pentru că cel mic contemplează, de exemplu, o frunză dusă de vânt sau mersul furnicilor pe asfalt, şi e păcat. Te superi pe curiozitatea lui, în loc să ai răgazul de a vedea lumea prin ochii lui. Aşa că city breakurile în familie le lăsăm pentru mai încolo.

În ceea ce priveşte vacanţele în doi, avem o tradiţie pe care o ţinem vie de şapte ani deja şi nu cred că o să renunţăm prea curând la ea. În fiecare an plecăm într-o nouă lună de miere.

N-a fost niciodată o lună, am plecat după cum ne-au permis programul şi bugetul trei patru zile, o săptămână, cel mult două. N-a contat unde ne-am simţit la fel de bine şi în Bucovina, şi în Bali, însă regula de aur e să plecăm numai noi doi. Pentru noi e foarte important să ne desprindem din când în când de fete şi să ne resetăm puţin. Pe de o parte, ne ajută în relaţia de cuplu, pe de altă parte ajungem să apreciem şi mai mult prezenţa domnişoarelor în viaţa noastră. Ştii cum se zice, până nu pierzi ceva, nu ştii ce-ai avut 🙂 În vacanţele în doi ne bucurăm de linişte şi de flexibilitate în planuri, însă nu trece zi fără să nu oftăm după cârlionţatele noastre mici, după curiozitatea lor molipsitoare, după chiţăieli şi giumbuşlucuri. Şi ne întoarcem acasă la ele cu un suflu nou şi cu mult mai multă răbdare.

TOTUL DESPRE MAME: Din diferite motive, mulţi părinţi amână vacanţele de familie până când copiii cresc. Ce sfat ai avea pentru ei?

Adriana Cocic: Oricât de ciudat sună, cel mai uşor mi s-a părut să călătoresc cu fetele în primele şase opt luni, cam până când au început să meargă de-a buşilea. Ana observa lumea din siguranţa braţelor noastre, purtată în wrap şi Manduca, o alăptam când i se făcea foame şi se bucura să fie alături de noi, restul erau detalii neimportante. Primesc multe mesaje în care părinţi dornici să călătorească, dar precauţi în acelaşi timp, mă întreabă dacă bebeluşul lor de 4 luni, 6 luni, 12 luni e pregătit pentru prima vacanţă la mare sau la munte. Le răspund acelaşi lucru: ştiu părinţi care erau la Lacul Sfânta Ana cu bebeluşul de şapte zile, ştiu şi părinţi care au plecat în primul weekend cu copilul când acesta a împlinit trei ani. Cred că cei mici sunt pregătiţi oricând de o escapadă, întrebarea e de fapt dacă noi, părinţii, suntem pregătiţi. Căci dacă nu suntem, ne agităm, ne facem griji şi scenarii negre, toată energia asta o transmitem celor mici şi eşecul vacanţei e aproape garantat.

„Ateliere cu mămici” revin în această lună cu o ediţie specială de sezon, în care vom afla tot ce trebuie pentru a avea o vară liniştită în familie! Adriana Cocic, blogger de travel la www.minicalatorii.ro, Mariana Grigore, medic Specialist Dermatologi la Clinica TOP-DERM, şi Ilinca Tudose-Tranulis, medic specialist pediatru, sunt invitaţii acestei ediţii, suţinută de Avène. Atelierul pentru copii este susţinut de PlaYouth. Înscrierea este gratuită, în limita locurilor disponibile, şi se poate face aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei găsi și alte informații cel puțin la fel de interesante.

Foto: arhiva personală

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa