6 lucruri de făcut în concediul de vară

Raluca Dumitrică
concediul-de-vară-totul-despre-mame

O listă de lucruri tocmai bune de pus în practică în apropiatul concediu de vară. Se apropie mult-aşteptatul concediu de vară, la care vă gândiţi împreună cu cei ai casei de luni bune, poate chiar de anul trecut? Dar vă cuprinde şi îngrijorarea că n-o să fie nici anul ăsta concediul perfect, la care visaţi de nu ştiu când? Iată o listă cu 6 lucruri utile şi practice, pe care eu, ca mamă, sper să le pot pune cu succes în aplicare în această vacanţă de familie, astfel încât să devină o amintire de neuitat!

1. O să pun mai mult în aplicare planurile copiilor

Mereu îmi fac o listă ultra şi mega detaliată cu privire la ce vom face în concediul de vară. Pentru că de multe ori plecăm la mare distanţă de casă, mă gândesc că cine ştie când oi mai ajunge acolo, aşa că n-are rost să ratăm ceva ce nu trebuie ratat. Anul ăsta, în schimb, o să îi ascult şi mai mult pe copii şi o să-i las să facă mai mult decât anul trecut programul. Mai negociem, încă, la capitolul stat pe plajă de dimneaţă până seara, dar vreau să-i văd fericiţi şi să aibă amintiri frumoase din vacanţă, aşa că e o idee bună să punem în aplicare propunerile lor.

2. Voi uita de stresul somnului de prânz

Unul dintre cele mai mari stresuri al fiecărui concediu derulat până acum a fost somnul de prânz al copilului. Pentru că rutina de acasă nu putea fi întreruptă tocmai atunci când am ajuns departe de patul din propria locuință, am făcut tot ce a fost omeneşte posibil ca ea să continue şi în hotelurile sau pensiunile la care am fost cazaţi. Din acest motiv am tăiat de pe listă mai multe puncte din planul de vacanţă şi mereu am zis că vom profita de ele în concediul viitor.

Pentru că niciodată nu s-a întâmplat asta, anul acesta sunt fermă pe poziţii şi voi uita de stresul somnului de prânz al copiilor. Nu vă imaginaţi că sunt o mamă sadică, care pune alte lucruri mai presus de necesităţile celor mici. Dar nu voi mai face un capăt de ţară din puiul de somn luat pe şezlong, la umbră sau din adormitul în braţe ori în scaunul din maşină şi nici dacă, pur şi simplu, copiii nu vor da semne că sunt obosiţi şi că ar vrea să moţăie după masa de prânz.

3. O să mănânc mai sănătos

Suntem genul de familie preocupată de alimentaţia sănătoasă şi cred că o să ne vedeţi foarte rar cumpărând te miri ce prostii de la supermarket. Dar când ajung în vacanţă în zone departe de noi din punct de vedere culinar şi mai ales în zone în care dulciurile sunt adevărate opere de artă, înghit în sec, îmi spun că doar o dată e vacanţă şi mănânc câte puţin din fiecare. Adică mult. Nu-i de mirare că vin acasă cu câteva kilograme în plus, ba mai şi poftesc restul verii la specialităţile dulci încercate în vacanţă, căutând febril pe internet reţete similare, ca să le reproduc şi eu.

4. Voi renunţa la verificarea mailului din 5 în 5 minute

Am un obicei prost, acela de a verifica mailul foarte, dar foarte des. Şi uneori, dacă închid calculatorul şi jur că nu mă mai apropii de el până a doua zi, stau ce stau şi iau telefonul la puricat, să fiu sigură că nu pierd niciun mesaj important. Această problemă e la limita dependenţei, de aceea am zis să o tratez în vacanţa care urmează, când n-o să mai butonez nimic şi nici n-o să mai urmăresc disperată terasele cu wi-fi, ca să răsuflu uşurată că nu mi se încarcă factura prea mult. Voi intra pe mail o dată pe zi şi gata, pe cuvânt!

5. O să iau mai puţine haine în bagaj, dar numai haine faine

Mereu se întâmplă să ne întoarcem din vacanţă cu multe haine nepurtate. E adevărat că şi eu pun puţin peste necesarul calculat cu grijă, mai ales că n-am nicio tragere de inimă să mă apuc să spăl în vacanţă hainele care s-au murdărit, în plus faţă de costumele de baie ale întregii familii, pe care oricum le limpezesc de mai multe ori pe zi. Dar de data asta o să iau nu doar mai puţine haine, ci şi mai faine, ca să-mi acord ocazia de a fi mereu on top of my game la fiecare ieşire din camera de hotel. Ok, ok, o să-mi pun şi nişte şalvari şi un tricou lălâu, pentru statul seara, pe terasa camerei, dar să ştiţi că sunt cool şi ăia 🙂

6. Voi citi mai mult

Mereu spun asta şi rareori îmi iese. Mai ales dacă în vacanţă mergem cu o gaşcă mai mare de prieteni, conversaţiile spumoase de seară, în compania unui meniu de vară şi a unui pahar de vin au întotdeauna întâietate. Însă acum o să iau mai multe cărţi cu mine şi noi, mamele, o să stăm măcar cu 5 minute mai mult pe plajă acordându-le atenţie, ceea ce oricum este un progres. Iar dacă nu, voi citi în maşină, la dus şi la întors, atunci când cei mici dorm şi nu mai pot să-l ţin prea mult pe soţ de vorbă, din pricină că trebuie să păstrăm liniştea 🙂

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa