11 jocuri pentru drum

TOTUL DESPRE MAME
jocuri pentru drum

Cu siguranță, să călătoreşti cu un copil nu este cel mai uşor lucru din lume. Dar cu mai mulţi? Cum să faci astfel încât drumul cu maşina până la destinaţia mult visată să nu se transforme într-un coşmar pentru toată lumea? Ei bine, noi avem două răspunsuri: organizarea şi joaca!

Dacă vrei ca timpul să zboare când sunteţi pe drum, caută-ţi agenda rătăcită de copii prin casă, ascute un creion colorat pentru că cel mai probabil pixurile sunt toate dispărute sub canapea şi notează-ţi în agendă cele 11 idei de activităţi şi jocuri pentru drum de mai jos!

Jocuri pentru drum. „Mai avem mult?!”

Întrebarea acesta poate deveni motivul numărul unu de enervare la un drum lung cu maşina. Pentru copiii mai mari o soluţie este să-i ținem ocupaţi cu o hartă sau un atlas rutier în care ei să urmărească drumul, oraşele prin care treceţi şi obiectivele turistice. Pentru copilaşii mititei poţi pregăti încă de acasă o hartă mai simplă, făcută de tine şi frumos împodobită cu autocolante şi desene. Noi am probat-o şi ne-a oferit ore bune de linişte!

Jucării din folie de aluminiu

Folia de aluminiu face parte în mod normal din arsenalul adulţilor, aşa că la ocazii speciale este o mare atracţie pentru copii. Acum au ocazia de a modela bijuterii din ea, animăluţe, măşti sau orice le mai trece prin cap. O rolă îi va ţine cu siguranţă ocupaţi mult timp.

Să numărăm lucruri!

Orice lucru văzut pe drum poate fi numărat. Vaci, stâlpi, tractoare, maşini albastre, copii, ciobani. Copiii vor sta super atenţi şi, cel puţin pentru o vreme, va fi puţină linişte în maşină.

Avionaşe (sau vaporaşe, după caz)

Ei bine, dacă jocul acesta mergea pe vremea când eram eu în liceu, în timpul orelor foarte plictisitoare, atunci cu siguranţă merge şi la drum lung. Se joacă în doi. Aveţi nevoie de o foaie de matematică, pe care să trasaţi două pătrate de 10/10 pătrăţele, numerotate pe verticală de la 1 la 10, iar pe orizontală de la A la J. În primul dintre ele desenaţi trei avionaşe, cât mai „îmbârligate”, iar în cel de-al doilea veţi nota „loviturile” plasate adversarului. Apoi trageţi: „la B5 – lovit sau nu?”

Avionul care primeşte o lovitură „în cap” este eliminat. Jocul continua până ce unul dintre jucători rămâne fără flota.

Jocuri pentru drum. Poveşti

Ai încercat până acum să le povesteşti ceva copiilor, chiar şi în timp ce conduci? Sau chiar să le citeşti, dacă stai cu ei pe bancheta din spate? Pentru copiii noştri este un adevărat balsam liniştitor. Copiii adoră să audă întâmplări de demult legate de familia lor: cum era în vremea copilăriei noastre, ce ne-a povestit bunicul de pe front sau cum erau balurile despre care vorbeşte bunica atât de frumos.

Jocuri de rol

Alegeţi o temă pentru călătoria în care porniţi de această dată: piraţi, căţei, prinţese, orice. Purtaţi-vă, vorbiţi, cântaţi, faceţi totul așa cum ar face şi personajele alese.

Stop a mea!

Alegeţi-vă fiecare câte o cifră. Începeţi să număraţi maşinile pe lângă care treceţi (sau casele). Fiecare a cincea maşina va fi a celui care şi-a ales cifra 5, de exemplu. Pregătiţi-vă să auziţi chiote vesele – copiii se vor distra copios văzând cu ce „frumuseţe” s-au ales.

 Jocuri pentru drum. Sticluţa comorilor

Distracţie garantată pentru copiii mici. Într-o sticlă de plastic transparent pune orez. Alege jucării cât mai mici pe care să le „ascunzi” în sticlă. Răsucind-o, copiii vor descoperi multe „comori”.

Recunoaşteţi personajele?

Sinceritatea copiilor este proverbială, mai cu seamă atunci când vine vorba de rude sau cunoscuţi. Nu de puţine ori îi caracterizează pe aceştia în cuvinte amuzante şi nu foarte măgulitoare. Dacă tot nu vă aude nimeni, lăsaţi-i acum să îşi desfăşoare întreg arsenalul: alegeţi în minte un personaj cunoscut şi oferiţi-le celorlalţi indicii cât mai amuzante despre el: „Am o burtă mare şi vorbesc sâsâit. Cine sunt?” Jocul continuă până când copiii ghicesc identitatea personajului burtos.

Jocuri pentru drum. Puzzle

Puzzle-uri magnetice, foi printate încă de acasă cu jocuri tip „uneşte punctele”, labirinturi sau rebusuri, jocuri de cărţi vă vor ajuta să petreceţi în familie un timp plăcut chiar şi atunci când sunteţi nevoiţi să staţi cinci ore pe aceeași banchetă.

Jocuri de cuvinte

Copiilor le place să vorbească extrem de mult în timp ce sunt în maşină. Aşa că profită de acest lucru şi jucaţi Fazan, jocuri de rimă, asocieri libere, mă gândesc la… (unde vor ghici obiectul punând întrebări despre el) sau orice va mai trece prin cap.

Voi la ce jocuri apelaţi ca să treacă mai repede timpul?

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa