Vacanța de iarnă pe ultima sută de metri: o ieșire de o zi la zăpadă. 3 variante lângă București

Sunt ultimele zile ale vacanței de iarnă. Vă propunem câteva destinații și atracții turistice la doar 2 ore de mers cu mașina sau cu trenul, pentru o zi plină de aventură alături de copii.

Stela Nadoleanu, editor coordonator
copii care se dau pe derdelus
Dacă n-ați văzut încă zăpadă sezonul acesta, faceți planuri pentru o zi la munte alături de copii. FOTO: Shutterstock

Abia v-ați întors din sejurul de Revelion sau de la bunici, dar mai sunt câteva zile până pe 8 ianuarie, când începe școala. Să recunoaștem, Moșul a fost darnic cu zilele de vacanță! Ce ziceți de o ieșire de o zi la zăpadă, la câteva ore de București? Există câteva destinații unde se poate ajunge ușor – cu trenul sau cu mașina. Iată 3 variante accesibile!

Dacă porniți de dimineață la drum, la ora 10 sunteți sus, pe pârtie. Iar după masa de prânz mai rămâne timp să luați la pas orașul sau să vizitați câteva obiective. În ritmul acesta, fără să înghesuiți foarte multe lucruri de făcut într-o singură zi, la ora cinei puteți fi înapoi acasă. Dacă nu aveți alte planuri, puteți lua o noapte de cazare și amânați plecarea pentru a doua zi. Există și variante pentru zilele fără zăpadă. V-am convins? Iată câteva opțiuni pentru o vacanță „last minute” după sărbători.

Sinaia

Dacă nu ați ajuns încă la munte sezonul acesta, poate că acum este momentul potrivit. Sinaia este una dintre cele mai la îndemână destinații pentru o escapadă de o zi împreună cu familia. Este un oraș cochet, care are multe de oferit, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Nu v-aș recomanda să porniți la drum cu mașina dacă aveți doar o zi la dispoziție, știți cum este traficul pe Valea Prahovei în perioada vacanțelor! Mai bine mergeți cu trenul din Gara de Nord: drumul durează aproximativ 1h și 30 de minute și costă 53 lei/persoană (adult) un bilet la clasa a 2-a. Elevii au parte de gratuitate, în baza carnetului vizat. Pe ruta aceasta sunt trenuri din jumătate în jumătate de oră. Și chiar dacă vă treziți un pic mai târziu, ca în vacanță, dacă luați trenul de 08:24, spre exemplu, iar la 10.00 puteți fi deja în Sinaia, pe drum spre pârtie (verificați aici traseul și orarul autobuzelor locale). 

Odată ajunși la telegondolă, în funcție de echipamentul pe care îl aveți, de aptitudinile fiecăruia și (mai ales) de vreme, puteți alege să mergeți la Cota 1400 sau la Cota 2000. Prima urcare este programată pentru ora 09.00, iar prețurile variază în funcție de varianta aleasă. Vă recomand să cumpărați biletele online, în avans. Găsiți detalii aici. Fie că alegeți să schiați, să vă dați cu sania sau doar să admirați peisajul, în timp ce beți o ciocolată caldă, odată ajunși pe munte sigur n-o să vă plictisiți (mai ales cei mici). Pentru lecții de schi sau snowboard apelați la monitorii de schi din zonă. Tarifele variază între 200 și 150 de lei pe oră în funcție de nivel și de numărul de persoane. Pentru prânz puteți coborî la restaurantele din oraș, chiar dacă există variante rezonabile și la Cota 1400. Puteți, astfel, evita aglomerația și, dacă vă dozați corect timpul, mai puteți introduce încă o activitate în programul zilei. Chiar dacă ați mai vizitat Castelul Peleș sau Pelișorul, parcă nu vă vine să plecați din Sinaia fără să treceți pe acolo, nu-i așa? Deși tururile interioare pot fi prea solicitante pentru copiii mici, o plimbare în jurul castelului și prin curte pot fi foarte plăcute, mai ales dacă e vremea bună. Atenție, cele două castele sunt deschise în weekend între orele 09:15-17:00, dar lunea și marțea nu se pot vizita decât grădinile! Găsiți programul și detalii despre bilete aici

Alte locuri de neratat în Sinaia: Parcul Dimitrie Ghica (și cu loc de joacă pentru copii), Cafeneaua Regală, Galeria de Artă a Casino-ului din Sinaia, Castelul Știrbey (cu Muzeul orașului), Gara Regală (întrebați și de expoziția de trenulețe!).

familie pe pârtie la schi în Poiana Brașov
Dacă vremea e frumoasă puteți petrece întreaga zi pe pârtie. FOTO: Shutterstock

Brașov

Dacă vreți să mergeți puțin mai departe de Sinaia, Brașovul este varianta ideală pentru o familie cu copii, indiferent de vârste. Pe lângă sporturile de iarnă, orașul de sub Tâmpa oferă foarte multe opțiuni atunci când vine vorba despre locuri de vizitat, de luat prânzul și de distrat copiii. Puteți începe escapada de iarnă tot din Gara de Nord: o călătorie durează aproape 2 ore și jumătate și costă 65.5 lei (1 adult). Ruta și orarul trenurilor le puteți verifica pe Mersul Trenurilor. Odată ajunși în oraș, vă recomandăm să urcați direct în Poiană, dacă ați stabilit de acasă că mergeți la schi sau la săniuș. La Season Hill găsiți tot ce aveți nevoie pentru a-i distra pe cei mici: traseu special amenajat pentru a striga „pârtieeee!”, fie de pe sanie, fie pe traseul special de tubing. Se deschide la ora 10, iar tarifele sunt variază între 35-60 de lei/copil și 40-70 de lei/adult, în funcție de numărul de ore alese. Pentru schiat, trebuie să vă așteptați să plătiți cca 200 lei/oră. Închirierea echipamentului costă 100 lei/zi.

Dacă nu vreți să urcați până în Poiana Brașov (e posibil să fie aglomerat), vă puteți bucura de iarnă și la patinoarul de la Baza Sportivă Olimpia din Brașov. Este amenajat chiar pe locul primului patinoar din Brașov (inaugurat în 1895), accesul costă 15-20 de lei pentru copii/adulți, iar închirierea patinelor costă 20 de lei. Pentru prânz aveți o mulțime de opțiuni în Brașov. Poate aveți noroc și găsiți o masă la Bistro de’l Arte, unul dintre cele mai apreciate restaurante din țară, sau puteți merge pe varianta tradițională și duceți copiii să mănânce tradițional „La Ceaun”, chiar în Piața Sfatului. Pentru un ceai cald și o porție de cultură, mergeți la Tipografia. După-amiază faceți un traseu turistic prin centrul vechi, pornind din Piața Sfatului, Biserica Neagră, și pe străduțele întortocheate până când ajungeți la Strada Sforii, aflată pe al treilea loc în topul celor mai înguste străzi din Europa.

Alte locuri de neratat în Brașov: Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu”, (unde puteți vedea „Misiunea Asteroid”, un film despre metodele de deviere a asteroizilor pentru a evita coliziuni catastrofale, pentru copii de peste 10 ani), Cartierul Șchei, Bastionul Țesătorilor sau Cetățuia Brașovului.

Comana

Situată la doar o oră de București, această zonă poate fi soluția ideală pentru o zi de vacanță. Chiar și în lipsa zăpezii sau a pârtiilor, aici nu vă veți plictisi. Pasionații de natură, de istorie și de aventură se simt aici ca la ei acasă. Drumul cu mașina până la Comana este destul de rapid (mergeți pe DN5 până aproape de Giurgiu). Odată ajunși, puteți vizita Parcul Natural Comana, căruia nu degeaba i se mai spune „Delta Neajlovului” – este o arie protejată, cu peisaje spectaculoase. Faceți o plimbare pe aleile parcului, penru ca cei mici să descopere fauna locală – de la păsări care iernează în zonă, până la micile vietăți care trăiesc în pădure. Dacă e o zi frumoasă, puteți să faceți traseul chiar și pe bicicletă! Pentru prânz faceți popas la Complexul Casa Comana, cunoscut pentru preparatele sale tradiționale (încercați ciorba de pește sau plăcintele de casă!).

După prânz, puteți vizita Mănăstirea Comana, fondată de Vlad Țepeș, sau lparcul de aventură Comana. Traseele de cățărare adaptate tuturor vârstelor sau tiroliana vor face deliciul celor mici, chiar și în sezonul rece. Înainte de a pleca din zonă, vă sfătuim să treceți și pe la Moara de Hârtie, care găzduieşte cea mai mare colecţie de echipamente istorice de tipar şi legătorie din România, atelierul de hârtie de mână, atelierele de ţesut la război, lucru cu papura, fierărie, ceramică şi lucru în lemn. Prețul unui bilet este de 20 lei (adulți) și 15 lei (copii). Demonstrațiile interactive și atelierele cu participare au costuri diferite, în funcţie de tematică.

Recomandări

  • Cumpărați bilete de tren, la muzee sau pentru telecabină online, în avans. Nu veți mai pierde timp stând la cozi.
  • Verificați programul atracțiilor turistice pe care vreți să le vedeți, pentru a vedea expoziții temporare, ateliere programate, dar și pentru a evita surprizele neplăcute.
  • Gândiți un pic „orarul” zilei, astfel încât să puteți lua în tihnă masa de prânz . N-ar strica să dați un telefon în prealabil pentru o rezervare la restaurant.
  • Nu uitați mănușile și hainele de schimb acasă. Nimeni nu vrea să înceapă școala răcit cobză!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa