Unde mergem cu copiii de 1 Decembrie: ce putem vedea la parada militară, la târgurile de Crăciun sau prin muzee și când mergem la vot

Georgiana Mihalcea, redactor
activitati pentru copii de 1 decembrie parada militara
Parada militară este momentul mult așteptat al zilei de 1 Decembrie. Copiii sunt încântați să vadă vehiculele, uniformele și acrobațiile aeriene. FOTO: Shutterstock

Ziua de 1 Decembrie promite să fie una memorabilă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Punctul central al Zilei Naționale rămâne, fără îndoială, parada militară, datorită spectacolului impresionant de uniforme, vehicule și tehnică militară. În anul 2024, la parada de 1 Decembrie vom vedea în premieră drone! Târgurile de Crăciun și muzeele din București promit să anime în continuare weekend-ul copiilor, îmbinând distracția cu educația. Tot în acest weekend putem preda copiilor o lecție de civism: mergem cu familia la alegerile parlamentare!

Cum 1 Decembrie, Ziua Națională a României, cade anul acesta într-o zi de weekend (adio, minivacanță!) vom căuta motive de sărbătoare în propriul oraș. În București, parada este cel mai râvnit moment al zilei, în ciuda frigului și a aglomerației. Și târgurile de Crăciun sunt o idee bună pentru Ziua Națională – cu luminițe, carusele, produse tradiționale și multă turtă dulce. Dacă vă doriți un weekend educativ, mergeți și la muzeele care pot oferi copiilor perspective asupra istoriei și tradițiilor românești. Nu uitați că anul acesta alegerile parlamentare sunt programate chiar de Ziua Națională. Mergeți la vot în drum spre casă – cei mici pot primi de la voi cea mai importantă lecție despre democrație.

Parada Națională de 1 decembrie: program și momente-cheie

Ziua Națională comemorează Marea Unire de la 1 decembrie 1918, un moment fondator al identității naționale. Pe 1 Decembrie 2024, parada militară din București va avea loc, conform tradiției, în Piața Arcul de Triumf, începând cu ora 10:00. La Parada Națională, militarii din Forțele Terestre vor defila echipați în noile uniforme de luptă. Iar Piața Arcului de Triumf va fi survolată, în premieră, de drone Bayraktar, care vor transmite în timp real imagini la sol.

Evenimentul reunește aproximativ 2.500 de militari și specialiști din diverse structuri ale statului român, printre care Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română. Acestora li se vor alătura aproximativ 240 de militari din 17 țări aliate și partenere ale României, din SUA, Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie. În plus, parada de anul acesta va include o expoziție impresionantă de tehnică militară, 45 de aeronave românești și străine și 21 de echipamente utilizate de trupele aliate NATO prezente pe teritoriul României.

Printre momentele-cheie ale paradei se numără:

  • Defilarea trupelor de elită ale Armatei Române.
  • Zborurile demonstrative ale aeronavelor militare, care vor oferi un spectacol unic pe cerul Capitalei.
  • Participarea militarilor străini, care simbolizează colaborarea strategică în cadrul NATO.
  • Expoziția tehnicii militare, care va fi deschisă publicului după încheierea ceremoniei oficiale.

De ce să mergem la parada militară

Parada militară este unul dintre cele mai așteptate momente de 1 Decembrie. Pentru copii, acest eveniment reprezintă mai mult decât un spectacol vizual, este o oportunitate de a înțelege istoria, tradițiile și valorile naționale într-un mod interactiv. Parada, care are loc pe Bulevardul Kiseleff, adună mii de spectatori dornici să admire marșul forțelor armate române, alături de vehiculele blindate, tancurile și avioanele care survolează orașul .

Elementele care îi fascinează pe cei mici:

  • Uniformele militare: fiecare copil este atras de uniformele impecabile ale soldaților, de culorile și insignele specifice diferitelor unități militare. Aceasta este o ocazie perfectă pentru părinți să le explice copiilor semnificația acestor simboluri.
  • Tehnica militară: pe lângă elicopterele și avioanele militare care survolează parada (și pe care cei mici le adoră), impresionante sunt și vehiculele de dimensiuni mari, precum tancurile, transportoarele blindate și camioanele militare.
  • Fanfara militară: sunetul muzicii militare ritmate oferă o atmosferă captivantă și entuziastă, făcându-i pe cei mici să danseze și să aplaude cu bucurie.
  • Interacțiunea cu militarii: după paradă, unele unități militare permit publicului, mai ales copiilor, să se apropie de vehicule sau să facă poze alături de soldați.

Cum să pregătești copiii pentru paradă:

  • Ajungeți devreme: Locurile bune se ocupă rapid: ar trebui să ajungeți pe Bulevardul Kiseleff cu cel puțin o oră înainte de începerea evenimentului, ca să ocupați un loc cu vedere la paradă.
  • Adaptați vestimentația: Fiind o zi de început de iarnă, este important să îmbrăcați copiii corespunzător, cu haine călduroase și încălțăminte adecvată.
  • Explicați semnificația Zilei Naționale: Înainte de eveniment, povestiți-le copiilor despre importanța zilei de 1 Decembrie, despre Unire și despre rolul armatei în istoria țării.

Alegerile parlamentare au loc de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României coincide în acest an cu desfășurarea alegerilor parlamentare. Așa că, în drum spre (sau după) paradă, mergeți alături de copii la secția de votare. De ce să mergi cu copilul la vot? Sociologul Ozana Cucu-Oancea crede că „cel mai eficient mod de a-i arăta celui mic importanța exercitării dreptului de vot este să mergi tu însuți la vot și să-l iei cu tine. Explică-i de fiecare dată, pe înțelesul lui, unde mergeți și de ce – cum ar fi, pentru a sprijini pe cineva care poate face orașul mai frumos și viața oamenilor mai ușoară. Cere permisiunea membrilor comisiei electorale pentru a-l lua cu tine în cabina de vot, iar apoi lasă-l pe el să introducă votul în urnă, sub supravegherea ta. Fă din această experiență un moment cu semnificație specială, care să fie diferit de o simplă ieșire la supermarket! Astfel, mersul la vot va deveni treptat pentru el un ritual fascinant, încărcat emoțional și astfel mult așteptat. Formarea acestui obicei îl va face să fie mult mai dornic să își exercite dreptul de vot când va ajunge major”.

Vizite la muzeele din București

De 1 Decembrie, intrarea în muzeele din București este adesea gratuită sau redusă, iar multe dintre ele pregătesc activități speciale pentru copii. În plus, lecția de istorie și educație civică poate continua în acest cadru pentru copilul tău.

Muzeul Hărților va fi deschis de Ziua Națională a României cu program obişnuit: 10:00- 18:00 şi intrare gratuită pentru toţi vizitatorii. Aici puteți vedea expoziția permanentă de hărți și gravuri vechi, printre care și cea mai veche hartă din muzeu, ce datează din anul 1525 sau puteți face un puzzle, cu fişe de destinaţie şi diverse activităţi prin instalația interactivă gratuită „Muzeul La Îndemână”. Tot în această vizită puteți include și traseul educativ „Explorator prin muzeu”, dedicat celor cu  vârsta 8+ ani (costă 5 lei şi se achiziţionează de la casierie) sau o puteți întâlni pe Nova, o fetiță virtuală de 12 ani care îi va înduma pe cei mici să descopere secretele hărţilor. În această lună Muzeul Hărților găzduiește expoziția de fotografie contemporană „Orașul nevăzut”, semnată de artista Cristina Bobe.

Pe 1 Decembrie, Sweet Adventure – Muzeul Dulciurilor ne propune o serie de ateliere interactive pentru întreaga familie. Veți putea pregăti cheesecake-uri și clătite tricolore, sau puteți participa la ateliere de olărit și de turnat lumânări. Pe lângă dulciurile dedicate copiilor, cei de la muzeu s-au gândit și la meniul tradițional de 1 Decembrie, și vă așteaptă cu fasole și ciolan. Evenimentele de 1 decembrie durează întreaga zi, iar biletul pentru participare costă 150 de lei.

Vă mai propunem și un tur educativ al muzeelor care vorbesc despre tradițiile românești. La Muzeul Țăranului Român este Târg de Sfântul Andrei (între orele 10.00 și 18.00), cu produse tradiționale și obiecte artizanale. Iar la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” copiii pot explora casele tradiționale românești și se pot plimba – ca într-un parc – prin diverse regiuni ale țării sau pot participa la demonstrații de meșteșuguri și dansuri populare. Pentru o porție de istorie, mergeți la expozițiile cu ghidaj, dedicate Unirii de la 1918 – de la Muzeul Național de Istorie a României sau dați o fugă până la Muzeul Militar Național „Ferdinand I”: este locul perfect pentru micii pasionați uniforme, arme și vehicule militare.

Cele 5 târguri de Crăciun din București

Ziua de 1 Decembrie marchează și începutul sezonului sărbătorilor de iarnă, așa că multe dintre târgurile de Crăciun din București au aprins deja luminitele și oferă activități speciale pentru copii.

Târgul „Poveste de Crăciun”, deschis la Opera Comică pentru Copii

Primul târg de iarnă s-a deschis deja, din 15 noiembrie, la Opera Comică pentru Copii. La ediția a IX-a a Târgului „Poveste de Crăciun”, pe lângă zborul în Sania Moșului, Grota lui Grinci sau Caruselul Jucăriilor, în ziua de 1 Decembrie puteți încerca Tunelul Timpului. Veți avea ocazia să întâlniți două personaje importante din istoria României: Regina Maria și Regele Ferdinand. Târgul de la Opera Comică este deschis vizitatorilor de toate vârstele până pe 29 decembrie.

West Side Christmas Market

Târgul din sectorul 6 s-a deschis pe 28 noiembrie și va fi deschis până pe 27 decembrie. Aici sunt amenajate diverse zone de divertisment: un patinoar, un carusel colorat, roata panoramică înaltă de 33 de metri, dar şi Căsuţa lui Moş Crăciun, „unde picii vor face scrisori și se vor distra cu elfii. Mai mult de atât, veți putea călători cu Tramvaiul Moșului (pe linia 41), pentru a ajunge mai repede la parcul de distracții. Veți găsi aici cea mai mare perdea de lumini din România (are peste 100 de metri), suspendată la de 50 de metri deasupra solului.

Târgul de Crăciun București, din Piața Constituției

Târgul din Piața Constituției este deja deschis și va putea fi vizitat până în ziua de Crăciun, pe 26 decembrie. Vă așteaptă aici bradul impresionant de 30 de metri și cele peste 130 de căsuțe de Crăciun, care reunesc artizani și producători locali din toate colțurile României. Găsiți aici decorațiuni, globuri și coronițe împletite manual, accesorii din piele și ceramică sau obiecte din pănuși, piele, blănuri, sticlă și lână împâslită. Copiii se pot da o tură în carusel și în roata panoramică sau pot face poze cu Moș Crăciun.

Laminor Wonderland, la Hala Laminor

Lista continuă cu Târgul de Crăciun de la Hala Laminor din sectorul 3, deschis încă din 29 noiembrie. Până pe 20 decembrie, târgul găzduiește 5 ateliere diferite pentru copii, de luni până vineri de la 10.00 la 12.00, iar în weekend și de la 17.00 la 19.00. Vor avea loc aici și concerte cu câte doi artiști pe seară (de la orele 19.00 – 21.00). Intrarea la evenimentele târgului este liberă.

Târgul de la patinoarul Beceni Arena

La Berceni Arena Târgul de Crăciun este deschis până pe 7 ianuarie 2025. Cele 25 de căsuțe din târg găzduiesc meșteșugari și producători autohtoni de decorațiuni, cadouri, jucării, produse handmade. Nu lipsesc din târg turta dulce, cozonacii, prăjiturile și, bineînțeles, tradiționalul vin fiert. Patinoarul Berceni Arena va fi deschis pentru copiii și părinții care vor să-și exerseze piruetele pe gheață.

Sfaturi pentru o zi reușită cu copiii de 1 Decembrie

Planificați din timp activitățile, astfel încât să puteți gestiona mai ușor traseul și evenimentele, având în vedere numărul mare de participanți. Gândiți-vă la siguranța copiilor! În mulțimile mari ar fi bine ca cei mici să aibă un instrument de identificare (brățară cu număr de telefon și nume) sau un smartwatch cu funcție de GPS. Gândiți (și luați des) pauze pentru odihnă: cu atât de multe activități interesante, copiii pot obosi rapid. Planificați pauze pentru masă sau momente de relaxare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa