Tabere de vară la munte, pe teme variate: supraviețuire, aventură, fotografie

Laura Udrea, redactor
tabără de vară la munte
Tabăra de vară la munte poate fi o experiență de neuitat pentru copilul tău. FOTO: Shutterstock

Câteva zile departe de părinți, într-o tabără de vară la munte, alături de alți copii de vârsta lui ar putea fi primul pas în încercarea copilului de a descoperi cum se descurcă singur și cât de puternic este. Oferta taberelor de vară la munte 2024 cuprinde zone turistice precum Straja, Păltiniș, Cheile Grădiștei, Poiana Brașov. Tematica taberelor de vară de la munte în 2024 este una foarte diversă: copiii pot alege tabere militare sau de strategie ori supraviețuire, tabere de aventură, de sănătate (spre exemplu, tabăra de vară la munte pentru copii supraponderali), de mountain bike sau tabere cu programe educaționale, cum ar fi cele de film și fotografie.

Perioada vacanțelor de vară reprezintă un timp minunat pentru a-l ajuta pe copil să se joace mult pe afară, să socializeze cu alți copii de vârsta lui, să-și consolideze dezvoltarea fizică. Și, de ce nu, și pe cea intelectuală, dobândind cunoștințe noi, în joacă. Taberele bine organizate, cu un program clar, pot fi atât distractive, cât și utile.

Tematica taberei este un prim criteriu de selecție

Când alegi o tabără de vară la munte pentru copil, ia în considerare pasiunile lui. Le poate cultiva alături de alți copii care împărtășesc aceleași preocupări și își poate mări centrul de prieteni. Poate fi vorba de tabere de mountain bike, de supraviețuire în sălbăticie, de sănătate sau cele de film și fotografie.

La Straja, tabere de sănătate pentru copii supraponderali

Taberele Straja pentru copii supraponderali beneficiază de experți în nutriție
și psihologi pentru îmbunătățirea stimei de sine. FOTO: Facebook Tabere Straja

Taberele de la Straja pentru copii supraponderali se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani care au probleme cu greutatea, dar și celor care vor să învețe un stil de viață sănătos. Alături de profesori și antrenori de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București, tinerii învață zeci de sporturi și jocuri de mișcare care îi ajută să își îmbunătățească mobilitatea, coordonarea și postura. Totodată, ei află și despre alimentația echilibrată și despre rolul nutriției într-un stil de viață sănătos.

Activitățile educative, de dezvoltare personală și de îmbunătățire a stimei de sine, precum și terapiile cognitiv-comportamentale individuale și de grup sunt coordonate de psihologi. Tabăra este în regim all-inclusive, în preț fiind incluse transportul și taxele la obiectivele turistice vizitate, toate materialele necesare desfășurării activităților, precum și alte materiale: tricouri, poze individuale și poze de grup înrămate și diplome. Oferta verii 2024 la Straja mai conține și tabere de aventură pentru elevi, dar și pentru preșcolari. Pentru perioade, prețuri și înscrieri puteți accesa acest link.

Stațiunea Straja se află în județul Hunedoara, în Munții Vâlcan, vestul României. Este o stațiune montană populară, renumită pentru pârtiile sale de schi și pentru frumusețea peisajelor montane. Straja oferă condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, dar este și o destinație atractivă în timpul verii pentru drumeții. Stațiunea este situată în apropierea orașului Lupeni, la aproximativ 40 de kilometri vest de municipiul Petroșani.

Tabere militare pentru copii. Bran și Poiana Brașov

De ce ți-ai trimite copilul într-o tabără militară? Unul dintre cele mai importante motive, dincolo de faptul că stă mult pe afară, că face drumeții, că leagă prietenii și învață lucruri noi, folositoare, este că va sta departe de dispozitivele electronice 5 zile! În plus, într-o tabără militară, copilul învață tehnici de concentrare, cum să se calmeze când se simte furios, cum să vorbească pe un ton civilizat, cum să-și stăpânească emoțiile, va deprinde tehnici de prim-ajutor, dar și obiceiuri pentru sănătate: să-și facă patul dimineața, să adopte o rutină sănătoasă pentru fiecare parte a zilei. Va învăța, de asemenea, cum să-și construiască un adăpost în natură, cum să monteze un cort, cum să tragă cu arcul. În taberele militare organizate de Toby Camp instrucția se face în joacă.

Taberele Toby organizează în acest an și tabere de engleză, germană, franceză, tabere de familie, precum și tabere școlare Super Toby. Informații despre locații, perioade, prețuri și alte detalii aici.

Tabere de multiculturalism în limba germană, în Baru, Hunedoara

O altă opțiune de tabere de vară la munte, în care cel mic se distrează, leagă prietenii și își îmbunătățește abilitățile lingvistice în germană sau engleză o reprezintă taberele Didacto. Ele au loc în Hunedoara și Argeș, în funcție de tematica aleasă („Project Management” în limba engleză, în luna iulie, în județul Argeș sau „Multiculturalism”, în limba germană, tot în luna iulie, în localitatea Baru, județul Hunedoara). Taberele se adresează elevilor din clasele V-VIII și fiecare are durata de o săptămână (program educațional zilnic, cazare inclusă pentru 6 nopți, precum și 3 mese pe zi).

Tabere de film și fotografie la Păltiniș

Cu un program care se adresează adolescenților cu vârste între 13 și 17 ani, tabăra de Film & Photo Advanced Learning se desfășoară la Păltiniș, între 5 și 14 august. 10 zile în care adolescenții își dezvoltă pasiunea pentru arte vizuale, dobândind cunoștințe despre arta fotografică, cinematografie, prelucrare foto și video, precum și abilități de dezvoltare personală și relaționare.

Dedicată scrierii, producerii, regiei și editării unui proiect de film, precum și realizării unui portofoliu de fotografii care se vor constitui într-o poveste de colaj, tabăra își propune valorificarea cunoștințelor și abilităților copiilor cu pasiune pentru arta fotografică și cinematografie. Adolescenții vor lucra în echipe de câte patru pentru a finaliza fiecare film; când colegii lor regizează, ei experimentează, pe rând, rolul de gaffer, asistent cameră și director de imagine. În cele 10 zile, adolescenții vor avea parte și de drumeții, unde vor învăța tehnici de supraviețuire și de orientare în natură, o excursie off-road la Lacul Iezer și foc de tabără. Pentru înscrieri, intră aici.

Păltiniș este o stațiune montană situată în Munții Cindrel (județul Sibiu), una dintre cele mai vechi stațiuni montane din țară. Este situată la aproximativ 32 de kilometri sud-vest de Sibiu.

Camp România, taberele în care copiii se pregătesc pentru situații de viață

Camp România este primul sistem de tabere care are la bază conceptul de „gamifications” – ceea ce învață într-o tabără este util, necesar și transferabil în următoarea tabără. Taberele Camp România au loc la Râșnov și la Sovata, după cum urmează:

  • CAMP AGILE 1: 1-7 iulie 2024, la Sovata
  • CAMP AGILE 2: 28 iulie – 3 august 2024, Sovata
  • CAMP EQUILIBRIUM: 26 august – 1 septembrie 2024, Râșnov.

Pentru înscrieri, intrați aici.

Tabere de mountain bike pentru copii și adolescenți

Participanții explorează natura de pe bicicletă, parcurgând trasee prin rezervații naturale, prin zone enduro special amenajate cu rampe, săritori și contrapante. Iată o parte din oferta pentru vara 2024:

  • Tabără de MTB la Șirnea, Fundata. 28 iunie – 4 iulie (12-17 ani). Tabăra de vară de la Șirnea (primul sat turistic din România) oferă câteva zile de pedalat pe drumuri care leagă gospodării aflate la o altitudine de 1344-1400 metri. Șirnea este localitatea situată la cea mai mare altitudine din țară (locuită permanent). Aici găsești informații despre mai multe astfel de tabere organizate de această agenție.
  • Mini tabăra de biciclete pentru copii. Introducere în mountain bike, Straja. 27-30 iunie (9-11 ani). Această tabără se adresează copiilor care doresc să învețe cum să coboare în siguranță un traseu de mountain biking. De la tehnici de pedalare și frânare la abordarea traseelor ușoare și captivante, fiecare zi va fi plină de aventură.
Tabăra de mountain bike pentru începători, de la Straja, este un eveniment organizat anual, în luna iunie.
În lunile următoare, organizatorii oferă tabere de mountain bike pentru copiii experimentați în acest sport. FOTO: https://strajaextremepark.ro/

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa