Lipsa fierului din organism poate afecta IQ-ul copiilor

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Începutul de an școlar vine cu o mare provocare pentru copii: adaptarea la ritmul intens al orelor de curs, după o perioadă lungă de relaxare. Cum îl poți ajuta pe micuțul tău să aibă performanțele școlare dorite? Foarte simplu, prin includerea alimentelor bogate în fier în meniul zilnic. Acest micronutrient este aliatul celui mic pentru o zi în forță, influențând capacitatea de înțelegere și coeficientul de inteligență (IQ) al copiilor, conform unui studiu1 citat de Nestlé Nesquik.

Prof. Dr. Doina Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie, ne-a explicat cum lipsa fierului poate afecta performanțele mentale ale celor mici:

Primii ani ai copilăriei sunt fundamentali pentru formarea inteligenței, a personalității și a capacității de a învăța. Datorită ritmului rapid de creștere și dezvoltare, organismul copilului are nevoie de fier. Fierul este unul dintre micronutrienții care influențează dezvoltarea creierului, pentru că el este prezent în hemoglobina celulelor roșii, proteina care transportă oxigenul de la plămâni la țesuturile din corp. Deficitul de fier, care apare la vârstă mică, are importante consecințe asupra dezvoltării psihomotorii, comportamentale și a performanțelor cognitive. Astfel, s-a observat o reducere a coeficientului intelectual cu aproximativ 1.73 puncte pentru fiecare scădere a hemoglobinei cu 1g/dl. În consecință, este important ca în perioada de creștere să se înregistreze un aport adecvat de fier, pentru o dezvoltare normală a micuților”.

Ce alimente să incluzi în nutriția micuțului tău, ca el să fie gata pentru începutul de an școlar

Alimentele cu un conținut ridicat de fier: ouăle, ficatul, năutul, nucile și somonul pot spori atenția și capacitatea de concentrare ale copiilor, abilități necesare orelor de curs. Pe lângă aceste alimente, fierul se mai găsește și în Nesquik Opti-Start, singura cacao din România cu fier, pentru putere de concentrare”, declară Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestle România.

Astfel, un meniu bogat în fier este completat de NESQUIK Opti-Start, ajutorul tău de nădejde pentru zilele active, datorită gustului delicios de ciocolată iubit de copii. Noua formulă NESQUIK Opti-Start are un conținut unic de vitamine și minerale, care ajută la creșterea sănătoasă a copiilor: FIER pentru energie și putere de concentrare, zinc pentru buna funcționare a sistemului imunitar și vitamina D pentru o absorbție corespunzătoare a calciului și fosforului, acestea din urmă fiind conținute de lapte în mod natural.

Așa că nu uita: FIER în fiecare zi de școală!

1 Betsy Lozoff, M.D, Elias Jimenez, Elias Jimenez, et al., Double burden of iron deficiency in infancy and low soci-economic status: a longitudinal analysis of cognitive test scores to 19 years, Arch Pediatr Adolesc Med. 2006: 160 (11); 1108-1113

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa