Ce nu știai despre vaccinarea ce protejează copiii de pneumonie

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
vaccin pneumococic

Ministerul Sănătății a anunțat că a fost încheiat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele”, ne-a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătații. 

Dozele de vaccin pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemeide vaccinare, în cabinetul medicului de familie, însă, din păcate, nu toți copiii vor beneficia de acestă imunizare.

În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite.

Fără vaccin penumococic, rămânem în capul listei negre

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

În acest moment, România se află pe primul loc în rândul țărilor membre UE la mortalitate infantilă cauzată de bolile pneumococice. Astfel, pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Cum funcţionează vaccinul pneumococic

Există două tipuri de vaccinuri, unul pentru copii, unul pentru adulti. Ambele tipuri de vaccin pneumococic încurajează organismul să producă anticorpi împotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteinele produse de organism pentru a neutraliza sau distruge organismele şi toxinele care transportă boala. Anticorpii te protejează ca să nu te îmbolnăveşti, în cazul în care eşti infectat cu bacteriile respective. Până acum au fost identificate mai mult de 90 de tulpini diferite ale bacteriei pneumococice, deşi numai 8 până la 10 dintre acestea provoacă cele mai grave infecţii.

 Vaccinul pentru copii (PCV) protejează împotriva a 13 tulpini ale bacteriei pneumococice, în timp ce vaccinul pentru adulţi (PPV) protejează împotriva a 23 tulpini.

Vaccinul pneumococic este considerat a fi în proporţie de 50-70% eficient în prevenirea pneumoniei. Atât PPV cât şi PCV sunt vaccinuri inactivate şi nu conţin organisme vii. Ele nu pot provoca boala împotriva căreia te protejează.

Despre cine ar trebui să facă vaccinul pneumococic și cum funcționează acesta aflați în acest articol.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa