Accesul la educație nu este un lux, ci o necesitate! Campania „Școala fără pauză” dăruiește copiilor din mediul rural șansa de a reîncepe școala

Cristina Călin, redactor-șef
accesul la educație

Educația este cel mai firesc pas în procesul de transformare a societăţii, iar educația copiilor de azi este una dintre cele mai importante investiții pe care le putem face pentru a le putem  modela viitorul. Fiecare copil are dreptul la educaţie de calitate, indiferent de condițiile de acasă. Dar pentru mulți copii din familii fără resurse materiale, lipsa accesului la educație reprezintă o problemă, mai ales în mediul rural. Pentru că deși își doresc să învețe, nu au condițiile necesare. Pentru ei, studiul, joaca cu colegii, orele furate citind și descoperind o lume atât de mare, vor rămâne dorințe atât de îndepărtate încât nici nu mai cred că ar putea deveni realitate.

Iar acum, că a venit toamna, oare câți dintre ei se vor putea întoarce pe băncile școlii?

Elena, Georgiana și Ionuț sunt 3 frați aflati în grija bunicii, care are grave probleme de sănătate. Elena este în clasa a IV-a, Ionuț este în clasa a V-a, iar Georgiana este cea mai mică și vrea să învețe limba franceză de la bunica. Lipsurile sunt la ordinea zilei de la rechizite, tablete, îmbrăcăminte, însă și mai grav este faptul că toți 4 dorm într-o cameră în care fereastra nu este funcțională iar lipsa luminii nu îi ajută pe copii să își pregătească temele pentru școală. Cu toate astea, ei își ajută bunica la treburile zilnice iar seara, spun ei, este cel mai bun timp să învețe.

„Au fost și zile în care nu era foarte multă mâncare, însă aveam dude în copac și noi eram fericiți. Bunica era mai tristă iar noi îi spunem că alții nu au copaci cu dude în curte”, spun copiii ușor amuzați, iar bunica vizibil stânjenită.

Cu toate astea, bunica își dorește ca nepoții ei să poată avea acces la educație întrucât consideră că aceasta este ultima lor salvare. Micuții merg la școală cu autobuzul școlii iar când este prea aglomerat sau îl pierd, merg pe jos 3 km. Copiii știu că nevoile sunt mari, mai ales când vorbim despre rechizite, tablete sau lucruri noi și de aceea de câțiva ani, oferă la rândul lor către alți copii mai mici din lucrurile lor atunci când acestea rămân mici și sunt totuși în stare bună.

Sunt multe astfel de povești, pe care de cele mai multe ori nu ajungem să le cunoaștem. Dar pentru cazuri ca acestea, Băneasa Shopping City și-a unit forțele împreună cu Asociația Banca de Bine și derulează campania  „Școala fără pauză”. Pentru ca acești copii să nu ajungă în situația în care odată intrați în vacanta, să nu mai revină la cursuri, punând astfel definitiv școala pe pauză.

In cadrul campaniei, oamenii sunt invitați să doneze lucrurile de care acești copii au nevoie pentru a reveni la școală. La centrul de donații „Școala fără pauză” amplasat în parcarea exterioară Băneasa Shopping City vor fi colectate în continuare articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite și device-uri tehnologice- noi sau uzate – potrivite copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Până pe 31 octombrie oricine poate merge să doneze, de joi până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Până în acest moment, s-au colectat peste 7 tone de imbracaminte, incaltaminte si rechizite.

Sprijină-i pe micuții din familii defavorizate din mediul rural să aibă șansa de a reveni la școală, acum, din toamnă. 

Donează și tu până pe 31 octombrie și ajută-i ca visul lor să continue!

Pentru mai multe detalii referitoare la campanie, puteți accesa pagina: www.baneasa.ro/scoala-fara-pauza

Te-ar mai putea interesa