Ateliere de lectură pentru a-i ajuta pe copii să iubească poveștile

TOTUL DESPRE MAME

Asociația Curtea Veche organizează anul acesta o serie de ateliere NARATIV pentru copiii din mai multe localități din țară, cu scopul de a-i împrieteni cu lectura.

Acțiunea face parte dintr-un proiect amplu, inițiat de Asociația Curtea Veche în cadrul programului național de lectură “Cărțile copilăriei”, destinat copiilor de 7-14 ani din comunități defavorizate. Astăzi, 24 aprilie, la Școala Gimnazială Brazi, din județul Prahova, încep o serie de manifestări din cadrul acestui program, la care vor participa peste 400 de elevi din localitățile Brazi, Popești, Negoești și Botești.

Pe lângă activitățile pentru copii, va avea loc și conferința pentru cadre didactice și părinți “Avem nevoie de povești pentru a crește oameni mari”. Nora Neghină, specialist în psihologie și expert în abordarea Mindsight, va propune celor prezenți tehnici și strategii de promovare a lecturii de plăcere în rândul celor mici.

Iată activitățile de care au parte tinerii:

Atelier “Jurnalistul de poveste”

Călătorind în aventuri alături de personajele favorite din „Gulliver”, „Robinson Crusoe” și „O călătorie spre Centrul Pământului”, elevii au posibilitatea să descopere de la Barna Nemethi, regizor și fotograf, care sunt întrebările potrivite pentru a dezvolta un articol despre peripețiile protagoniștilor. Răspunzând la întrebări cheie adresate de pedagog și de ceilalți participanți la ateliere, copiii învață să se raporteze mai liber la propria lor creativitate și deprind o serie de tehnici prin care să se poată apropia atât de propriile povești, cât și de cele deja scrise de mari autori din istoria literaturii.

Atelier “Peter Pan – Povești pe muzică”

Activitatea se bazează pe exerciții de improvizație, pe tehnici teatrale și pe arta de a născoci povești prin metodele lui Keith Johnstone, Viola Spolin și Gianni Rodari. Sub îndrumarea Andreei Lupescu, artist și jurnalist, elevii vor deprinde obiceiul de a empatiza cu personajele dintr-o carte și, pornind de la propria experiență de viață, își vor construi propriile povești. În mod specific, atelierul le va spori copiiilor motivația de a citi, îi va face să realizeze că lectura nu este o experiență alienantă, realizată în singurătate, ci, dimpotrivă, că poate fi prilej de conversație și socializare.

Atelier “Odiseea – Teatru”

Oare ce s-a întâmplat când uriașul Ulise s-a întâlnit cu ciclopul, cum a scăpat cu viață și ce alte aventuri a mai trăit pe mare și pe uscat? Aventurile personajului preferat sunt atent prezentate elevilor de către Valentina Popa, actrița Teatrului Mic din București, și puse în scenă împreună cu cei mici.

Atelier “Ghilgameș – Actorie”

Cu toții ne dorim să fim personajul principal al poveștii pe care o citim, iar în cadrul acestei activități chiar se poate. Iulia Nițulescu, artist în educație, îi va învăța pe cei mici cum să se transforme din cititori în actori. Atelierul are ca scop apropierea copiilor de obiceiul lecturii și dezvoltarea atenției pentru detalii, transformând lectura într-o activitate distractivă.

Atelier “Robinson Crusoe – Ilustrație de povești”

Urmărind povestea lui “Robinson Crusoe”, elevii vor folosi tehnici speciale de pictură pentru a crea măști africane împreună cu Alexandra Mihailciuc, arhitect și artist vizual. În cadrul acestui atelier, copiii vor învăța să transforme cuvintele în imagini, își vor imagina în detaliu toate trăsăturile personajelor pentru a le transpune în culori, tuşe, texturi, mărimi şi forme. Vor decupa din foarfecă forme și personaje și vor învăța cum să modeleze spaţiul poveştii. ȘI, cel mai important, vor lucra în echipă prin jocuri şi exerciţii creative.

Atelier “Mituri grecești – Teatru de umbre”

Vrei să afli cum poți face o poveste să prindă viață folosindu-te numai de lumină și întuneric? Recreează miturile grecești, povești pline de legende și eroi, folosindu-te de lumini și de umbre alături de Delia Popa, artist vizual ArtCrowd.

Atelier “O mie și una de nopți – Storytelling”

Poveștile încep întotdeauna cu un joc pentru ca apoi să alunecăm ușor în lumea imaginației, unde toti copiii devin naratori iscusiți și invață alături de Ioana Brătilă, actriță, faptul că cititul poate fi o joacă relaxantă și creativă. Indiferent dacă prichindeii sunt cititori pricepuți sau doar la început, împreună învață să prindă curaj și să se bucure de aventură dincolo de limitele imaginației pe care cărțile o oferă.

Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre proiectele pe care le desfășoară puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.

Te-ar mai putea interesa