Nou-născuți cu dinți – se întâmplă rar, dar totuși astfel de cazuri apar din când în când în lume. Se estimează că aproximativ unul din 2000 de copii se naște cu dinți fetali – este vorba de acei dinți prezenți deasupra liniei gingiei la naștere.
Majorității copiilor le ies primii dinți în jurul vârstei de șase luni. Unora chiar mai devreme, începând cu vârsta de patru luni, iar altora după vârsta de un an le iese primul dinte.
(Vezi: La ce vârstă ar trebui să iasă primii dinți ai bebelușului)
Asociația Medicilor Dentiști din Marea Briatnie (BDA) apreciază că la aproximativ 2000 de nou-născuți, unul se naște cu dinți fetali – este vorba de acei dinți prezenți deasupra liniei gingiei la naștere. Ei sunt adesea slăbiți deoarece rădăcinile nu sunt dezvoltate corespunzător.
„Dinții fetali, care nu sunt înlăturați, pot duce la probleme cu alăptarea, ulcerarea limbii copilului și există riscul ca un dinte detașat să intre în plămânii copilului. Cu toate acestea, cazurile de nou-născuți cu dinți sunt extrem de rare”, afirmă Profesorul Damien Walmsley, consilier științific la BDA.
Vă prezentăm în continuare două cazuri de nou-născuți cu dinți: o fetiță din Anglia care s-a născut cu un dinte și un băiețel din India, care s-a născut cu șapte dinți.
Dinte scos la 12 zile
Islei-Rose, o fetiță din Devon, Anglia, i s-a extras primul dinte la vârsta de numai 12 zile. Mama sa, Jasmin Heasman, a declarat pentru www.bbc.com că nu se aștepta niciodată să-și ducă fiica la dentist la o vârstă atât de fragedă.
„A trebuit să-i scoată dintele pentru că era șubred. Isla-Rose a fost mai curajoasă decât mine, nici măcar nu a plâns”, a spus ea.
Jasmin Heasman a declarat că cei de la centrul stomatologic, unde a fost tratată Isla-Rose, i-au spus că fetița ei este cel mai tânăr pacient pe care l-au avut vreodată. „Dar tot a fost recompensată cu o diplomă pentru curaj, ceea ce spune despre Isla-Rose mai multe decât aș putea eu să spun. Eu a trebuit să ies din cameră plângând pentru că nu puteam să-mi văd prințesa suferind”, a adăugat Jasmin.
Pentru că fetița era prea mică pentru a-i fi administrat anestezic, înainte de procedură medicii i-au pus pe gingie o cremă specială.
Dentistul Alaa Jebur, care a efectuat extracția, a spus că micuța „nu a scos un sunet” în timpul procedurii și că nu există nici un indiciu care să sugereze că dinții ei nu se vor dezvolta în mod normal. „Eram de gardă la spital când s-a născut Isla-Rose și am fost chemat să o verific, atunci când echipa de naștere a observat dintele. A fost o coincidență minunată să fiu medicul de serviciu, atunci când familia a sosit la centrul stomatologic.”
Nou-născuți cu dinți: un copil din India s-a născut cu 7 dinți
Medicii din Vestul Indiei, din statul Gujarat, au extras cu succes șapte dinți de la un bebeluș în vârstă de o lună, potrivit www.bbc.com.
Dinții bebelușului au fost descoperiți la câteva zile de la naștere, atunci când părinții l-au dus la pediatru din cauză că avea dificultăți la hrănire. La examinarea copilului, medicul pediatru a observat țesut alb în gură și a îndrumat familia către doctorul Ramatri.
„Când l-am examinat, am descoperit că avea șapte dinți”, a declarat chirurgul dentar Dr. Meet Ramatri.
În jurul vârstei de o lună bebelușului i s-au extras cei șapte dinți. Procedura a fost efectuată în două etape. Mai întâi i s-au a extras patru dinți, iar apoi ceilalți trei.
„Uneori la nou-născuți se văd vârfurile dinților, dar aceștia nu cresc pentru un timp. În acest caz, dinții erau ieșiți complet”, a spus dr. Meet Ramatri, care a efectuat operația.
În timp ce dr. Ramatri a spus că nu a citit despre un astfel de caz înainte, a precizat totuși că acest fenomen nu este neapărat anormal: „Este un proces biologic normal. Însă în acest caz lucrurile s-au petrecut mai devreme.”
Medicul a adăugat că a fost forțat să îndepărteze dinții chirurgical, pentru că nu erau fermi, iar dacă unul dintre ei s-ar fi rupt, ar fi putut să rămână blocat în traheea copilului, ceea ce ar fi fost fatal. „M-am rugat ca dinții să nu iasă înainte de operație”, a spus el.
Acum copilul se poate hrăni normal, dar, a adăugat dr. Ramatri, „este greu de spus dacă operația va interfera cu modul în care dinții copilului vor crește în viitor”.
Sursa foto: www.bbc.com
Citește și:
Când apar dinţii bebeluşului?
Dinții de lapte. Apariția, îngrijirea și schimbarea lor