Noaptea Muzeelor în țară – expoziții, spectacole, muzică

Anca Vlad
afis eveniment noaptea muzeelor

Sâmbătă, 19 mai, în Noaptea Muzeelor, publicul din întreaga țară are posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee. Pentru iubitorii de frumos am făcut o selecție a instituțiilor din țară care participă la eveniment.

 

Noaptea Muzeelor în țară:  Alba-Iulia

La Muzeul de Științele Naturii din Aiud se va derula ediția a 4-a a Proiectului „Muzeograf pentru o zi”. Astfel, în intervalul orar 17.00-23.00 ghidajele în muzeu vor fi realizate cu participarea unor elevi, ocazie cu care aceștia vor primi titulatura de muzeografi pentru o zi. Muzeul Național al Unirii a pregătit diverse evenimente de reenactment, ateliere antice asezonate cu muzică (barocă, interbelică, jazz). Printre prietenii Nopții Muzeelor este și Casa Forum, care își va deschide porțile pentru vizitatori cu trei expoziții combinate inedit: una semnată de Dan Perjovschi, o hartă neoficială a orașului Alba Iulia, creată de Oana și Ștefan Solomon (elev Liceul de Arte Alba Iulia) și „Alba Iulia – Înainte și după”.

Noaptea Muzeelor în țară: Arad

La eveniment participă Complexul Muzeal Arad: Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția Șiria; Palatul Cultural – Expoziția științele naturii și Expoziția de istorie; Muzeul de Artă; Sala Clio.

Noaptea Muzeelor în țară: Bacău

Muzeul de Istorie vă propune: Vizitarea expoziţiilor permanente ale Secţiei Arheologie-Istorie; Vizitarea expoziţiei permanente a Secţiei de Etnografie; Vizitarea expoziției „9-10 mai – Casa Regală Română” La Muzeul de Artă puteți participa la vernisarea expoziției „Artiști din București”, vizitare expoziție permanente „Artiști români interbelici” și la o proiecție filme documentare la Cinemateca Museum.

Noaptea Muzeelor în țară: Baia Mare și județul Maramureș

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş invită publicul să viziteze expoziţiile permanente „Minerit şi civilizaţie în Maramureş”, „Călătorie în universul Ceasului” , „Comori ale Epocii Bronzului în Nordul Transilvaniei”, precum și expozițiile temporare  „Mari fotografi din Transilvania (sec. XIX – XX)” și „Mari civilizaţii ale Antichităţii”. Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară vă așteaptă să vizitați expozițiile permanente și cele temporare, organizate exclusiv în clădirea pavilionară. În Muzeul Satului nu există condiții nocturne pentru vizitare deoarece traseele nu sunt iluminate, secția fiind în aer liber. Cu ocazia Noapții Muzeelor, Primăria Municipiului Baia Mare vine în întâmpinarea cetățenilor săi și a turiștilor, oferindu-le oportunitatea de a vizita Turnul Sf. Ștefan, monumentul medieval emblematic al acestui oraș.

Noaptea Muzeelor în țară: Bihor

La evenimentul Noaptea Muzeelor, Turnul Ciunt va fi deschis până la miezul nopții, așteptând vizitatorii cu ghidare specială și momente artistice pentru cei din curtea muzeului.

Noaptea Muzeelor în țară: Brașov

Brașovenii sunt așteptați sâmbătă seara la Muzeul de Artă, unde expoziţia „Galeria națională” reuneşte o selecţie de lucrări reprezentative pentru arta plastică modernă din spaţiul românesc (pictură şi sculptură). Programul de la Casa Mureșenilor începe la 18.30 și cuprinde: Atelier educațional cu Ioana Duică: Recital nai și chitară: Alternative Hours cu DJ Alexander Silvermountain; Recital instrumental cu cvartetul Fortissimi.

Noaptea Muzeelor în țară: Cluj-Napoca și județul Cluj

La eveniment participă, printre altele, Muzeul Zoologic al Universității Babeș Bolyai, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Mineralogie UBB Calcedonii, Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Memorial „Octavian Goga”.

Noaptea Muzeelor în țară: Constanța

Fundaţia Culturală Harry Tavitian şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa vă invită la concertul extraordinar de jazz HARRY & AIDA TAVITIAN, intitulat „Arheologie muzicală”. Concertul va fi susţinut la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Muzeul a pregătit pentru vizitatori momente artistice de reconstituire istorică şi coregrafie. La Muzeul Naţional al Marinei Române vor putea fi vizitate patru expoziţii temporare: „Paraşutismul militar-repere istorice”, „Din activitatea Cercetaşilor României” – expoziţie de fotografie, „Cromatica în artele vizuale” – expoziţie de pictură, grafică, fotografie, goblen şi tapiserie organizată de Careul Artelor „Amfora”, precum şi „Maistrul Militar de Marină între profesie şi pasiune” organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină cu prilejul împlinirii a 109 ani de la înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină.

Noaptea Muzeelor în țară: Craiova

Expoziția „1918 – Virtute, război, diplomație” este realizată cu lucrări ale artiștilor a căror operă a constituit imagini-document deosebit de prețioase pentru reconstituirea atmosferei epocii și a dramei trăite. La Universitatea Craiova puteți admira „Colecția multietnică a minorităților din Oltenia”.

Noaptea Muzeelor în țară: Iași

La Muzeul Unirii din Iași, vizitatorii pot lua parte, începând cu ora 19.00, la un moment susținut de Fanfara Garnizoanei Iași, urmat de vizitarea expoziției de bază a muzeului. Pentru iubitorii literaturii vor fi deschise muzeele „Vasile Pogor”, „Mihail Sadoveanu”, „Mihai Eminescu”, „Ion Creangă” (Bojdeuca), „Mihai Codreanu”, „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, „Vasile Alecsandri” (Mirceşti), „Constantin Negruzzi” (Trifeşti), „Ionel Teodoreanu” (Golăeşti-Medeleni). Fiind primul an de participare în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Mitropolitan Iași oferă vizitatorilor acces în intervalul orar 17.00-21.00. Vizitatea Muzeului Mitropolitan Iași este gratuită pe toată perioada anului. Muzeul Etnografic al Moldovei vă propune Târgul Meșterilor Populari, ediția a XIX-a, eveniment ce se va desfășura în perioada 18-20 mai 2018, în fața Palatului Culturii, cu program până la ora 24.00, la Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor în țară: Mangalia

Muzeul de Arheologie „Callatis” îşi deschide porţile pentru publicul vizitator. În cadrul evenimentului este vernisată expoziţia temporară „Să cunoaştem colecţionarii cetăţii”.

Noaptea Muzeelor în țară: Ploiești și județul Prahova

La Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploiești are loc vernisajul expoziției temporare de grafică „Eroii lui Caragiale”. La Muzeul Foișorul Bellu Urlați descoperiți aparatele de fotografiat şi  fotografiile realizate de Alexandru Bellu. Muzeul Memorial B.P. Hașdeu vă invită la o „Seară la castel”. Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” vă așteaptă cu un spectacol de muzică, film şi poezie susţinut de elevi de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti coordonaţi de prof. univ dr. Sanda Hârlav-Maistorovici. În anul Centenarului Marii Uniri se cuvine să acordăm un loc aparte în istoria evenimentului și personalității Reginei Maria care și-a pus amprenta în decorarea Castelului Pelișor, una dintre locuințele sale „de vis”, pe care publicul e invitat să-l viziteze în Noaptea Muzeelor. De aproape nouă ani, Expoziția de Trenulețe din Gara Sinaia vă așteaptă cu drag în fiecare zi, dar și în fiecare an la Noaptea Muzeelor!

Noaptea Muzeelor în țară: Târgoviște

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte vă aşteaptă sâmbătă să participaţi la cea de-a XIV-a ediţie a Programului European Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor în țară: Timișoara

Muzeul de Artă prezintă expoziția Victor Vasarely. La Muzeul Nokia puteți descoperi mai multe despre evoluția sistemelor de telecomunicații, iar la Muzeul Satului Bănățean redescoperiți frumusețea arhitecturilor caselor bănățene aflate în secția din aer liber. În sălile expoziționale din cadrul secției pavilionare puteți să vizitați cele trei expoziții deschise special pentru eveniment.

Noaptea Muzeelor în țară: Vaslui

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui organizează expoziţia tematică „Independenţa  reflectată în lucrările de artă plastică”, lucrări care redau personalităţi ale vremii, dar şi numeroase imagini de pe câmpul de luptă din Balcani şi  o manifestare dedicate aniversării a 140 de la  Războiului de Independenţă a României (1877-1878), care va fi susţinută de Asociaţia „6 Dorobanţi” din Bucureşti .

Noaptea Muzeelor în țară: Zalău

Pe parcursul a două zile (19-20 mai 2018) în Muzeul Județean de Artă și Istorie vor avea loc activități interactive pentru copii, dar și pentru adulți de tipul atelierelor sau concursurilor cu premii.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa