Noaptea muzeelor 2024- evenimente și expoziții pentru copii, în București

Evenimentul „Noaptea Muzeelor” a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și este patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
noaptea muzeelor 2024
Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 18 mai. FOTO: Shutterstock

Evenimentul Noaptea Muzeelor 2024 va fi organizat sâmbătă, 18 mai, anul acesta având loc ediția cu numărul 20. Muzeele vor fi deschise până noaptea târziu în întreaga țară și în mai multe state europene. Am selectat o parte dintre locurile din Capitală în care puteți merge împreună cu copiii, pentru o experiență inedită.

Noaptea Muzeelor este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) și a devenit, în ultimele două decenii, una dintre cele mai puternice mărci culturale și un adevărat fenomen social, cu cifre de audiență ce gravitează în jurul cifrei de un milion de persoane, la nivelul întregii țări. Detalii complete și actualizate despre programul evenimentelor organizate sub umbrela ediției aniversare sunt disponibile pe www.noapteamuzeelor.org, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate. Actualizarea programului se va face aproape zilnic, până în data de 18 mai inclusiv (data evenimentului), deoarece pot apărea modificări sau proiecte colaterale noi.

Circul Metropolitan București

Sâmbătă, 18 mai 2024, artiștii Circului Metropolitan te așteaptă să te alături unei serii unice de evenimente culturale și de divertisment. Experimentează, alături de copii, farmecul acrobatic al celor mai grațioși cai, acompaniat de acrobații spectaculoase care îți vor captiva simțurile. Pentru cei curajoși, organizatorii au pregătit pregătit și cascadorii pe două roți care să vor ține pe toți cu sufletul la gură. Pune pe lista ta de vizitat în Noaptea Muzeelor 2024 această locație și vei fi martorul unei seri magice sub cerul nopții, unde arta și adrenalină se contopesc într-un spectacol de neuitat!

Info utile:

 • Adresa: Aleea Circului Numărul 15, Sector 2,
 • Ora de începere: 21
 • Mai multe detalii: AICI

MINA Museum

„Dinozaurii, o călătorie imersivă în lumea preistorică”, este noul spectacol de la MINA care te invită într-o aventură captivantă în timp, în urmă cu sute de milioane de ani. Prin intermediul animațiilor și mediilor 3D, show-ul explorează întreaga perioadă Mezozoică – Triasic, Jurasic și Cretacic – pe o suprafață impresionantă de 400 de metri pătrați, cu proiecții 360 de grade pe toate cele 6 suprafețe.

Spectacolul este împărțit în 4 capitole: „Trezirea”, „Explozia Vieții, „Adâncurile Apelor” și „Regatul Preistoric” și prezintă peste 30 de specii de dinozauri și reptile marine diferite, de la Ihtiozaur, plesiosaurii și mozozauri, la bine cunoscuții T-rex, Triceratops, Diplodocus și Stegozaur și dinozaurii aviari, Pterodactil, Quetzalcoatlus și Arheopterix. De asemenea, narațiunea prezintă dinozaurii și în rolul de părinți, aducând în scenă momentul eclozării unui pui, joacă acestora și tandrețea din cadrul unei familii.

Info utile:

 • Adresă: str. George Constantinescu nr. 2-4, sector 2, București
 • Durata spectacolului este de 23 de minute.
 • Prețul unui bilet va fi redus cu 50% special pentru Noaptea Muzeelor. Pentru achiziționarea biletelor, accesați site-ul oficial al muzeului, https://specials.minamuseum.com/
 • Spectacolol este recomandat pentru copiii de peste 3ani.
 • Website: www.minamuseum.com

Casa experimentelor

Casa Experimentelor – Romanian Science Center pune la dispoziția vizitatorilor, într-un spațiu de 500 mp, 100 de experimente interactive din domeniile: optică și iluzii optice, acustică, electricitate și magnetism, fluide, plasma, unde, mecanică și matematică. Copiii sunt încurajați să testeze aparatura, să apese pe butoane, să rotească, să descopere mecanisme pe principiul ”pune mâna și încearcă”. Toate exponatele prezentate aici invită la participare, ele par să spună mai degrabă ”Atinge-mă” decât ”Nu pune mâna”.

Ca și în ceilalți ani, vizitatorii vor avea la dispoziție spațiul expozițional pentru o durată de o oră. Se intră în grupuri de 60 de persoane, fără rezervare, în ordinea sosirii. Accesul mașinilor în parcare nu va fi permis, aceasta fiind lăsată la dispoziția vizitatorilor care vor aștepta intrarea în Casă. La fiecare oră se vor face show-uri demonstrative de câte 15 minute cu Patul Fakirului, unde participanții pot experimenta cum este să stai pe 2100 de cuie, Bobina Tesla- cu ajutorul căreia se obțin fulgere și se vor vedea efectele energiei electrostatice produsă de Generatorul Van de Graaff.

Info utile:

 • Acces: pe bază de taxă redusă: 15 lei/persoană, fără rezervare, în ordinea sosirii, în grupuri de câte maxim 60 de persoane (accesul nu este permis copiilor cu vârsta sub 3 ani). Vizita va dura câte o oră pentru fiecare grup de 60 de persoane, intrarea făcându-se la ore fixe.
 • Adresă: Calea Vitan 242 – intrarea prin Splaiul Unirii, sector 3, București. Parcarea nu va fi permisă in curte
 • Orar: 19.00 – 01.00
 • Website: casaexperimentelor.ro

Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Elevii și profesorii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” invită iubitorii dansului la flashmob, lecții demonstrative de dans contemporan și dans românesc, precum și la o expoziție de costume și echipament specific de balet;

Info utile:

 • Acces: gratuit
 • Adresă: str. Capitan Gheorghe Preotescu nr.9. sector 4, București
 • Orar: 19:30-21:30
 • Website: floriacapsali.wordpress.com

Muzeul CFR: „Hai în trenul de noapte”- noaptea muzeelor 2024

Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol a uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.

Info utile:

 • Acces: gratuit
 • Adresă: Calea Griviței, nr. 193 B (lângă Gara de Nord), București
 • Website: www.cenafer.ro

Muzeul Copiilor

De Noaptea Muzeelor, la Muzeul Copiilor se va organiza turul tematic numit „Muzeul Copiilor Express”, în cadrul căruia cei mici vor descoperi, cu ajutorul imaginilor proiectate, cele mai fascinante zone și peisaje de la munte, din junglă, savană și deșert. Animale fascinante, comori ascunse, temple misterioase, jocuri interactive, curiozități și provocări le vor capta atenția curajoșilor exploratori.

Turul este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Accesul se va realiza fără rezervare, în ordinea sosirii, în grupuri de câte maxim 50 de persoane. Vizita va dura maximum 10-15 minute pentru fiecare grup.

Info utile:

 • Acces: cu plată – 10 lei/persoană; au acces gratuit următoarele categorii: copiii sub 3 ani, persoanele cu handicap (pe baza documentelor doveditoare, inclusiv pentru însoțitorul menționat în documente), copiii aflați în orice formă de plasament instituționalizat (pe baza documentelor doveditoare).
 • Adresă: Bulevardul Decebal, nr. 11, bloc S14, Sector 3, București
 • Orar: 18:00-24:00
 • Website: www.proedus.ro

Muzeul Fotbalului București

Muzeul Fotbalului este primul și singurul muzeu din Europa de Est dedicat fotbalului, 100% privat, care oferă vizitatorilor o experiență la cele mai înalte standarde: de la tricourile de colecție ale lui Maradona, Ronaldo și Hagi sau exponate legate de Real Madrid și Barcelona, până la repere din istoria celor mai faimoase cluburi românești, Steaua, Dinamo ori Universitatea Craiova.

Certificat de Ministerul Culturii, muzeul se întinde pe o suprafață de 1.500 mp, în două clădiri unite printr-un atrium și 5 etaje de experiențe interactive și obiecte de colecție.

Info utile:

 • Acces: preț unic – adult/copil 20 lei
 • Adresă: str. Gabroveni 24, sector 3, București
 • Orar: 15:00-02:00
 • Website: footballmuseum.ro

Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”

Începând cu orele 12.00, când se vor deschide porțile Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, organizatorii vă invită să vizitați pavilionul de istorie militară generală, unde veți putea regăsi artefacte ce aparțin civilizației umane și, implicit, fenomenului militar, din cele mai vechi timpuri, până în prezent.

Totodată, veți putea asculta o serie de concerte de muzică de fanfară și muzică de promenadă, pentru a intra în atmosfera veacurilor trecute. Alături de organizatori se vor afla asociațiile de reconstituire istorico-militară, care vor face demonstrații și prezentări legate de istoria purtătorilor de arme de-a lungul epocilor istorice.

Info utile:

 • Acces: gratuit
 • Adresă: Str. Mircea Vulcănescu, nr. 125-127, Sector 1, București
 • Orar: 12.00 – 24.00
 • Website: www.muzeulmilitar.ro

Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni invită pasionații de istorie și artă la un tur care include:

 • Saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului;
 • Ileana Dana Marinescu – Expoziție aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez;
 • Spațiile Medievale în care se desfășoară Salonul Artelor Decorative 2024.

Accesul se face în intervalul 14.00 – 21.00 (ora de intrare a ultimului vizitator). La intrarea în Muzeul Național Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate în original.

Info utile:

 • Acces: gratuit
 • Adresă: B-dul Geniului, nr. 1, sector 6, București (intrarea prin Șoseaua Cotroceni)
 • Orar: 14:00 – 21:00
 • Website: www.muzeulcotroceni.ro

Muzeul Recordurilor Românești

Muzeul Recordurilor Româneşti®, împreună cu fundația Rezultate Remarcabile Româneşti, vă așteaptă să descoperiţi cea mai mare colecţie privată de filatelie şi istorie poştală românească din lume! Este o adevarată istorie în imagini, expusă tematic, începând cu perioada prefilatelică. Sunt reprezentate toate etapele istoriei poştale şi timbrelor româneşti, începând din secolul XIX şi până astăzi, cum ar fi: rute poştale şi birouri în secolele trecute, carantine și poște străine pe teritoriul României, poșta rurală, poșta fluvială și maritimă, poșta feroviară, aeriană, corespondență militară, cenzură, Crucea Roşie, timbre de serviciu, Regalitate, Comunism, întreguri poştale, maximafilie şi cartofilie, ciudăţenii poștale, tipizate poştale etc.

Info utile:

 • Acces: cu plată –  20 lei/adult și 10 lei/copil (până în 18 ani)
 • Adresă: Strada Parfumului nr. 25, sector 3, București
 • Orar: 17:00 – 01:00
 • Website: museumofromanianrecords.com

Opera Comică pentru Copii

Opera Comică pentru Copii continuă tradiția de a participa la programul Noaptea Europeană a Muzeelor, invitând publicul de toate vârstele să descopere lumea nevăzută a teatrului, plină de povești și locuri ascunse privirii spectatorilor atunci când ei se află în sală.

Sâmbătă, pe 18 mai, începând cu ora 20:00, se deschid ușile Operei Comice pentru Copii, iar publicul va lua parte la o vizită interactivă presărată cu surprize. Tururile sunt gratuite, programate la fiecare 15 minute și adresate întregii familii.

Info utile:

 • Acces: gratuit
 • Adresă: Calea Giulești nr. 16, sector 6, București
 • Orar: 20:00-23:00
 • Website: operacomica.ro

Reptiland Bucureşti

Reptiland Bucureşti invită publicul de toate vârstele să descopere lumea fascinantă a reptilelor. Întinsă pe 1.000 mp, Reptiland Bucureşti este o expoziţie permanentă cu peste 40 de specii de reptile vii; o incursiune educaţională în lumea tropicală, unde copiii se pot bucura de adevărate ecosisteme, cu zeci de specii de plante tropicale naturale şi reptile, care trăiesc în terarii automatizate. De la păduri tropicale la deșerturi aride, vizitatorii vor călători prin lume, descoperind şi înțelegând diferențele dintre specii şi adaptările la mediu.

Info utile:

 • Acces: bilet redus – 30 lei/persoană
 • Adresă: Bulevardul Expoziţiei, nr. 1C, Clădirea EXPO, Corp B2, parter, București
 • Orar: 18:00 – 22:00
 • Website: reptiland.ro

Teatrul Țăndărică

Orele 17:00 – 24:00  Expoziția „Perpetuum Țăndărică”

„Perpetuum Țăndărică” este o expoziție dedicată patrimoniului cultural al Teatrului Țăndărică, oferind o retrospectivă impresionantă a păpușilor și elementelor de decor utilizate în spectacolele de teatru de păpuși din anul 1945 până în prezent. Această expoziție unică își propune să evidențieze evoluția artistică și tehnică a teatrului de-a lungul timpului, celebrând inovația și creativitatea care au animat scena culturală. „Perpetuum Țăndărică” este un omagiu adus artiștilor, tehnicilor și publicului care au transformat Teatrul Țăndărică într-un simbol al inovației și expresiei artistice în teatrul de animație. De asemenea, expoziția prezintă o colecție variată de păpuși, de la cele tradiționale, realizate din materiale clasice, până la creații moderne, elaborate cu ajutorul tehnologiilor noi.

Orele 19:00 – 20:00 Spectacolul ”Aventurile unui prieten imaginar”, 60 min., 5+

Într-o lume a copiilor plină de imaginație și creativitate, există pentru fiecare un prieten imaginar, sursă de companie și confort, care le oferă copiilor un sentiment de siguranță și protecție, mai ales atunci când aceștia se simt nesiguri sau speriați. Spectacolul ”Aventurile unui prieten imaginar” în regia lui Mihai Dumitrescu este un spectacol despre prietenie, despre prieteni imaginari, despre puterea lor în dezvoltarea copiilor, despre relația dintre părinți și copii. Vă invităm la Teatrul Țăndărică să călătoriți alături de Riki Diki într-o lume fantastică, să întâlniți personaje și situații amuzante, din care și părinții, și copiii, cu câte ceva de învățat. Accesul la spectacol se face în limita locurilor disponibile.

Info utile:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa