Noaptea Muzeelor 2018. 18 muzee de vizitat în București și programul oferit

Anca Vlad
cerb impaiat
muzeul antipa

Noaptea Muzeelor 2018. Eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, Noaptea Muzeelor 2018 se află la cea de-a 14-a ediție. Muzeele din București își așteaptă vizitatorii sâmbătă, 19 mai. Mai jos, vă prezentăm 18 obiective din care să alegeți.

MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ „GRIGORE ANTIPA”

Programul începe cu lansarea de carte „Originea speciilor”. Printre punctele de atracție se află vernisarea expoziție temporare „Urme în timp”; masa rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății; vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului; proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World; colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din Muzeu; interceptarea sunetelor de lilieci din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din Muzeu.

MUZEUL NAȚIONAL AL AVIAȚIEI ROMÂNE

Pe legendarul aerodrom Pipera, în Muzeul Național al Aviației Române , teatrul, muzica și dansul prind aripi. Expoziţia de bază prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959. În spaţiile consacrate celor trei pionieri ai aviației române: Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, sunt expuse replica avionului Vuia nr.1, machete ale unor avioane realizate de aceştia, precum și obiecte şi documente care i-au aparţinut inginerului Aurel Vlaicu.

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI

Anul acesta la Noaptea Muzeelor 2018 poți combina vizita în expozițiile temporare cu participarea la ateliere …de antrenat privirea! Părinți și copii (orele 18.00 – 20.00), tineri (20.00 – 22.00) și adulți (22.00-24.00) pot descoperi cum lucrează artiștii, ce este un crochiu, cum se desenează după model, cum se pictează și cum se modelează.

MUZEUL NAȚIONAL GEORGE ENESCU

Programul  începe la 18.00 cu Atelier de Origami pentru copii  (Asociația ACTOR) în curtea Palatului Cantacuzino, de la 19.30, recital de vioară în Aula Palatului Cantacuzino. 22.15 – The Chamber Music Project (Raluca Stratulat) –  Aula Palatului Cantacuzino. 23.15 – Tineri percuționiști în nocturnă –  Aula Palatului Cantacuzino.

MUZEUL POMPIERILOR – FOIȘORUL DE FOC

Activitățile cuprind vizitarea gratuită a muzeului salvatorilor români, vizionarea expoziţiei de autospeciale moderne utilizate de pompieri şi echipajele SMURD în misiunile specifice, prezentarea ofertei educaţionale şi exerciţii practice de acordare a primului ajutor.

CIMITIRUL BELLU

Evenimentul din acest an este dedicat memoriei Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și are drept principal scop descoperirea de către vizitatori a principalelor personalități militare, politice și culturale care au contribuit la înfăptuirea României Mari și odihnesc în prezent în Cimitirul Șerban Vodă-Bellu. Pe întreagă durata evenimentului, între orele 17.00 – 24.00, vor fi organizate tururi ghidate la mormintele personalităților vizate – vizitatorii fiind implicați într-un concurs de cultură generală, iar în fața capelei mari a cimitirului va fi amplasată o scenă unde se va desfășura programul artistic constând din reprezentații de muzică, proiecții de filme documentare și o piesă de teatru.

MUZEUL COTROCENI

Iubitorii de cultură, arhitectură, artă decorativă şi istorie vor putea vizita gratuit saloanele regale aflate la etajul I al Palatului Cotroceni: Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni, în intervalul orar 18.00 – 24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).

MUZEUL CĂILOR FERATE

La Muzeul Căilor Ferate veți afla lucruri inedite despre începuturile acestei aventuri a spiritului uman. Pornind de la primul vagonet din lume, pe făgaș de lemn, folosit în minele din Transilvania în secolul al XVI-lea, treceți apoi prin perioada intenselor construcții de cale ferată de pe teritoriul Principatelor Române din secolul al XIX-lea, faceți o călătorie romantică imaginară cu prima cursă a celebrului Orient Expres, în 1883, revenind apoi în țară pentru a traversa Dunărea pe impunătorul pod Carol I, de la Cernavodă, omagiindu-l, astfel, pe creatorul sau, Anghel Saligny.

OBSERVATORUL ASTRONOMIC „AMIRAL VASILE URSEANU”

Sunteți invitați să vizitați noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”. Expoziția are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.

MUZEUL „TEODOR AMAN”

Situat în vecinătatea Pieței Revoluției, Muzeul Theodor Aman este amenajat într-una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti. Pentru Noaptea Muzeelor 2018 au fost pregătite două evenimente speciale oferite de Teatrul Masca: Îngerul Albastru și Doamna cu umbrela.

MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE

Expoziția permanentă ilustrează toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile și tectonică globală până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra – , muzeul seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante.

MUZEUL NAȚIONAL AL HĂRȚILOR ȘI CĂRȚILOR VECHI

Expoziţia Călătorie pe Dunăre. Reprezentări grafice şi cartografice din secolele XVII – XIX invită publicul să călătorească în timp, graţie hărţilor şi lucrărilor de grafică ce reprezintă fluviul, regiunile şi oraşele pe care le străbate. O serie de 3 mini recitaluri jazz-istice vor oferi o perspectivă inedită asupra Călătoriei pe Dunăre, incluzând teme de vals, în acorduri de chitară electrică şi acordeon , de la orele 21.00, 22.00 şi 23.00. Copiii sunt aşteptaţi să descopere informaţii interesante despre Dunăre, să participe la jocuri şi experimente, în cadrul a două ateliere susţinute de Asociaţia Learning by Teaching: 16.30 – 17.30 atelier pentru copii de 4 – 7 ani, 18.00 – 19.00 atelier pentru copii de 8 – 12 ani.

MUZEUL LITERATURII ROMÂNE

Noaptea Muzeelor 2018 va debuta cu evenimente pentru copii: între 18.00 și 20.00, cei mici și foarte mici sunt așteptați la un atelier de lectură și animație, iar copiii între 8 și 12 ani sunt așteptați la un atelier de creativitate. Vor urma apoi concerte de muzică, recitaluri de poezie, scriere creativă și jocuri de improvizație într-un dialog permanent cu publicul vizitator.

MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN

Din programul Muzeului Național al Țăranului Român: Expoziția temporară AȘA VĂZUT-A ZAHARIA. Improvizații într-o lume captivă (în Sala Foaier de la orele 18.00 la 00.00). Regimul nocturn în viața țărănească – Povești etnologice cu Șerban Anghelescu (între orele 18.00 – 19.00). Animație muzicală cu Taraful lui Șandorică din Soporu din Câmpie (între orele 19.00 – 22.00). Proiecții de filme documentare etno/antropologice (între orele 23.00 – 2.00). Pe urmele arhitectei Henriette Delavrancea – Tur arhitectural self guided.

MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI – PALATUL ȘUȚU

Situat în Piața Universității, Palatul Suțu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti, unul dintre puţinele imobile rămase nemodificate de mai bine de 150 de ani. Iată programul de sâmbătă seară din cadrul Nopții Muzeelor: Re-enactment cu Redescoperă Istoria, 18.00 – 23.00. Teatrul MASCA: Amintirea – 20.00 – 20.40, 21.00 – 21.40, 22.00 – 22.40. Teatrul MASCA: Manechinul – 20.20 – 21.00, 21.20 – 22.00, 22.20 – 23.00. Teatrul MASCA: Flașnetarul – 20.10 – 20.50, 21.10 – 21.50, 22.10 – 22:50. Concert Noaptea zânelor, cu soprana Arlinda Morava și Bucharest Ladies Cvintet, 0.00 – 1.00.

MUZEUL MICUL PARIS

În Noaptea Muzeelor 2018 se pot vizita fabuloasele interioare ale FotoCabinetului  şi colecţia de vestimentaţie şi obiecte care datează din epoca când Bucureştiul era supranumit Micul Paris.

MUZEUL PARFUMULUI

Începând cu anul 2015, BEAUTIK Haute Parfumerie a deschis porţile primului Muzeul al Parfumului din România. O colecţie privată, unicat în România, care reuneşte peste 6.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanţă mondială, dar şi sticle autentice româneşti din diferite perioade. Colecţiile permanente ale Muzeului Parfumului pot fi vizitate atât fizic cât şi virtual.

ROMANIAN KITSCH MUSEUM

Romanian Kitsch Museum este cea mai bună soluție pentru a înțelege sub(cultura) românească. Kitsch-ul poate fi considerat o formă de exprimare care este concomitent creativă, ridicolă și ostentativă. Romanian Kitsch Museum se situează în cea mai cunoscută aplicație de turism (Tripadvisor) pe locul 9 la „Things to Do” în București din peste 330 de obiective și pe locul 2 la Muzee.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa