Garderoba, ca orice din viața noastră, necesită editări periodice. Așa ne menținem stilul actualizat cu ceea ce suntem și ceea ce vrem să transmitem celor din jur prin haine. Sună SF? Consultantul vestimentar Gabi Urdă ne ghidează pașii și ne spune cum edităm garderoba. Sunt sfaturi utile atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi adolescenți în dulapul cărora nu găsești nimic niciodată.
Un dulap organizat ne simplifică viața, toate activitățile care se leagă de haine, pantofi, accesorii nu mai sunt o corvoadă, plus că imaginea noastră se îmbunătățește, doar pentru că știm unde se află fiecare articol și îl găsim ușor. Pentru rezultate durabile, e necesar să dai deoparte tot ce nu mai este folosit, tot ce este deteriorat. Rezultatul? Gânduri mai limpezi instantaneu, alegeri vestimentare firești, noi idei de combinații vestimentare.
1. Scoate toate hainele din dulap. Psihologul Dan Ariley spunea că este o mare diferență între a scoate toate hainele din șifonier și a începe să selectezi ce îți folosește și ce nu, și a scoate câte un obiect vestimentar și a-l pune într-o grămadă sau în alta. În primul caz, vei ajunge să renunți la mult mai multe haine decât în al doilea. După ce am format un munte de haine, să trecem la sortarea lor.
2. Aranjează-ți sezonier dulapul: sezon rece, sezon cald. Pune la păstrare hainele pe care știi sigur că nu le mai folosești în sezon, gecile foarte groase, paltoanele, pantalonii și fustele din stofă sau costumele de baie, pălăriile și gențile de pai, rochiile de plajă, pantalonii foarte subțiri etc.
3. Împarte dulapul în sectoare și ia-le la organizat pe fiecare în funcție de necesitățile tale: secțiunea haine pe umeraș, cea cu haine împăturite, pantofii, lenjeria.
– Haine pe umeraș: separă-le pe sezoane – cele groase într-o parte, cele subțiri în altă parte. În funcție de anotimpul în care realizezi operațiunea de ordonare a dulapului, pune-le pe cele pe care le porți frecvent la îndemână.
– Haine împăturite: folosește-te de spații de sub umerașe pentru a depozita diverse articole de îmbrăcăminte în cutii de plastic transparente (le poți umple cu șosete sau cu hainele de stat în casă, eșarfe).
– Încălțăminte: un dulap special creat pentru pantofi îți poate îndepărta multe din grijile păstrării ghetelor, cizmelor etc. Încălțările pe care nu le porți în sezon, curăță-le, umple-le cu hârtie sau pungi, dacă nu ai suporți de plastic, eventual aplica-le și un produs de îngrijire și depozitează-le în cutiile lor originale în debara sau dedesubtul umerașelor.
– Lenjerie: separă tipurile de lenjerie când le depozitezi, vor fi mai ușor de găsit – chiloți, sutiene, body etc. – de șosete, ciorapi.
Casa ta e Toy City iar copiii nu se mai joacă? Iată câteva tehnici pentru organizarea jucăriilor
3. Separă: Scoate din dulapul de haine, alte obiecte, cum ar cutiile cu farduri, parfumurile. săpunurile, fotografiile etc., pentru ele exista alte locuri.
4. Reciclează: Ceea ce rămâne în afara dulapului, pentru că nu te mai avantajează, este uzat moral, nu îți mai vine bine, donează sau vinde la yard-sale. Așa vei fi în trend și din punctul de vedere al responsabilității față de mediu, căci, da, industria modei este una poluatoare, iar noi, prin cumpărăturile excesive și impulsive pe care le facem, încurajăm acest fenomen.
Aceeași garderobă, mereu ceva nou
Iată și câteva sugestii pentru a rula eficient hainele din dulap, astfel încât să le purtăm pe toate, să nu ne plictisim și să nu devenim monotone primate de la consultantul vestimentar.
– Creează-ți o garderobă capsulă pe un stander: este extrem de util un stander sau un loc separat în dulap, pe care să așezi lucrurile pe care le porți cel mai des timp de o lună, să spunem. Este util să le ai în fața ochilor pe toate pentru a putea să-ți dai seama care este uniforma ta vestimentară, trăsăturile stabile care te identifică vestimentar și ce ai vrea să îmbunătățești.
– Planifică-ți ținutele pentru săptămâna în curs din weekend sau măcar cu o seară înainte. Vei purta multe dintre hainele inactive, vei avea mult mai mult timp dimineața, ținuta va fi structurată și gândită, nu o improvizație de dimineață.
În orice moment te-ai apuca de organizare, important este să fii perseverentă și metodică, pas cu pas toate capătă contur și mintea se limpezește, pe măsură ce dulapul se organizează.
Acum, că toate sunt aranjate și explicate atât de bine, parcă nu mai pare atât de dificil să facem lumină în propria garderobă, nu-I așa?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.