Să găsești un costum de baie potrivit pentru formele corpului de după naștere ar putea să pară o misiune imposibilă. Însă nu e! Ca să-ți ușurăm căutările, am organizat o vânătoare de costume de baie potrivite pentru femeile care au născut recent (sau nu chiar recent). N-o să crezi, poate, dar există viață (la plajă) și după naștere. Cu tot cu vergeturile de pe burtă (încă mare) și cu pielea lăsată de sub buric. Doamnelor, parada costumelor de baie pentru mămici, ediția 2024!
Abdomenul, sânii și șoldurile suferă modificări în timpul sarcinii, iar după naștere durează luni, poate și ani, până să revină la formele de odinioară. În unele cazuri, nu-și mai revin niciodată. Imediat după naștere, puține femei au curajul să se dezbrace în costume de baie pe plajă ori la piscină, însă pe măsură ce se acomodează cu noul statut încep să se simtă mai sigure pe corpul lor. Mai ales într-un costum de baie modelator, ori purtând slipul de baie retro cu talie înaltă. Ajută și sutienele cu cupe și întăritori, pentru că dau o formă frumoasă sânilor și le conferă suport.
Dacă iei în calcul achiziționarea unui costum de baie după naștere, gândește-te să aibă și bretele ușor detașabile, în cazul în care vei alăpta bebelușul. Evită să cumperi costumul de baie online. Ar fi bine să-l poți proba înainte de a-l achiziționa, căci măsurile de care știai s-ar putea să fi crescut puțin. Cel mai bun sfat? Poartă ceea ce te face să te simți confortabil și încrezătoare. Și alege din modelele de mai jos ținând cont de caracteristicile corpului tău și ale fiecărui tip de costum de baie în parte!
Bye-bye bikini! Hello, tankini!
Pune deoparte bikinii cu care defilai până acum pe plajă sau la piscină și alege un tankini. Tankini este un tip de costum de baie care combină un top (similar unui tricou fără mâneci) și un chilot de baie sau pantaloni scurți. Termenul „tankini” este o combinație între cuvintele „tank top” (maiou) și „bikini” și a fost introdus pentru prima dată în anii 1990. Tankini-ul oferă mai multă acoperire decât un costum de baie tradițional.
Ce să cauți la un tankini:
- dacă ai burtica mare încă, ferește-te să alegi un tankini care are topul foarte larg. Te va face să pari încă gravidă, ceea ce îl face potrivit pentru sarcină. Dacă și burta și șoldurile sunt încă mari, alege ca topul din setul tankini să fie confecționat din material modelator, care strânge puțin.
- dacă alegi ca topul să fie strâns pe burtă, alege unul care este prevăzut cu fronseuri făcute din strângerea materialului în lateral. Va face tranziția de sus în jos mai puțin evidentă și va da iluzia unui costum de baie dintr-o singură piesă.
- dacă alegi tankini, asigură-te că chilotul de baie are talie înaltă. Majoritatea seturilor tankini conțin bikini obișnuiți. Te vei simți mai confortabil cu un chilot de baie mai puțin decoltat și cu o talie mai înaltă.
- dacă alăptezi, ți-ar prinde bine ca topul să aibă bretele detașabile. Un tankini care are topul cu o croială largă, dar care se strânge în jurul taliei te va ajută să te simți confortabil.
Monokini. La spate, bikini, în față, acoperă burta și dezvelește talia
Dacă încă mai ai talie, profită de costumele de baie monokini. Un costum de baie monokini combină elementele unui costum de baie întreg și ale unui bikini. Termenul „monokini” a fost inițial folosit pentru a descrie un costum de baie care consta doar din partea de jos, lăsând bustul descoperit, fiind popularizat de designerul Rudi Gernreich, în anii 1960. În prezent, însă, termenul a evoluat și este utilizat pentru a descrie un costum de baie întreg cu decupaje sau deschideri îndrăznețe. Nu te speria, e exact ce-ți trebuie ca să-ți ascunzi burtica și să-ți evidențiezi talia.
Ce să cauți la un monokini:
- monokini-ul modern are, de obicei, decupaje în părţile laterale, în față sau în spate, care expun mai mult pielea decât un costum de baie întreg tradițional. Caută un model care să-ți dezvăluie talia, cu decupaje în lateral.
- dacă încă nu ești împăcată cu noile tale forme corporale, alege un monokini mai plin, dar cu o croială care să-ți evidențieze vizual talia.
- dacă vrei să te îmbrace mai degrabă decât să te dezbrace, poți alege un model de monikini cu mâneci lungi și vaporoase. E, practic, o bluză cu chilot de baie, prevăzută cu cupe pentru sâni și decolteu adânc.
Ciao, amore! Chilotul de baie retro cu talie înaltă
Știi acei bikini retro cu talie înaltă din reclamele italienești de pe vremuri? Despre ei e vorba! Chiloții de baie retro cu talie înaltă sunt potriviți atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru lăuze, datorită confortului și suportului pe care îl oferă. Trei atuu-uri pe care acești chiloți de baie îi au: susțin abdomenul, reduc disconfortul și oferă o acoperire adecvată. După naștere, chiloții de baie retro cu talie înaltă reușesc să acopere zona abdomenului, care poate avea fie piele lăsată după naștere, fie vergeturi, fie un buric deformat.
Ce să cauți la un chilot de baie retro cu talie înaltă:
- să acopere bine zona din jurul buricului. Ar trebui probați înainte de a-i achiziționa, mai ales dacă pielea lăsată se întinde și deasupra buricului.
- să fie confecționați din materiale naturale, cum ar fi bumbac, pentru a preveni iritațiile din zonele încă sensibile după naștere.
- nu alege chiloți de baie cu talie înaltă care au accesorii (catarame, funde) în zona taliei dacă abdomenul tău e încă mare după naștere. Acestea nu fac decât să atragă atenția într-o zonă pe care nu o vrei foarte expusă. Chiloții de baie cu talie înaltă care au accesorii sunt potriviți celor care au vergeturi sau piele lăsată în zona abdomenului.
- pentru a ascunde burtica după naștere, optează pentru culori închise sau neutre și cu dungi verticale sau mici. Alege materiale mate și, dacă este posibil, chiloți de baie cu paneluri modelatoare pentru un efect de subțiere suplimentar și un confort sporit.
- dacă au și fronseuri, e cu atât mai bine, căci materialul nu se va lipi de burtică arătând-o în plina ei splendoare, mai ales din lateral.
Costume de baie modelatoare. Fizic și vizual
Costumele de baie modelatoare sunt concepute să ofere un efect de subțiere și conturare a corpului cu ajutorul materialelor elastice și a unor tehnici de construcție care susțin și modelează anumite zone ale corpului. Din punct de vedere vizual, aceste costume de baie după naștere subțiază folosind cusăturile strategice, zone de contrast și imprimeuri care creează impresia unor proporții mai echilibrate.
Ce să cauți la un costum modelator:
- să aibă cupe cu susținere suplimentară și armături pentru a ridica și modela sânii.
- să aibă un imprimeu care să scoată talia în evidență și să lungească vizual corpul.
- să aibă o structură cu sârmă, asemănătoare unui corset, care să modeleze fizic corpul. Acestea ajustează corpul mai ales în zona șoldurilor, dar strâng și burta.
- să aibă un decolteu adânc în V. Acest model atrage atenția asupra altor zone (care încă arată bine, mai ales dacă alăptezi).
- dacă alăptezi, alege un costum de baie modelator ale cărui bretele pot fi ușor detașate.
- dacă nu te simți confortabil într-un costum modelator (pentru că fie e prea întins peste burtă, fie e prea strâns peste burtă – cum e cel cu corset, alege un costum de baie întreg care să aibă fronseuri (pliuri) în toată zona abdomenului.
Costumele de baie după naștere pot avea un impact semnificativ asupra confortului și a încrederii în sine. Tankini-urile oferă acoperire, dar şi stil, costumele de baie modelatoare contribuie la conturarea siluetei și oferă suport suplimentar, iar monokini-urile combină stilul modern cu funcționalitatea necesară în această perioadă. Fiecare dintre aceste opțiuni răspunde nevoilor unice ale femeilor după naștere, asigurând o experiență plăcută și relaxantă la plajă sau piscină.