Locuri de vizitat lângă Cluj cu copiii. Ce activități poți face și ce poți să vezi alături de cei mici

Anca Lupescu
copil se catara pe trasee suspendate
Un city-break plin de aventură la Cluj-Napoca. FOTO: Shutterstock

Dacă v-ați propus o mini vacanță la Cluj-Napoca sau prin împrejurimi, trebuie să știți că pe lista „must see” puteți trece numeroase obiective turistice care se potrivesc familiilor cu copii. Cei mici au la dispoziție parcuri, castele, păduri pline de mister și numeroase locuri de joacă unde își pot petrece ziua întreagă.

Alegeți variantele care vi se potrivesc cel mai bine pentru a petrece câteva zile în natură, departe de agitația marilor orașe!

Unde poți să mergi în Cluj alături de familie

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu numeroase variante de petrecere a timpului liber. Este perfect pentru un city-break, indiferent că vă aflați prin împrejurimi sau că luați avionul de la București. În zonă se află numeroase atracții pentru copii, fie că vorbim despre castele și grădini, muzee, parcuri de aventură sau locuri dedicate celor mici. Iată ce puteți face în Cluj-Napoca și în împrejurimi alături de cei mici:

Grădina Botanică „Alexandru Bogza”

Este destinația ideală dacă aveți parte de o zi însorită! Deschisă de luni până duminică, între orele 09:00-18:00, Grădina Botanică este locul preferat al multor turiști care vizitează orașul. Parcul grădinii se întinde pe o suprafață de 14 hectare și este împărțit în mai multe sectoare: sectorul ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și sectorul destinal persoanelor cu deficiențe de vedere. Mergeți să vedeți Grădina japoneză, Grădina romană, Turnul cu apă și admirați statuile grădinii. De asemenea, veți găsi și un complex de sere cu plante tropicale și ecuatoriale. Muzeul Botanic Alexandru Borza din incinta grădinii găzduiește peste 7.000 de exponate, menite să îmbogățească vizitatorilor cunoștințele despre evoluția și importanța lumii vegetale. Grădina Botanică a fost deschisă pentru prima dată publicului în anul 1925, pentru ca zece ani mai târziu să se ridice și clădirea Institutului Botanic, locul unde se află acum muzeul și cel mai mare herbar al României. Aici veți găsi peste 10.000 de specii de plante din toate colțurile lumii. Detalii pe: gradinabotanica.ubbcluj.ro

Adrenalin Park și Gecko Park

Adrenalin Park este o destinație pentru copiii și părinții dornici de aventură. Parcul cuprinde trasee cu diferite niveluri de dificultate pentru toate categoriile de vârstă, precum tiroliană și trasee pentru cățărat. Prețul unui bilet de intrare pentru copii este de 75 de lei, iar pentru adulți, 85 de lei. Detalii pe: adrenalinpark.ro. Atracția Gecko Park, care se află în imediată vecinătate a orașului Cluj-Napoca, este zooparcul cu 45 de specii de animale. Parcul de aventură mai cuprinde tiroliene și trasee suspendate, peste 50 de jocuri și trasee suspendate. Tot aici veți avea posibilitatea să călăriți cai și ponei. Găsiți detalii pe geckoparc.ro

Wonderland Resort

Acest turn de aventură este unic în România. Are 24 de metri înălțime, cu peste 120 de jocuri de aventură dispuse pe 5 niveluri. Biletul costă 100 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii (accesul pentru copiii mai mici de 2 ani este gratuit). La Wonderland puteți experimenta bungee jumping-ul, tirolienele și tot felul de trasee pline de aventură. Găsiți mai multe detalii pe wonderland.ro

FOTO: wonderland.ro

Parcul Etnografic

Este primul muzeu în aer liber din România, înființat pe 1 iunie 1929. Parcul Național a fost întemeiat de etnograful Romulus Vuia, iar suprafața inițială era de 75 de hectare. Practic vă puteți „pierde” aici o zi întreagă, vizitând expozițiile permanente și temporare. Parcul Etnografic este deschis de miercuri până duminică, între orele 09:00-16:00. Detali pe muzeul-etnografic.ro

Principalele locuri de vizitat lângă Cluj cu copiii

Știm cu toții, copiii au nevoie de cât mai mult timp petrecut afară, mai ales în era tehnologiei. Natura este cel mai bun teren de explorare pentru cei mici care își pot consuma energia, și pot descoperi o mulțime de lucruri despre lumea înconjurătoare. Pentru rețeta unei ieșiri perfecte, adăugați un strop de aventură și multă distracție. Aceste locuri aflate în apropierea orașului Cluj-Napoca oferă celor mici ocazia de a se distra și de a lua o pauză de la rutina din timpul săptămânii.

Cheile Turzii

Aceasta este una dintre cel mai cunoscute rezervații naturale din apropierea Clujului, unde puteți opta pentru diferite trasee, în funcție de vârsta copilului. Cea mai populară este traversarea defileului pe lângă apă. Există o potecă amenajată care vă duce pe poduri și punți suspendate. Avertisment: pentru acest traseu vă trebuie echipament de munte sau de drumeție, pentru a nu aluneca. Nu este un traseu recomandat pentru copiii mici.

Castelul Bánffy

Este unul dintre cele mai cunoscut obiective de lângă Cluj-Napoca, aflat la mai puțin de jumătate de oră de oraș. Grădina din spatele castelului pare desprinsă din basme: dacă nu ați ajuns până acum în acest loc, vă recomandăm să faceți o vizită, mai ales primăvara, când peisajul este spectaculos. În vechea clădire a bucătăriei a fost amenajată o cafenea culturală cu terasă. Detalii pe: banffycastle.ro

Pădurea Hoia

Pădurea Hoia se află pe lista celor mai „înspăimântătoare” locuri din România. Dar vă recomadăm să nu vă lăsați impresionați de poveștile „paranormale” despre această zonă. Locul este unul extrem de frumos și potrivit pentru plimbări, departe de agitația orașului. Vizitați celebra Poiană Rotundă și jucați-vă printre copacii contorsionați făcând un top al preferințelor. Mai ales dacă cei mici sunt fani „Wednesdey”, puteți inventa un picnic tematic.  

Traseul Broscuțelor – Pădurea Făget

Pe acest traseu, simbolul broscuței vă va conduce de-a lungul drumului care durează aproximativ 2 ore dus-întors. Este un traseu ideal pentru copii, cu o potecă bine întreținută. Doar prima porțiune, de 500 de metri, are o înclinație mai accentuată. Dacă cei mici obosesc, puteți face pauze dese. Luați o gustare și bucurați-vă de natură. Traseul trece pe lângă drumul care duce către Adrenalin Park (dacă aveți chef de aventură) și se încheie în apropierea Observatorului Astronomic din oraș.

FOTO: pagina de Facebook Salina Turda

Salina Turda

Se află la aproximativ 30 de kilometri de Cluj și merită trecută pe lista locurilor „must see” dacă vă aflați în zonă. Salina Turda este una dintre cele mai vechi saline din lume și, de când a fost renovată, pare un loc desprins din filmele science-fiction. Veți avea parte aici de o mulțime de activități pentru copii, de la mini golf, tenis de masă, locuri de joacă, până la plimbări cu barca. Salina este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00 și 17:00 (ultima intrare, la ora 16:00). Temperatura înăuntru este de 10-12 grade Celsius, așa că ar fi bine să vă îmbrăcați corespunzător. Detalii pe salinaturda.eu

Ce activități poți face în familie în Cluj și împrejurimi

Cluj-Napoca este un oraș în care cu greu te poți plictisi. Dacă nu ați mai fost aici, nu ratați Piața Unirii, Turnul Croitorilor, Parcul Cetățuia, Parcul Central, Muzeul Steampunk, Grădina Botanică, Piața Muzeului sau Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Pentru activități în familie, vizitați lacul Chioș. Se află în centrul orașului și este un lac antropic, creat în 1865, fiind printre cele mai vizitate obiective turistice din zonă. Vă puteți plimba cu hidrobicicleta sau puteți lua prânzul la restaurantul din apropiere. 

De asemenea, puteți porni într-plimbare la Laguna Albastră, un lac natural format pe locul unei foste mine de caolin (o argilă albă care capătă aspect azuriu sub razele soarelui). Locul se află la 30 de km de Cluj, în satul Aghireșu. Nici lacul Beliș nu trebuie ratat. Aflat la 990 de metri, în Munții Gilăului, acest lac artificial de acumulare oferă priveliști spectaculoase. Pe unul dintre maluri găiți stațiunea Beliș-Fântânele. Din Cluj-Napoca până acolo faceți aproximativ o oră cu mașina.

Chindea, „satul de piatră” aflat la 40 km de Cluj, este un alt obiectiv turistic perfect pentru o ieșire cu copiii. Așa cum o arată și numele, totul e realizat din piatră. Lacul Tarnița este popular pentru pescuit, înot sau o plimbare cu barca, de neratat pe timp de vară. Dacă vreți să mai bifați un obiectiv turistic pe hartă, mergeți și la Piatra lui Dan, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere asupra Tarniței.

Dacă vă aflați în Cluj, nu ratați Cascada Vălul Miresei de pe Valea Stanciului, la 6 km de satul Răchitele din comuna Margău. Are o cădere de 30 de km și se află la o înălțime de 1.000 de metri. Cabana Padiș se află la 30 de km distanță de cascadă. Locul este absolut fabulos – merită măcar un scurt popas!  Clujul abundă în locuri frumoase pentru drumeții, trasee, plimbări culturale sau picnicuri. Pentru copii aveți la dispoziție numeroase parcuri de aventură sau parcuri zoo, unde cei mici pot învăța o mulțime de lucruri și se pot distra.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa