articol susținut de

În vizită la fabrica de lactate. Ce învață copiii dintr-o astfel de experiență și cum am ajuns eu, om mare, să mă extaziez în fața unor roboți?

Laura Bogaciu, redactor
Copii-in-vizita-la-fabrica-de-lactate
Punctul de maximă atracție al vizitei copiilor la fabrica de lactate au fost roboții Vasilică și Ionică. Sursa Foto: CreaZYX

Știai că îi poți arăta copilului tău tot procesul prin care trece laptele pentru a se transforma în iaurtul pe care îl servește la micul dejun? De peste 11 ani, o fabrică de lactate din București primește în vizită, în fiecare miercuri, copii de școală și de grădiniță care văd cum se produc zilnic un milion de iaurturi, din lapte proaspăt provenit de la fermele din România. Cu halate și bonete pe cap, cei mici văd, în cadrul programului „Uși deschise”, circuitul laptelui, de la depozitarea în tancuri de lapte proaspăt, la analizarea probelor în laborator și procesul de ambalare, în care sunt implicați roboții Vasilică și Ionică.

În fiecare an, începând din luna octombrie și până în iunie, perioadă care coincide cu anul școlar, fabrica Danone din cartierul Colentina organizează astfel de vizite pentru a promova alimentația sănătoasă și educația în domeniul nutriției. În cei peste 11 ani de când funcționează programul, mai mult de 70.000 de copii și cadre didactice au intrat în fabrică și au avut parte de o experiență inedită.  

Să înceapă aventura!

Într-o dimineață de miercuri, m-am alăturat și eu, adult iubitor de lactate, unui grup de copii veniți tocmai de la Ploiești ca să viziteze fabrica. Cine a gândit programul vizitei cu siguranță este părinte, pentru că ea începe cu o sesiune interactivă și amuzantă, în care cei mici vizionează un filmuleț în care li se vorbește despre alimentația sănătoasă, despre vitamine, minerale și bacterii bune, „botezate” însă cu nume prietenoase și ușor de reținut.

După acest moment, întreținut de Iuliana Ciocîrlan, coordonatorul proiectului, ne-am echipat toți corespunzător, cu halate, bonete și botoși, ca să intrăm efectiv în fabrică și să luam contact cu realitatea, cu oamenii, roboții și materia primă, laptele achiziționat exclusiv din Romania, de la fermieri și gospodari. ”Să luăm contact cu laptele” este doar o figură de stil, pentru că procesarea şi ambalarea iaurtului se face în mediu de aer sterilizat prin ultrafiltrare, fără ca mâna omului să atingă produsul.

Procesarea și ambalarea se fac în mediu steril. FOTO: CreaZYX

„Facem iaurt zâmbind”

„Vizita durează aproximativ 90 de minute și este gratuită. Copiii parcurg un traseu în interiorul fabricii: pornesc de la tancurile de lapte proaspăt pe care îl văd cu ochișorii lor, trec pe lângă laboratorul unde se fac zilnic peste 1600 de analize, își continuă drumul prin fața mașinilor de ambalare și ajung apoi în sala de împachetare, unde șase roboți fac deliciul micilor vizitatori. Ultima oprire este sala de fermentare, unde iaurturile proaspăt scoase de pe linie sunt ținute la 40 de grade pentru câteva ore”, ne spune Luiza Toma, External Communication Manager Romania, gazda și ghidul nostru. Cu zâmbetul mereu pe buze, așa cum erau și toți angajații pe care i-am întâlnit pe traseu. Când mi-am ridicat la un moment dat privirea într-una dintre secții, am văzut, undeva sus, scris cu litere mari: „Facem iaurt zâmbind”. Și sunt sigură că sloganul a urmat oamenii, nu invers.

Deviza angajaților: „Facem iaurt zâmbind!” FOTO: CreaZYX

Cu ochii pe roboții Vasilică și Ionică

Copiii sunt ochi și urechi la ce văd, la ce li se explică. Sunt curioși să miroasă laptele, să vadă cum sunt umplute cu iaurt recipientele. Se ridică pe vârfuri sau se apleacă, după caz, iscodind cu privirile. Se întâmplă să mai și rămână în urma grupului, pentru că nu-și pot dezlipi ochii de pe câte vreo operațiune. De departe, atracția principală sunt roboții din sala de împachetare. Care fac cea mai grea muncă, una pe care înainte o făceau oamenii: să ridice baxurile, să le înfolieze, să le împacheteze și stivuiască. Uimirea copiilor are glas, se aude ca un ecou în sală: wooooooow!!!! (La drept vorbind, nici eu n-am văzut niciodată un robot industrial, așa că mă controlez să nu rămân, ca ei, cu gura căscată.)

Din șase roboți câți deține fabrica, trei sunt acum la treabă: cel mai mare e Vasilică, mijlociul este Ionică, iar mezinul… n-are nume. Așa că sunt invitați copiii să-i pună unul. Haos! Fiecare cu câte o propunere. Într-un final se ajunge la un consens: Andrei. Bun! Andrei să-i fie numele! Forțoșii ăștia care zilnic împachetează peste un milion (!!!) de iaurturi își văd disciplinați de treaba lor, în ritmul lor și cu maximă precizie. Mai ia copiii de lângă ei dacă poți…

„Ia zi, tinere, vii să lucrezi la noi ca inginer?”

Cu chiu, cu vai, cadrele didactice care îi însoțesc reușesc să-i încoloneze „doi câte doi” și să-i dezlipească de roboți. Pe lângă noi mișună muncitorii, privesc cu drag la copii și, desigur, zâmbesc. Își fac semne de „La revedere!” cu mâna, și unii si ceilalți. E clar ca cei mici simt că sunt bineveniți și că oamenii aceia toți, care nu sunt foarte tineri, care lucrează acolo de cel puțin 20 de ani, sunt și ei părinți, bunici… Doamna Flori, angajata Danone, îi privește și ea cu drag și oftează: „Am o nepoțică de 3 ani. E plecată cu părinții, nu stau aici, în țară. Nu știu dacă vin de Crăciun, ramâne să fie o surpriză. Tare dor îmi e de ea, tare aș vrea să o văd…”

Luiza îmi spune că în 2021, după ce se mai stinsese pandemia și au putut fi reluate vizitele copiilor, oamenii din secții i-au spus că le-a fost foarte dor de copii, că le-a lipsit gălagia și bucuria lor. Dăm să ieșim din secție și doi bărbați de-ai locului se apropie de grup: „Ia zi, tinere, vii să lucrezi la noi, să fii inginer? Și tu la laborator?” Mai îndrăzneț, un băiețel vrea să știe ceva, înainte să răspundă „ofertei de angajare”: „Putem să mâncăm iaurt dacă venim?!” Asta zic și eu că înseamnă să fii cu adevărat interesat de beneficiile extrasalariale ale unui loc de muncă! De m-ar fi solicitat și pe mine pe post de să fiu degustător, n-aș fi zis nu…

Copiii sunt fascinați de procesul de producere a iaurtului. FOTO: creaZYX

Distracție și tratație la sfârșit de vizită

Ne întoarcem în sala în care a început vizita cu filmulețul educativ. Copiii se dezechipează și sunt invitați să păstreze halatele dacă vor și să le folosească la școală. „Le luăm, le luăm, da, da!” se aude vocea hotărâtă a unei fetițe, care se străduia să și-l împăturească frumos halatul. Micuții se așază din nou pe scaune, pentru o ultimă sesiune interactivă, în care sunt rezumate, la fel de prietenos cum au fost livrate, informațiile primite pe parcursul vizitei. Gazda și partenerul lor de joacă este, în fiecare miercuri, actrița Adina Lucaciu, nimeni alta decât vocea care le dublează în limba română pe Minnie și Frozen în desenele animate Disney. La sfârșitul vizitei, copiii sunt serviți cu iaurt cu fructe, iar de data aceasta fiecare știe nu doar cum a fost făcut, ci și de ce e important să-l consume.

„Iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut”

”Iaurtul este plasat, alături de fructe și legume, în fruntea ierarhiei alimentelor benefice pentru sănătate. Contribuie la buna funcționare a organismului datorită conținutului său de proteine, faciliteazăa digestia lactozei, chiar și la persoanele cu sensibilitate la lactoză, datorită fermenților selecționați, este o sursă importantă de calciu și proteine, indispensabile pentru oase puternice, conține proteine și minerale necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor și contribuie la buna funcționare a florei intestinale datorită fermenților activi. În plus, este mai ușor de digerat decât laptele din care este obținut, asigurând totodată organismului cei nouă aminoacizi esențiali pentru dezvoltarea și menținerea țesuturilor”, ne-a detaliat gazda zilei.

Dacă doriți să faceți o vizită…

Profesorii și învățătorii care doresc să-i aducă pe copii (grupa mare sau +5 ani, până la elevii claselor a VIII-a) în vizită la fabrică se pot înscrie în acest program pe site-ul danone.ro. O grupă poate fi de maximum 30 de copii. În cazul în care nu găsiți o dată/interval orar disponibil pentru vizită, puteți scrie la adresa comunicare.ro@danone.com și veti fi adăugati pe lista de așteptare, pentru cazul în care pe parcursul anului școlar se eliberează locuri pentru vizite.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa