Drum lung cu copiii în mașină? Tot ce trebuie să faci pentru a ajunge fără nervi la destinație

Când vacanța cu copiii presupune un drum lung cu mașina, ia în considerare aceste sfaturi!

Laura Udrea, redactor
copii si părinți in masina
De la bagaje, până la pauzele de consumat energiile – tot ce trebuie să știi pentru ca drumurile lungi copii în mașină să nu vă strice vacanțele. FOTO: Shutterstock

Un drum de câteva ore cu copiii în mașină e astăzi mult mai ușor de parcurs decât era pe vremea când eram noi copii. Avem dispozitive electronice la îndemână, cărți speciale pentru astfel de situații și o mulțime de jucării și obiecte care ne ajută. Acest articol le aduce pe toate la îndemână și îți arată cum și când să le folosești ca să faci față provocărilor.

Călătoriile lungi cu mașina pot fi o provocare când ai copii, dar cu o bună pregătire și câteva strategii istețe, poți face experiența plăcută pentru toată lumea. Înainte de a urca în mașină, adaptează ruta pe care o vei urma. În cazul călătoriilor lungi, ia în considerare oprirea la locuri de joacă, parcuri sau atracții interesante pentru copii unde puteți face pauze. Planifică aceste opriri în funcție de necesitățile copiilor – înainte de somnul de prânz (pentru consumarea energiei), ori după somnul de prânz (pentru a preveni plictiseala sau petrecerea timpului pe dispozitive electronice).

Pregătiri

Asigură-te că bagajele cu tot ce este necesar sunt aranjate în portbagajul mașinii înainte de a-i urca pe cei mici în mașină. Verifică starea tehnică a mașinii la un service înainte chiar cu câteva zile de plecare – nu vrei să petreci câteva ore pe marginea drumului cu copiii într-o mașină defectă; asigură-te că ai la tine toate documentele necesare călătoriei și nu uita scaunele auto corespunzătoare vârstei și greutății copilului.

Un drum lung cu copiii în mașină trebuie să le asigure celor mici confort, mâncare, hidratare, distracție. Și opriri regulate, la fiecare două ore, pentru a le permite să se miște și să-și consume energia. Să le luăm pe rând.

Activități și distracție

Pentru fiecare drum lung cu copiii în mașină trebuie să ai la îndemână surse de divertisment pentru copii. Acestea presupun cărți de colorat și creioane colorate, jucării, autocolante, cărți cu ilustrații/de citit în funcție de vârsta fiecărui copil și de preferințele lui de divertisment. De asemenea, trebuie adaptate în funcție de particularitățle copilului: dacă i se face rău în timp ce colorează, alege alt tip de activități. Dacă ai copil școlar, poți pune în rucsacul lui de școală toate acestea: fie îl rogi pe el să-și pună ceea ce crede că vrea să facă pe drum (și tu doar verifici), fie pregătești tu acest rucsac ceea ce include și surpriza de a descoperi ce activități distractive ai gândit pentru el.

SFAT: Asigură-te că iei și un clipboard ori o suprafață tare de dimensiunea unei coli A4. Clipboard-ul e mai bun, tocmai pentru că are clema aceea sus care poate ține foaia sau cartea de colorat.

Jocuri de mașină

Așa cum există jocuri care se pot juca la masă, cele cu zarurile ori cu jetoane/pioni, ori jocuri de curte, tot așa există și jocuri speciale pentru drumurile lungi cu mașina. Amintește-ți de jocurile din copilăria ta, când petreceai timp în mașină cu frații și cu părinții până ajungeai la mare sau la munte. Nu s-au demodat, ba chiar sunt mai folositoare decât oricând, pentru că presupun interacțiunea copiilor cu părinții, adică ceea ce recomandă specialiștii când spun „timp de calitate” cu copiii.

Ce culoare va avea mașina care apare după următoarea curbă”: Este un joc care presupune atenție la mașinile ce vin din sens opus, iar cel care e la rând va trebui să spună culoarea înainte ca mașina să apară. Se punctează doar răspunsurile corecte și câștigă cel care ajunge primul la 10. Pe aceeași idee, dar pentru copii mai mici, este jocul „Numără mașinile roșii”. Mașinile pot fi înlocuite cu diverse alte puncte de interes: caii observați pe câmpuri, semnele de circulație ori bicicliștii. Pentru copiii care preferă cuvintele în locul cifrelor, există un joculeț care se numește „Văd cu ochișorii mei ceva care începe cu litera...”. Puneți-vă imaginația la încercare și născociți orice alt joc care îi animă pe copii.

Povestitorului îi șade bine cu drumul

Răstălmăcită, vorba aceasta spune că vremea poveștilor poate fi în mașină, într-un lung drum spre destinația de vacanță. Atât de des în viețile noastre suntem ocupați și pur și simplu nu mai găsim timp să povestim, încât plimbările acestea pot fi prilej de discuții lungi. Puteți începe prin a asculta ce povestesc copiii pe bancheta din spate, apoi să le puneți întrebări pentru a afla cum gândesc, pentru a-i provoca să își imagineze scenarii.

Jucați-vă de-a autorii de povești. Spuneți-le copiilor că pot folosi imaginația, povestind și lucruri care nu s-au întâmplat în realitate, cu condiția să fie haioase ori înspăimântătoare (la vârsta genului horror). Veți fi uimiți de creativitatea lor, iar dacă există vreun mic introvertit printre voi, acesta este antidotul!

Dispozitive electronice

Da, uneori mama și tata au nevoie de puțin timp de liniște în călătoriile cu mașina. În acest timp, copiii pot folosi dispozitivele electronice din bagaj. Pot viziona filme, emisiuni TV și se pot juca, toate aceste activități distractive pe iPad-uri. Descărcați din timp filmele preferate ale copiilor de pe iTunes sau Netflix. Un film nou pentru călătoria lungă cu mașina i-ar putea ține liniștiți și concentrați mai bine decât în fața unui film pe care l-au mai vizionat, chiar dacă e preferatul lor.

SFAT: Nu uitați căștile! Sunt foarte importante pentru că aduc puțină liniște în mașină, neprețuită mai ales în perioadele când șoferul are nevoie să se concentreze mai mult la drum.

Confortul include și pauzele de baie

Faceți-vă un obicei ca de fiecare dată când opriți pentru benzină sau mâncare, copiii să meargă și la baie, indiferent dacă au sau nu vezica plină în acel moment. Este o pauză în care copiii ies din mașină, se mișcă puțin, își dezmorțesc picioarele și, în plus, garantează faptul că în următoarea oră nu vor avea nevoie la baie.

SFAT: Pentru copiii în plin antrenament la oliță, asigurați-vă că o luați în bagaj și pe aceasta. Băile din benzinării îi pot speria, așa că olița poate fi folosită cât mașina staționează.

Păturica și pernuța

Pentru a se simți confortabil în drumurile lungi cu mașina, fiecare copil are nevoie de o păturică și de pernuța lui. Copiii nu se întind pe bancheta din spate când dorm, ci rămân prinși în centurile de siguranță ale scaunelor lor auto. Pernuțele pot fi folosite pentru a le sprijini capetele când ajung în poziții inconfortabile de somn, iar păturica pentru a-i acoperi când aerul condiționat din mașină este prea puternic.

SFAT: Îmbrăcămintea de drum a copiilor trebuie să fie cât mai confortabilă cu putință. Pantaloni de trening, tricouri și un hanorac, fără pantofiori. Îmbrăcămintea confortabilă îi ajută când trec de la activități de distracție la somn, fără să mai fie nevoie de ajutorul părinților.

Geanta cu șervețele umede, scutece de schimb și pungi

N-ai idee cât de mult contează conținutul acestei genți când călătorești pe distanțe lungi cu copiii. Imaginează-ți doar mâini lipicioase, năsucuri care curg, mâncare vărsată etc. Ei bine, pentru asta este această geantă, pe care e bine să o ții la picioarele pasagerului din dreapta pentru un acces facil.

Gustările și apa sunt esențiale

Dacă crezi că ai pus în mașină suficiente gustări… mai pune câteva! Copiii mici, la fel ca adulții, de altfel, tind să ronțăie o mulțime de gustări când călătoresc cu mașina pe distanțe lungi.

Ce gustări se potrivesc la drum lung cu copiii în mașină

Legume proaspete, fructe, sandvișuri mici, cubulețe de brânză, iaurturi de băut, biscuiți etc. La fel de bune sunt batoanele de cereale, patiseriile mici, sucuri din fructe, pasteurizate, speciale pentru copii. Tot aceste gustări trebuie puse într-o geantă termoizolatoare, în care punem și pachete de gheață pentru a menține mâncarea proaspătă.

Amintirile unei vacanțe nu trebuie să înceapă doar când ajungeți la destinație. Astfel, dacă nu vă grăbiți să ajungeți în vacanță (și bine ar fi să nu!), puteți lua un picnic cu familia pe un câmp frumos ori într-un luminiș de pădure de pe marginea drumului. Pentru asta, aveți nevoie de o pătură, o față de masă și dispoziție. Lăsați copiii să alerge pe câmp în timp ce mănâncă și bucurați-vă de o masă în natură.

Sticle de apă reutilizabile

Asigurați-vă că fiecare copil are propria sticlă de apă reutilizabilă, adaptată vârstei lui. Pentru micii băutori, există acele sticle prevăzute cu pai. Sticlele călătorilor se pot umple ori de câte ori este nevoie, cu apa din bidoane mari.

SFAT: Asigurați-vă că cei mici sunt familiarizați cu modelul sticlei reutilizabile pentru apă înainte de a pleca în excursie. E important ca cel mic să știe deja să bea apă din sticla respectivă.

Bebeluș la bord. Sfaturi speciale

Bebelușii au nevoie de un părinte lângă ei, pe bancheta din spate, mai ales la drum lung. FOTO: Shutterstock

Când copilașii sunt bebeluși, este necesară prezența unui adult lângă ei, pe bancheta din spate. Bebelușii vor fi instalați în scaune auto cu spatele spre direcția de mers și cu fața spre părinte. În felul acesta, este mult mai ușor să-l hrănești, să-l hidratezi, dar și să-l distrezi ori liniștești când e agitat.

Ia suzetele suplimentare, o pernă pentru tine, pe care să o așezi pe mijlocul banchetei, geanta cu șervețele umede și scutece de schimb, dar și un schimb de haine, atât pentru el, cât și pentru tine. Este recomandat să faceți pauze la 1-2 ore, dar și de fiecare dată când este agitat. Ia în calcul posibilitatea ca drumul cu mașina până la destinația de vacanță să dureze mult mai mult.

Ce să nu faci într-un drum lung cu copiii în mașină

  • Încearcă să le oferi cât mai puține dulciurile și gustări dulci. Zahărul oferă energie copiilor și, cum spațiul este limitat, pot apărea stări de agitație pe care îți va fi greu să le potolești;
  • Nu ține lângă tine rucsacii cu cărțile, jucăriile și dispozitivele electronice care îi vor ține ocupați pe perioada deplasării. Lasă-le la îndemâna lor (în cazul copiilor mai mari);
  • Nu pune în portbagaj geanta cu șervețele și pe cea cu gustări și apă. Păstrează-le în mașină, în apropierea ta. S-ar putea să fie nevoie să apelezi la ea în timpul călătoriei și să nu poți opri de fiecare dacă când un copil vrea sau are nevoie de ceva.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa