O prințesă (urbană), dezamăgită de Disneyland Paris, m-a răzbunat: și pentru mine experiența a fost o mare țeapă!

Am vizitat Disneyland Paris de două ori. Fără copil și cu el. Dar nu m-aș mai întoarce acolo. Nu merită efortul!

Laura Udrea, redactor
disneyland Paris
Să ajung la Disneyland Paris a fost visul meu dinainte să devin mamă. Și deși l-am testat și fără copil, și cu copil, magia lui nu m-a cucerit. Pentru că nu există! FOTO: Shutterstock

Postarea recentă a Prințesei urbane mi-a amintit de propria-mi țeapă pe care am luat-o când am fost cu copila la Disneyland Paris. Prețuri exorbitante, aglomerație, frustrare, multe lacrimi și condiții proaste. Iar asta mă face să mă întreb dacă eforturile financiare pe care le facem uneori ca părinți, pentru a ne distra copiii, chiar se justifică.

Mi-a mers la suflet postarea Prințesei urbane despre experiența pe care a avut zilele trecute la Disneyland Paris! „Disneyland Paris este mult, mult supraestimat. E exagerat de scump pentru ce oferă, ba chiar îndrăznesc să spun pe scurt că e o țeapă”, e concluzia Ioanei Macoveiciuc (alias Prințesa urbană) pe blogul cu același nume. Autoarea a cheltuit într-o zi la Disneyland Paris, pentru familia ei formată din 4 persoane (doi adulți și doi copii), 730 de euro.

„Biletele de acces în cele două parcuri adiacente, Disneyland și Walt Disney Studio, au fost 488 de euro pentru o zi. 124 de adult. Ca idee, la Europa Park din Germania e 65. La Efteling (Olanda) este 44 de euro!”, scrie Prințesa urbană, adăugând că restul banilor a fost obligată să-i dea pe mâncare, apă, jucării și pe extra pass-uri – niște bilete pe care le poți achiziționa din parc pentru a avea acces rapid la roller-coaster-uri. Nu e o fiță, credeți-mă, dacă nu le ai, riști să dai banii de care zicea mai sus doar pentru a te plimba prin parc și pentru a sta la cozi interminabile. Uneori fără să ajungi să te urci într-un roller-coaster nici până la închiderea programului.

Am fost de două ori. Nu mă mai duc niciodată!

Am vizitat Disneyland Paris de două ori. O dată fără copil, a doua oară cu copilul. Prima dată s-a întâmplat să fie într-o vară și, deși nu eram cu copilul, m-au obosit aglomerația, prețurile mari și mâncarea proastă. A doua oară am decis să-l vizitez din nou, alegând să mergem cu fetița în perioada sărbătorilor de iarnă. În plus, era și ediție aniversară, împlineau 20 de ani de existență. Auzisem că se organizează în acea perioadă o paradă a personajelor Disney, despre care mi s-a zis că merită văzută.

Știam că va fi aglomerație și am decis să ne cazăm la un hotel din apropierea parcului de distracție. O altă mare țeapă. Ca să ne facă check-in-ul o doamnă echipată în Minnie Mouse, am scos din buzunar 300 euro pe noapte. Și asta se întâmpla în 2012. Două nopți am stat la Disneyland. Hotelul din Disneyland avea mobilă veche și mirosea urât. Singura bucurie, patul supraetajat din camera de hotel, care a fost pe placul copilei. La micul dejun băltea de ciocolată și jeleuri, în condițiile în care eram într-un hotel special pentru copii. N-am avut ce să punem în farfuria copilului. Plus câte 100 de euro de persoană (eram 3) și am intrat două zile la rând în parc. Cât despre paradă… 10.000 de oameni adunați de-a lungul aleii principale a parcului pe care treceau, în care alegorice, personajele Disney. Am urcat copila pe umerii tatălui și, cu toate acestea, nu știu dacă a văzut mare lucru. Mai strigam eu din când în când: „Uite-l pe Mickey, fă-i cu mâna!” Și draga de ea se uita înspre locul indicat și flutura mânuța.

Știi „Insula Plăcerilor” din Pinocchio? Cam așa e și cu Disneyland Paris…

După ce am pregătit copila cu luni de zile înainte de vacanța la Disneyland, de cum am intrat în parc au început dezamăgirile. N-am văzut în niciun parc de distracții cozi mai lungi și timp de așteptare mai mari pentru a ajunge într-un roller-coaster cum am văzut la Disneyland Paris! Chiar și 60 de minute am stat la rând alături de alți părinți cu copii mici care plângeau de plictiseală. Nu e nicio distracție să stai la rând ca adult, dar imaginează-ți cum e să stai cuminte când ai 4, 5 sau 6 ani.

În vizita aceea la Disneyland am văzut cei mai mulți copii pe metru pătrat plângând. Și mulți părinți frustrați, care se resemnau să-i plimbe pe cei mici în cărucioare în speranța că vor dormi până ajung să-i urce într-un roller-coaster. Multe atracții se închid 2-3 ore în miezul zilei, dar ca să nu-ți pierzi rândul tu, ca părinte trebuie să rămâi acolo, pe loc. Stai la rând 15 minute pentru o apă, 20 de minute pentru o înghețată. Toată povestea asta mi-a amintit de Insula Plăcerilor descrisă de Carlo Goldoni în „Aventurile lui Pinocchio”. O „aventură” și Disneyland!

Unui copil nu ai ce să-i oferi de mâncare în Disneyland Paris în afară de junk-food

Las deoparte serviciul lent și nepoliticos din restaurantele din parc. Nu mai zic nimic nici de prețurile piperate ale preparatelor. Sau de multe defecțiuni care se întâmplă la aparatele care prepară mâncarea. Singura variantă pentru a nu-i da copilului să mănânce fast-food a fost un restaurant numit „1001 de nopți”, unde meniul era libanez. În rest, pui pane plin de ulei, sosuri de la găleată și deserturi pline de zahăr. Nici măcar nu sunt produse proaspăt făcute, ci doar mâncare dezghețată și reîncălzită!

Între timp, am mai vizitat Portaventura, din Spania, și Warner Bros. din Abu Dhabi. Am cuvinte de laudă numai pentru ultimul. Curat, servicii rapide și civilizate, mâncare diversă, fără cozi și prețuri nițel mici (120 de euro/zi/persoană). Tu ce experiențe ai în parcurile de distracții?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa