Tehnologia este bună, avem nevoie de ea, ne ajută fără doar și poate. Problema este când abuzăm de ea și nu ne putem opri. Stăm cu ochii în computer și când muncim, dar și când (credem că) ne relaxăm, fiind prezenți pe rețelele de socializare. Și noi, părinții, dar și copiii. Că ne confruntăm cu o dependență sau nu, o cură de detoxifiere digitală în familie este, din când în când, mai mult decât necesară.
În copilărie, noi am petrecut mult semnificativ mai timp în aer liber, jucându-ne cu prietenii sau mergând în excursii cu familia, decât o fac azi copiii noștri. Ei petrec timp online încă înainte de a cunoaște prea bine lumea reală, mulți dezvoltând această dependență înainte de 3 ani. Deși „alfabetizarea digitală” vine cu o serie de beneficii, este important ca un copil să învețe despre limite și potențiale efecte negative ale abuzului de internet. Iar cei de la care învață ar trebui să fie, în primul rând, părinții. Și ei prinși însă în mrejele internetului.
De ce devenim dependenți de ecrane?!
Isabelle Filliozat, unul dintre cei mai renumiți psihologi francezi, specializată în parenting pozitiv, avertizează asupra faptului că atunci când oamenii sunt absorbiți într-un film sau într-un joc pe computer, mental sunt în altă lume, ecranele fiind hipnotizante pentru creier. „Lumina, sunetele, ritmul imaginilor, toate pun creierul într-o stare fluidă. Ne simțim bine și nu vrem să facem nimic altceva. Cu siguranță, nu vrem ca situația să se schimbe. În timpul acestor momente, creierul produce dopamină, un neurotransmițător care îndepărtează stresul. Totul este bine atâta timp cât ecranul este oprit. Nivelul de dopamină din organism scade brusc, fără avertisment, ceea ce poate, literalmente, să creeze o senzație de durere în corp. Această scădere la nivel hormonal, acest șoc psihic, este cel care alimentează dependența de ecrane”, explică specialistul francez.
Avantajele detoxului digital în familie
Părinții și copiii au nevoie în egală măsură de o pauză în privința folosirii tehnologiei. O pauză în care ecranele să dispară din preajmă, iar familia să fie conectată la lumea reală. O detoxifiere digitală poate ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea relațiilor și la crearea unui mediu familial mai echilibrat și armonios. Cât îi privește pe copii, avantajele pentru ei sunt mai puține probleme de comportament, oboseală oculară redusă, o postură îmbunătățită și un somn mai odihnitor. Copiii care petrec prea mult timp în fața ecranelor au mai multe riscuri să dezvolte probleme emoționale, să se lupte cu autoreglarea și să aibă dificultăți în a face suficientă mișcare.
Timpul petrecut în fața ecranelor, umplut cu altceva
Chiar dacă jocurile video sunt o modalitate distractivă de a se conecta cu prietenii, copiii au nevoie să învețe cum să comunice cu adevărat și să creeze legături reale. Pentru o detoxifiere digitală reușită, este mai puțin important ce iei copilului și mai important ce îi oferi. Doar restricționând acesul la tehnologie, fără a pune nimic în loc, nu este soluția cea bună. Este nevoie să planificați activități care să umple acel timp, care să prevină plictiseala și să facă tranziția de la ecrane la alte modalități de petrecere a timpului.
„Toți pentru unul și unul pentru toți!”
Începeți prin a discuta deschis în familie despre motivele pentru care doriți să faceți un detox digital. Poate că vă doriți mai mult timp de calitate împreună, reducerea stresului sau o deconectare de la agitația rețelelor sociale. Dar asigurați-vă că toți membrii familiei înțeleg și sunt de acord cu obiectivele detoxului digital. Altfel nu va funcționa.
Stabiliți reguli și limite clare, pe care toata familia sa le respecte. Puteți începe prin a hotărî că într-un anumit interval orar (de exemplu cu două ore înainte de culcare) sau înaintea meselor să se renunțe la folosirea dispozitivelor. Această primă și simplă măsură încurajează adevărata relaxare și oferă membrilor familiei ocazia să comunice mai eficient. (Recunoaște cât de atent/ă ești la ce îți vorbește cineva dacă ești cu ochii în telefon urmărind, de exemplu, un videoclip, și cât de sincer este acel „Vorbește, că te ascult, chiar dacă mă uit în telefon”…) Puteți chiar seta alarme sau memento-uri care să vă anunțe că este timpul pauzei de tehnologie. Stabiliți zone din casă în care nu sunt permise telefoanele, tabletele sau laptopurile, cum ar fi dormitoarele sau sufrageria.
Extindeți perioadele fără ecrane
După această „încălzire”, puteți trece la un alt nivel: zile sau perioade fără tehnologie. Luați în considerare o zi pe săptămână (sau două, cum sunt cele de week-end) în care nimeni din familie nu folosește dispozitive. Sigur, cu excepția vorbitului la telefon. Sau, și mai bine, dacă vă simțiți capabili de un efort așa de mare, să renunțați la ecrane pe perioada vacanțelor, în special a celor de Sărbători, când sunteți toți acasă. Plasați în casă un coș în care toată lumea își lasă dispozitivul. Când aveți musafiri, ați putea să le sugerați și lor să vă respecte regula. Dacă nu vă mai calcă pragul, e clar că erau dependenți!
Ca adulți, nu trișați! Acest lucru este deosebit de important. Într-un detox digital, rolul părinților este esențial. Respectați regulile pe care le impuneți și dați dovadă de autocontrol atunci când sunteți tentați să le încălcați.
Sugestii de activități pentru timpul câștigat datorită practicării detoxului digital
Să revenim la acel „Iei ceva, dar ce pui în loc?” Detoxul digital nu trebuie să fie perceput ca o pedeapsă, ca o constrângere. Timpul pe care l-ați fi petrecut în fața ecranelor trebuie „umplut” cu activități plăcute și folositoare. Și opțiuni sunt mai multe decât puteți să vă imaginați. Iată doar câteva:
Activități în aer liber, în funcție de anotimp
Plimbări pe jos, plimbări cu bicicleta, excursii, privitul stelelor cu telescopul, vizite la ferme de animale, grădinărit, cules de fructe și legume, sesiuni de fotografiat natura, de adunat castane, ghinde, frunze de diverse forme și culori, săniuș, patinaj, bătaie cu bulgări de zăpadă.
Arte și meșteșuguri
Proiecte de bricolaj, pictură pe pietre, desenarea de cărți de colorat pe care le schimbați între voi pentru a fi colorate, învățarea unui instrument muzical, dans, karaoke.
Activități fizice și sport
Jogging, fotbal, volei, tenis, yoga, orice formă de mișcare este bună pentru toți membrii familiei, fie că sunt adulți sau copii. Vă puteți întrece între voi sau forma echipe. Și înscrierea la cursuri în care se face sport într-un mod organizat este o opțiune de luat în considerare.
Jocuri și alte activități de interior
De la jocuri clasice (de cărți, Monopoly, Scrabble, șah) la puzzle sau lectură. O idee drăguță este să încurajați copiii să scrie povești (fantezia lor nu cunoaște limite!) și eventual chiar să le și ilustreze. Sau, pentru a fi și mai amuzant, puteți încerca o poveste de grup, în jurul mesei. Unul dintre voi începe povestea și fiecare membru al familiei – într-o ordine stabilită – adaugă la ea propriul capitol. Tot o activitate de interior care poate captiva pe toată lumea este să gatiți împreună, în familie. Nu trebuie să faceți preparate complicate, elaborate. Important este să fiți împreună și să faceți orice altceva decât să stați cu ochii în ecrane. Puteți coace chifle sau brioșe, puteți prepara și frige hamburgeri, puteți face pizza, fiecare aducându-și contribuția cu ceva.
Voluntariat
Ajutați o persoană în vârstă sau petreceți timp într-un adăpost de animale- vă faceți utili și le dezvoltați copiilor empatia și simțul responsabilității. Lucruri de care nu doar copiii au nevoie, ci adesea și adulții.
Învață copilul să folosească tehnologia conștient, responsabil și creativ
Cu toții știm că tehnologia nu poate fi total și definitiv eliminată din viața copiilor noștri. Și nici nu trebuie să se întâmple asta, pentru că ar fi anormal. Însă trebuie învățați să o folosească responsabil și creativ. În primul rând, pentru învățare și dezvoltare personală. În acest scop, copiii pot fi încurajați fie să vizioneze documentare educative, fie să folosească aplicații educative, care să contribuie la acumularea de cunoștințe generale. O variantă poate și mai pe placul lor este cea de creare de conținut. Tehnologia poate fi folosită cu succes pentru dezvoltarea creativității, iar copiii pot crea desene, muzică sau chiar videoclipuri educative.