„Dumbo”, „Peter Pan”, „Pisicile aristocrate”- top desene animate clasice care au ajuns să fie nerecomandate copiilor

Iată o listă cu producții Disney pe care părinții au ajuns să le privească cu suspiciune și care au generat dispute.

Roxana Ioana Ancuța

Părinții au început să se gândească de două înainte de a le permite copiilor să vizioneze anumite producții Disney. Iată un top al celor mai cunoscute desene animate pe care părinții au ajuns să le evite și motivele care au dus la această situație.

Sunt aproape 100 de ani de prietenie între publicul cinefil și producțiile Disney. Mulți dintre noi am crescut cu desenele animate marca Disney. Dar, odată cu trecerea timpului, standardele societății s-au schimbat. Ceea ce era acceptat și trecut cu vederea acum mai mulți ani, mentalitatea de azi percepe ca pe o ofensă. Prin urmare, unele dintre producțiile Disney au fost catalogate oficial…nepotrivite.

Desene animate interzise copiilor sub 7 ani

Compania Walt Disney a început să producă primele serii de pelicule animate în anul 1927. O perioadă extrem de lungă de timp, cu începuturi timide. Începuturi care acum nu mai au nicio legătură cu normele acceptate și decente ale societății în care trăim.

Și aici nu este vorba doar de filmele și desenele animate marca Disney. Se poate face o listă destul de lungă cu producțiile care, în prezent, ar rămâne corigente la testul calității conținutului din punct de vedere etic și moral.

Cu un an în urmă, Casa de Producție Walt Disney anunța interzicerea a trei desene animate foarte populare. Acestea nu mai erau recomandate copiilor cu vârste sub 7 ani. Criticul de film Irina Margareta Nistor considera decizia ca fiind ”o aiureală exagerată”.  

Producții precum ”Dumbo”, ”Peter Pan” și ”Pisicile aristocrate” erau pe lista desenelor indezirabile. Și asta din cauza unor scene socotite a evidenția stereotipuri și prejudecăți rasiale. Peliculele au fost mutate de pe platforma Disney de la categoria filmelor pentru copii la cea pentru adulți. Mai mult decât atât, au fost însoțite de avertismentul: „Acest program include descrieri negative și/ sau tratamente nepotrivite aplicate unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaștem că el are un impact negativ. Dorim să învățăm din acest lucru și să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant”.

„Nu putem schimba trecutul, dar putem să-l recunoaștem”

Site-ul oficial Disney are pe pagina de prezentare afișate mai multe mesaje moralizatoare. Primul este: „Poveștile modelează modul în care ne vedem pe noi înșine și pe toți cei din jurul nostru. Așadar, ca povestitori, avem puterea și responsabilitatea nu numai să inspirăm, ci și să promovăm în mod conștient, intenționat și necruțător spectrul de voci și perspective din lumea noastră.”

„Fericirea <pentru totdeauna> nu există. Necestită efort. Un efort pe care noi trebuie să îl depunem”.

Reprezentanții Studioului de Film Walt Disney

„Ca parte a angajamentului nostru continuu față de diversitate și incluziune, suntem în proces de revizuire a bibliotecii noastre. De adăugare de avertismente la conținutul care include reprezentări negative sau maltratare a oamenilor ori culturilor. În loc să eliminăm acest conținut, vedem o oportunitate de a deschide subiecte de discuție și dialoguri despre istoria care ne afectează pe toți. De asemenea, dorim să admitem faptul că  unele comunități au fost șterse sau uitate cu totul, dar ne angajăm să dăm voce și poveștilor lor.”

„Nu putem schimba trecutul, dar putem să-l recunoaștem. Să învățăm din el și să mergem înainte împreună pentru a crea un mâine la care astăzi se poate doar visa”.

Reprezentanții Studioului de Film Walt Disney

Reprezentanții Disney au anunțat că au apelat la experți meniți să îi consilieze și să îi ajute în evaluarea conținutului producțiilor. Scopul fiind acela de a se asigura că mesajele și scenele care apar în filmele lor reprezintă cu exactitate publicul lor global.

Disney trece printr-un proces de examinare și triere a producțiilor mai vechi. Totodată, tot mai mulți părinți au început să îi țină departe pe copii de peliculele cu un conținut mai sensibil. Mai ales dacă aceștia sunt ușor impresionabili.

Iată titlurile desenelor animate aflate în această situație:

Desene animate interzise de părinți copiilor

1. Frumoasa și bestia

În ceea ce privește „Frumoasa și bestia”, s-a speculat faptul că iubirea personajului principal feminin, Belle, față de răpitorul ei este un exemplu clar al sindromului Stockholm.

  • Ce este sindromul Stockholm

Sindromul Stockholm reprezintă comportamentul unei victime răpite sau ținută captivă care, în timp, dezvoltă empatie pentru răpitor. Cei care sunt răpiți încep, într-o primă fază, să se identifice cu răpitorii. Iar micile semne de bunăvoință ale răpitorilor sunt amplificate și ajung să fie apreciate de victime. După un anumit timp, victima începe să fie preocupată de nevoile răpitorului uitând de cele ale propriei persoane.

Așadar, privind subiectul desenului animat din această perspectivă, este de înțeles de ce unii părinți nu doresc vizionarea lui de către copii. Până la urmă, nimeni nu vrea ca micuții familiei să creadă că este în regulă să simți simpatie și afecțiune față de cineva care te ține ostatic.

2. Pisicile Aristocrate

Din nefericire, și renumitul și îndrăgitul desen animat ”Pisicile Aristocrate” este pe lista producțiilor cu probleme. Despre el s-a spus că manifestă scene evidente de rasism. Motivul a fost pisica siameză din film care și-ar bate joc de diversele culturi asiatice.

Mai exact, aceasta folosește bețișoare pentru a cânta la pian. Și, de asemenea, vorbește cu un accent stâlcit. Și aici, unii părinți au considerat că aceste scene sunt deranjante.

3. Peter Pan

Nici simpaticul Peter Pan nu a scăpat necriticat. De ce? Pentru că filmul înfățișează persoanele amerindiene într-un mod stereotipic. Care, de altfel, nu reflectă diversitatea persoanelor amerindiene, dar nici adevăratele lor tradiții culturale. Le arată vorbind într-o limbă neinteligibilă și se referă în mod repetat la ele drept ‘piei roșii’. Asta, în afară de faptul că Peter Pan zboară prin camera lui Wendy, în mijlocul nopții, comportament văzut ca fiind unul neadecvat.

4. Albă ca Zăpada

Albă ca Zăpada a fost una dintre primele pelicule produse de Studioul Walt Disney. Teme prezente în film, precum crima și vanitatea extremă, nu sunt tocmai potrivite copiilor. Nici faptul că Albă ca Zăpada locuia în aceeași casă cu șapte bărbați străini, pentru care gătea și făcea curățenie, nu a fost un lucru prea bine văzut de unii părinți.

5. Pocahontas

Când a fost lansat prima dată, în 1995, filmul a atras critici din partea americanilor. Dar mai ales din partea istoricilor autohtoni. Aceștia au condamnat relația dintre Pocahontas (de altfel, personaj real) și colonistul englez John Smith.

Au spus, referindu-se la acest aspect, că nu există dovezi care să demonstreze idila dintre ei doi. Și în ziua de azi, unii părinți găsesc ofensatoare această asociere.  

6. Bambi

Uciderea mamei lui Bambi încă ne bântuie pe mulți dintre noi. Iar părinții care nu au uitat stările și traumele sufletești prin care au trecut odată cu moartea căprioarei aleg să nu își lase copiii să experimenteze aceleași emoții.

Mulți cred că micuții lor nu sunt pregătiți să fie expuși ideii de moarte a unui părinte și că scena este prea traumatizantă pentru copiii sub o anumită vârstă.

7. Fantasia

Există câteva motive pentru care părinții de astăzi ezită să le arate copiilor lor clasicul Fantasia. Principalele cauze ar fi scenele în care apar personaje înfiorătoare. Demonii și celelalte „arătări” prezente sunt prea terifiante pentru a putea fi privite de niște copii.

8. Cartea Junglei

Cartea Junglei este un alt clasic pe care Disney a ales să-l difuzeze cu o avetizare de conținut. Personajul King Louie a fost mult timp considerat o caricatură ofensivă a afro-americanilor și a culturii lor.

9. Mica sirenă

Mulți părinți reușesc cu greu să treacă peste faptul că Ariel, Mica sirenă, are doar 16 ani în film. Un alt aspect luat în vizor în acest desen animat este și alegerea ei de a renunța la toată viața pentru un bărbat pe care abia îl cunoaște. Aceste nuanțe nemaipotrivindu-se cu anumite standarde sociale ale vremurilor actuale.

10. Toy Story 3

Pelicula Toy Story 3 a câștigat foarte multe laude. Ba chiar și Oscarul, în 2011, pentru cel mai bun lungmetraj de animație. Cu toate acestea, sunt părinți care nu vor ca micuții lor să vizioneze acest film. Motivul? Scena incineratorului este considerată de unii ca fiind prea traumatizantă pentru tinerii telespectatori. Apoi, reprezentarea anumitor personaje secundare din film. Păpușa ruptă și maimuța care țipă.

11. Dumbo

Dumbo a fost lansat în anul 1941, când segregarea rasială era, din păcate, extrem de răspândită. În film, una dintre păsări (o cioară) se numește Jim Crow. Ciorile şi show-ul lor muzical amintesc de spectacolele americane profund rasiste din secolele 19 și 20. În aceste spectacole, performerii erau, de obicei, albi, cu feţele vopsite în negru. Ei persiflau afro-americanii sclavi de pe plantațiile din Statele Confederate din Sudul Americii. Erau, astfel, ridiculizate trăsăturile fizice și comportamentale ale acestora.

În Dumbo, șeful păsărilor se numeşte chiar „Jim Crow”. La fel cum erau numite legile sudiste de segregare rasială. Denumirea „Jim Crow”, care era inspirată din spectacolele de care am vorbit, era un apelativ rasist pentru persoanele de culoare.

  • Voi ce părere aveți? Considerați că este necesară cenzurarea ori renunțarea la anumite scene din desenele animate? Sunteți de acord cu această listă de desene animate interzise de părinți copiilor? Există desene animate pe care nu doriți să le vizioneze copiii voștri?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa