Grădinița de turtă dulce din Hărman
Există în România, în Hărman, lângă Brașov, o grădiniță în care pendante cu inimioare și trefle luminează feeric și blând, o acadea-gigant păzește ușa, înghețate supradimensionate încadrează geamurile, iar faimoasa pisică de Cheshire, sub formă de vestiar, veghează somnul celor mici.
Nu-i așa că sună ca o poveste?
Linden Kindergarten este o grădiniță cum alta nu-i. Numele i se trage de la teiul (linden înseamnă tei, în limba germană) în vârstă de 200 de ani din curtea grădiniței. Foarte spectaculoasă și norocoasă este și învecinarea cu biserica fortificată ridicată în secolul al XIII-lea, care veghează cu seriozitate jocul vesel al copiilor în curtea de 3000 mp a grădiniței.
Designerul Anca Fetcu (puteți citi aici o discuție pe care Anca a avut-o mai de mult cu prietenii noștri de la Designist.ro este autoarea amenajării, care a durat aproape patru luni.
Ea însăși a pictat biscuiții, omuleții din turtă dulce, înghețatele și acadelele care îi amuză și îi uimesc pe copii. (Apropo, am aflat că omulețul din turtă dulce este cel mai popular și că primește cele mai multe îmbrățișări de la cei mici.)
Inițiativa de a transforma grădinița veche din centrul Hărmanului într-un spațiu de poveste, care să contribuie la dezvoltarea creativității copiilor și să-i facă pe cei mici să-și dorească să petreacă cât mai mult timp aici, le aparține Ioanei și lui Codrin Tirea, care prin deschiderea și pasiunea lor au făcut acest proiect posibil. “Codrin a fost mâna forte a proiectului, iar Ioana a completat tabloul cu spiritul ludic și gingășia ei și a facut ca interacțiunea designer – client să fie ideală”, ne spune Anca Fetcu.
Tema amenajării grădiniței – o poveste supradimensionată care să-i bucure pe copii – a fost conturată destul de repede de echipa formată din cei trei – Anca, Ioana și Codrin. Conceptul final s-a conturat pornind de la lucrurile pe care NU voiau ca noua amenajare să le conțină.
„Casa de turtă dulce” (căci exteriorul are nuanța delicioasei prăjituri cu ghimbir, care te înțeapă la limbă, pe alocuri stropită cu glazură de zahăr, în jurul ferestrelor) are două etaje (350 mp/etaj).
La parter sunt sălile de clasă și de joacă, iar la etaj este zona de odihnă. Fiecare sală de clasă are tematica ei: clasa de înghețată, clasa de turtă dulce și clasa de miere. Altfel spus, grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.
Și, pentru că detaliile sunt atât de importante, corpurile de iluminat în culori de acadea au fost special create de Anca Fetcu pentru grădiniță și au ca sursă de inspirație povestea lui Alice în Țara Minunilor.
“Am folosit motivele cărților de joc, cu romburi, trefle sau inimioare. Lămpile Lovely au avut reacții foarte bune și se pretează la o serie mai mare, astfel că acum le puteți cumpăra online de pe ancafetcu.com„, ne spune designerul.
Mobila vine cu un aer vesel și se integrează de minune în povestea pe care o spune grădinița: mesele în formă de tort, scaunele cu spătar în formă de inimioară și înghețată, vestiarele în forma capului Pisicii de Cheshire au fost desenate de Anca șicreate special la un atelier din Hărman, din lemn masiv sau MDF. Iar obiectul vedetă, care îi amuză cel mai mult pe copii, este corpul cu vestiare în forma capului Pisicii de Cheshire, vestitul personaj din Alice în Țara Minunilor. Ansamblul are trei metri înălțime și patru metri lungime, este din MDF, iar fiecare copil primește un dinte de pisică uriașă pe post de vestiar.
Pentru un plus de veselie, oglinzile Kids dau idei pentru diverse coafuri haioase, iar în curând se vor putea cumpăra online.
“M-am gândit să creez motiv de joacă și amuzament într-un spatiu care altfel nu are decât o destinație practică. Am exclus ideea încărcării pereților cu desene inutile sau cu alte elemente nepractice. Reacțiile au fost foarte bune din partea tuturor celor care le-au vazut sau, mai bine spus, s-au vazut cu părul verde, roșu sau oranj”, adaugă Anca.
Of, ce n-am da să mai mergem și noi la grădiniță! Măcar o zi pe săptămână!
Foto: By Anca Fetcu