Ghid de supraviețuire pentru părinții care renovează casa

Adriana Moscu

Ai copii și renovarea casei nu mai poate fi amânată cu niciun chip? Îți prezentăm un ghid de supraviețuire conceput special pentru părinți:

Luna aceasta ne-am cumpărat, în sfârșit, apartamentul cu trei camere în care locuiam de doi ani și jumătate. Pentru că atunci când ne mutaserăm în el era semi-amenajat, am putut cumpăra mobilă pe gustul nostru și l-am putut aranja pe ici, pe colo, astfel încât să satisfacă, pe cât posibil, gusturile noastre. Deși fusese renovat de foștii proprietari cu puțin înainte de-a ne muta noi, meșterii făcuseră lucru de mântuială, așa că, la scurt timp, tapetul (pus peste alte două straturi mai vechi) a început să se desprindă de pe pereți, plintele au ieșit de la locul lor pentru că nu erau fixate cum trebuie, iar vopseaua de pe tavan a început să crape, pentru că nu se dăduse înainte cu șmirghel înainte. 

Ei bine, odată ce apartamentul a fost al nostru, am considerat că nu mai putem amâna renovarea.

Pe locuri, fiți gata, desenați pereții!

Pentru că oricum tapetul era compromis, soțul meu a venit cu următoarea idee genială: diseară, vom lăsa fetele să deseneze pe pereți! Dumnezeule, cum de nu-mi trecuse prin cap așa ceva înainte? Când am ajuns acasă și le-am dat marea veste, ochii celor două mimoze au început să strălucească brusc. Nu le venea să creadă! Ne-au mai întrebat de două ori și au pornit la treabă. Nu exagerez când spun că în cinci minute erau acoperiți toți pereții celor două holuri generoase ale apartamentului!

Nu te supăra, așadar, dacă fac șotii!

Copiii se plictisesc ușor și sunt mereu puși pe șotii. Dacă fac ceva asemănător în timpul renovării, fără să fie totuși inițiativa ta, gândește-te că pur și simplu au vrut să destindă atmosfera sau să le treacă plictiseala, nicidecum să-ți pună ție bețe în roate! Dar ideal ar fi să le oferi chiar tu, din start, un spațiu de făcut trăznăi – pur și simplu niște pereți ai lor cu care să facă ce vrea până la marele moment la zugrăvelii. După cum vedeți în pozele de mai jos, distracția e garantată.

Lasă-i să te ajute

Nu sta mereu cu gândul că nu se pricep, că pot păți ceva sau că mai mult te încurcă! Lasă-i să te ajute la treburile mici, care nu necesită cine știe ce îndemânare. Așa, termini treaba mai repede, iar ei învață lucruri practice cum ar fi să dea cu trafaletul!

Pune-i să doarmă după-amiaza

Faptul că renovați nu trebuie să le dea peste cap programul obișnuit de somn. Dacă vor sta toată ziua în vacarmul și în praful acela de nedescris, noaptea vor fi atât de surescitați și de obosiți încât s-ar putea să nu te mai înțelegi cu ei. Indiferent de situație, programul celor mici trebuie să rămână în parametri normali, iar ei trebuie să înțeleagă asta. Și nu-ți face griji că nu vor adormi – de multe ori, copiii dorm mai bine cu zgomot de fond, spun studiile.

Cere întăriri!

Când nu se mai poate, apelează la bunici sau la prieteni. Du-i câte o zi la fiecare și promite-le că le vei întoarce favorul atunci când va fi nevoie. Așa, veți avea mai multă libertate de mișcare și veți termina treaba ceva mai repede.

Renovează în vacanță

Planifică renovarea casei când cei mici au vacanță. Nu trebuie neapărat să aștepți vacanța mare – au suficiente zile libere și vacanțe intersemestriale de care poți să profiți. Asta mai ales dacă bugetul sau timpul nu-ți permit să renovezi toată casa deodată.

Renovează în concediul de maternitate

Este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci, dacă ești în concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului. Nu mai trebuie să aloci un timp special pentru renovarea casei, ci poți să profiți de faptul că nu ai un program de serviciu care să te limiteze.

Renovează câte o cameră, pe rând

Când ai copii, e greu să instaurezi haosul în toată casa. Ca să nu ajungeți să vă smulgeți părul din cap și să vă puneți relațiile de familie în pericol, gândiți-vă la opțiunea de a renova încetul cu încetul. Începeți cu prioritățile – zonele care nu arată bine sau nu mai sunt sigure pentru locuit și continuați, când aveți timp și disponibilitate, cu restul.

Zone sigure și zone nesigure

Copiii respectă cu greu regulile și uită de la mână până la gură. În loc să-i cerți de fiecare dată când intră într-o cameră în curs de amenajare, unde ar putea fi în pericol, mai bine lipește pe ușa de la intrarea în fiecare încăpere bilețele colorate: verzi, pentru zonele sigure și roșii pentru cele în care nu au voie să pătrundă.

Improvizează o bucătărie mobilă

Copiii mici trebuie hrăniți des – ei nu știu și nici nu trebuie să-și amăgească foamea sau să sară peste mese. Dar ce te faci dacă renovezi bucătăria? Folosește un cuptor cu microunde sau o plită electrică, pe care să le folosești cât timp nu ai acces la aragaz. Fii mereu cu ochii în patru și nu îi lăsa pe cei mici să se joace nesupravegheați în jurul acestor obiecte.

Împachetează cât mai multe lucruri

Ca să nu ai de curățat tone de praf după ce renovarea e gata, cumpără folii protectoare și saci cât mai încăpători și acoperă ori împachetează tot ce poți – de la corpuri de mobilier, până la obiecte casnice și electronice. Pe cât posibil, mută lucrurile ușor de cărat într-o cameră în care nu ai nevoie de acces.

Nu ține la îndemâna copiilor materialele și substanțele periculoase

Când renovezi, ai nevoie de nenumărate obiecte, materiale de construcții și substanțe periculoase, de la cuttere, până la adezivi, vopseluri toxice, bormașini și așa mai departe. Asigură-te că cel mic nu poate ajunge la ele nici măcar dacă se cațără. Mută-le într-un loc sigur, unde doar voi, adulții, și meșterii să aibă acces și acoperă tot ce se poate, astfel încât vopselurile colorate să nu arate apetisant pentru micul explorator.

Dacă sunteți la capitolul renovare, acest articol s-ar putea să fie de maxim interes pentru tine: 3 principii Montessori de decorare a camerei

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa