7 sfaturi pentru amenajarea unei camere pentru copii care să nu-ți dea bugetul peste cap

Cristina Călin, redactor

Amenajarea unei camere pentru copii poate fi o experiență distractivă, dar cu multe provocări. Trebuie să ții cont de faptul că pe lângă faptul că trebuie să fie funcțională, trebuie să fie și distractivă și să se potrivească mai multor etape de creștere. Dacă ai un copil mai măricel vă puteți consulta, astfel încât să își petreacă cu drag acolo cei mai frumoși ani din viață.

Acest articol cuprinde recomandări de produse.

Alege simplitatea!

camera copii

Când vine vorba despre amenajarea unei camere de copii simplitatea trebuie să fie cuvântul de ordine. Cu cât pui mai puțină mobilă și mai puține elemente de decor cu atât va avea mai mult spațiu de joacă. Mai mult, îți va fi mai ușor să faci schimbări pe măsură ce copilul crește și are alte nevoi. Îți recomandăm și produsele de decor de la BIANO.RO

Alege totul cu gândul la copil

decor camera copii

Patul, spațiile de depozitare și măsuța de lucru trebuie să fie în culori vesele, de dimensiuni potrivite pentru vârsta copilului. Mai mult, copilul trebuie să ajungă la ele fără să se accidenteze, de aceea este indicat ca dulapurile în care așezi jucăriile să fie deschise și să aibă o înălțime potrivită. Elementele de decor trebuie să țină cont de faptul că cei mici învață mai ales prin joacă. Cel mai ușor este să te gândești cum ți-ar fi plăcut și ție să ai camera decorată când erai mică. Va fi distractiv să te transpui pentru câteva zile în rol de copil!

Concentrează pe joacă!

amenajare cameră copii

Dincolo de orice elemente funcționale trebuie să te concentrezi pe ce îi place cel mai mult unui copil: să se joace! Un cort pus în cameră, un leagăn, o tablă pe care să scrie, un pat supraetajat în formă de casă sau de pe care se coboară pe tobogan sau elemente de cățărare pe pereți face dintr-o simplă cameră un loc de vis pentru un copil care are nevoie să își consume energia prin joacă.

Adaugă un pic de magie

magie camera copii

Copiii văd lumea diferit de noi. Cu imaginația lor adaugă un strop de magie fiecărei zile, așa că este important să regăsească acest lucru și în camera lor. Poți pune niște steluțe pe tavan, niște lumini colorate sau orice alte elemente de decor crezi că l-ar încânta pe cel mic și i-ar tranforma cameră într-un loc care să îi pună și mai mult în valoare imaginația.

Amenajarea unei camere pentru copii. Dă valoare spațiului

pat supraetajat

Fie că vorbim despre o cameră de dimensiuni mici sau despre una mare este bine să pui în valoare spațiul pe care îl ai la dispoziție. Un pat extensibil este perfect pentru un dormitor micuț, iar pentru unul mai mare poți alege unul în formă de casă, mașină sau castel de prințese. Paturile supraetajate sub care se pot face spații de joacă sau locuri de citit și relaxare, în cazul copiilor mai mari, pot fi adaptate oricăror dimensiuni de camere.

Adaugă multe spații de depozitare

spatii depozitare

Nici nu știi când stângi sute de jucării! Ca să nu le găsești în fiecare zi prin toată casa este bine să ai spații de depozitare în care să le organizezi mai ușor. Cu timpul vei vedea că va avea și foarte multe haine pentru care e nevoie de loc suficient.

Nu lua în calcul doar dulapuri, ci și rafuri puse deasupra patului pe care să așezi jocuri și cărți, cutii în care să pui jocuri de construcții sau tabureți care au în interior spațiu de depozitare.

Nu uita nici de principiile Montessori când amenajezi camera copilului. Mobila scalată pentru o clasă Montessori se bazează pe o învățare condusă de copil. Maria Montessori a subliniat nevoia de libertate și independență, faptul că cei mici au minți care absorb informații, iar prin pregătirea atentă a mediului, copilul este capabil să descopere spontan, prin manifestări libere și naturale, creând astfel o profundă dragoste pentru învățare. Crearea spațiilor și folosirea obiectelor accesibile pentru copil tău reprezintă cheia.

Joacă-te cu culorile

dormitor adolescent

Copiilor le plac culorile, dar alegearea uneia potrivite poate fi o provocare. Poate azi îi place roz, dar peste un an s-ar putea să i se pară oribil și să vrea toată camera verde. Va fi destul de costisitor să schimbi totul! De aceea este bine ca pereții să fie albi și să te joci cu accesorii colorate pe care le poți înlocui fără să îți dai bugetul peste cap.

Te-ar mai putea interesa