Amenajarea casei în care stau și copii. 7 idei practice

Raluca Dumitrică
amenajarea casei întrerupător copil
Când stai singură, îți poți decora casa oricum îți trece prin minte. Însă amenajarea casei în care stau și copii trebuie să respecte anumite reguli.

Când n-ai copii, cerul pare să fie limita în amenajarea casei. Poţi face tot felul de combinaţii, poţi alege fix ce-ţi trece prin cap şi poţi pune în practică lucrurile la care ai visat de multă vreme, totul pentru confortul fizic şi vizual al locatarilor adulţi. Dacă în calcul intră şi nişte prichindei, treaba se complică niţeluş şi n-ar fi rău să vezi exact despre ce e vorba.

Iată câteva sfaturi pentru amenajarea casei, prin prisma unei mame greu încercate!

Idei pentru amenajarea casei. 1. Plasează întrerupătoarele la o înălţime de 90 de cm

Toată lumea trebuie să aibă acces la întrerupător, aşa că de ce ar fi cei mici privaţi de aprinsul becului când intră într-o cameră sau când se duc noaptea la baie? E o decizie foarte înţeleaptă care va elimina târâitul scaunului prin casă, până în dreptul întrerupătorului, ca cel mic să poată ajunge singurel la el, sau turele multiple ale părintelui până la baie, pentru aprinsul luminii. Singurul dezavantaj al poziţionării lor mai jos este că, în momentul în care vor fi descoperite de copil, ele pot cunoaşte o utilizare intensă, din amuzament şi bucuria de a fi stăpân pe propria iluminare!

Idei pentru amenajarea casei. 2. Alege ţevi din materiale nepăcănitoare pentru instalaţia termică

Pentru că de foarte multe o cumpărăturile se fac şi în funcţie de buget, achiziţionăm lucruri mai ieftine, cu un raport corect calitate-preţ, dar care prezintă mici dezavantaje de care nimeni nu prea îţi spune înainte. Ce faci atunci când cumperi teoretic ceva mai bun, cum ar fi ţevile din cupru pentru instalaţia termică, care, în sezonul rece scot zeci, sute, mii de păcănituri, pufneli şi trosneli ce-l fac pe copil să exclame: ssshhh, mama, şoarecele! Dacă de vină pentru zgomotele enervante poate fi şi debitul apei calde şi contractarea ţevii în funcţie de căldura pe care o suporta intern, nu acelaşi lucru se întâmplă cu ţevile din PPR (polipropilenă), care sunt silenţioase şi nu deranjează pe nimeni.

Idei pentru amenajarea casei. 3. Găseşte meşteri buni care să pună corect parchetul

Oricît de bun ar fi parchetul, oricât de dreaptă ar fi şapa de sub el, dacă meşterul nu se pricepe la montarea corectă a pardoselii, ajungi în scurt timp să te loveşti de cele mai deranjante scârţâituri. N-ar fi asta un capăt de ţară dacă parchetul n-ar miauna exact când vrei să ieşi din camera în care de-abia a adormit copilul şi tu ai începe brusc să repeţi jocul statuilor.

Idei pentru amenajarea casei. 4. Nu cumpăra cele mai sofisticate baterii de chiuvetă

Dacă îţi sunt dragi bateriile futuriste de nu mai poţi, însă ai observat că ai oareşice probleme în a le pune în funcţiune, fii sigură că şi copiii se vor lovi de acelaşi impediment dacă vei cumpăra o astfel de baterie. Nu mai spun de bunicii sau de alte rude şi prieteni mai în vârstă care vă vor vizita şi care s-ar putea să plece complet nedumeriţi de la voi, după ce vor folosi baia. De aceea, alege să-i dai întâietate laturii practice, şi nu designului, în cazul în care cele două caracteristici nu se pot regăsi în acelaşi timp în bateria de chiuvetă.

Idei pentru amenajarea casei. 5. Optează pentru o chiuvetă cu ce formă vrei, dar practică să fie

Cât de frumoase sunt chiuvetele tip bol sau celelalte care formează o masă compactă cu blatul! Dar şi câtă apă ajunge din ele pe jos, atunci când copiii le folosesc. Nu strică, tocmai din acest motiv, să observaţi atent prin casele prietenilor şi prin toaletele din magazine ce fel de împroșcături face apa din chiuveta X sau Y, ca să ştiţi cât de des veţi folosi mopul în baie. Aş intra în dealii similare legate de vasul de wc, dar, pentru a nu crea repulsie, vă spun doar că se aplică şi în cazul lui aceleaşi considerente elective.

Idei pentru amenajarea casei. 6. Evită mocheta sau covoarele dacă ai un copil alergic la praf

Pufoase şi moi, covoarele şi mochetele sunt o alegere ideală într-o locuinţă pe care o vreţi confortabilă şi primitoare. Nu şi dacă în casă există un copil alergic la praf şi la acarienii care sălăşluiesc printre firele textile. Cea mai buna variantă rămâne parchetul peste care să aşezi un covor de mici dimensiuni, pentru decor. Unde mai pui că parchetul se poate curăţa mult mai uşor, în special în situaţia unui accident domestic provocat de copii.

Idei pentru amenajarea casei. 7. Nu te lăsa păcălită de uşile convenabile ca preţ şi cu aspect perfect

Acestea sunt în cele mai multe cazuri făcute din rumeguş tasat, peste care se aplică uniform o folie autocolantă în diferite nuanţe, creând un frumos efect de lemn atent şlefuit şi lăcuit. Vor fi, din acest motiv, mult mai puţin rezistente şi predispuse la zgârieturi majore, ciupituri, exfolieri şi decolorări decât uşile din lemn. Ţepe se pot lua chiar cu uşile din lemn, însă, dacă alegeţi unele ca ale noastre. Ele au fost relativ ieftine pentru nişte uşi complet realizate din lemn, dar materialul lor, un ramin despre care în România nu se ştie mare lucru, este atât de moale, încât au început să cedeze pe rând în zona broaştelor şi a balamalelor. Poate că producătorii nu le-au conceput pentru nişte copii care trec val vârtej prin camere, dar nici prea trainice nu le-au făcut. De aceea, măriţi puţin bugetul şi alegeţi nişte uşi rezistente şi de calitate, despre care să cereţi toate informaţiile posibile de la vânzător.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa