6 reguli prin care poţi să îţi amenajezi dormitorul feng shui

Raluca Dumitrică
feng-shui-totul-despre-mame

Respectând aceste reguli feng shui, vei putea să ai parte de odihnă şi relaxare în propriul dormitor

De cele mai multe ori, după o zi agitată şi grea tot ce îmi doresc este să mă aşez în pat, să mă cufund în perna moale şi să trag un somn pe cinste. Nu întotdeauna îmi şi iese acest plan, ba uneori mă chinui, realmente, să adorm. Pentru că nu numai moliciunea pernei şi a pilotei sunt de ajutor pentru un somn odihnitor, ci şi întreaga amenajare a camerei, iată cum poţi şi tu să îţi amenajezi camera după regulile feng shui, astfel încât dormitorul tău să fie cu adevărat o zonă de relaxare.

Dacă ai de gând să face o parte din schimbările de mai jos, îți recomandăm să citești și acest ghid de supraviețuire pentru părinții care renovează casa.

Iată ce principii trebuie să respecți pentru a atinge acest obiectiv:

Ce este feng shui?

Feng shui este nu doar o expresie în limba chineză, care înseamnă „apa şi vânt”, ci şi un principiu asiatic străvechi care analizează spaţiul în care trăieşte omul şi care îşi propune să crească nivelul lui chi sau qi, adică al acelei energii vitale care se află în jurul nostru. Dacă vom reuşi să facem acest lucru, avem toate şansele să ne aducem prosperitatea şi fericirea în vieţile şi casele noastre.

1. Scapă de surplus

Tot ceea ce este în plus în dormitor trebuie să dispară. Nu te înduri să renunţi chiar la tot ce pare inutilizabil şi dătător de bătăi de cap? Atunci încearcă să îţi achiziţionezi un mic corp de mobilier care să adăpostească toate obiectele care poartă semnul de întrebare în ceea ce priveşte păstrarea lor şi depozitează-le acolo. După câteva luni, mai fă o triere şi vezi exact de ce anume poţi să te desparţi fără regrete.

Nu te supăra dacă includem la capitolul surplus şi urmele de praf sau chiar pereţi nezugrăviţi de ceva vreme!

2. Alege o paletă cromatică relaxantă

Roşu intens, albastru regal, fuchsia sau violet sunt, pentru unele persoane, unele dintre cele mai frumoase culori. Nu şi pentru decorarea unui dormitor, acolo unde ele pot fi prea obsoitoare. Culorile tari sunt ca un excitant pentru creier şi îmbie la orice altceva în afară de linişte şi regăsire de sine. Alege culori cât mai deschise şi pastelate, care nu perturbă cu nimic relaxarea şi optează doar pentru mici pete de culoare, atent poziţionate, dacă ţii morţiş să ai un punct cromatic mai intens în dormitor. De evitat şi tapetele încărcate şi tablourile mari, cu imagini complexe şi foarte puternic colorate, pentru că şi ele au rolul de a ţine la distanţă starea de relaxare pe care ar trebui să o simţim în dormitor.

3. Evită să-ţi montezi oglinzi în cameră

Ştiu că nu poţi să renunţi la măsuţa de toaletă la care te fardezi dimineaţa sau la oglindă mare de pe uşa dulapului, acolo unde îţi arunci o ultimă privire înainte de a ieşi pe uşa casei. Dar ideal este ca în dormitor să nu ai niciun fel de oglindă în care să îţi zăreşti din pat chipul şi corpul şi să le şi studiezi temeinic. Acestea pot face să te cerţi cu partenerul, să îţi creezi o imagine distorsionată asupra propriului corp, ba chiar să ai un somn agitat şi cu întreruperi.

4. Lasă aerul şi lumina naturală să îşi facă de cap

Cu cât va fi camera mai luminoasă şi mai aerisită, la propriu, cu atât mai bine te vei simţi de fiecare dată când treci pragul dormitorului. Ar fi perfect dacă geamurile de la dormitor ar fi mari şi uşor de deschis, astfel încât să ai acces la aer şi lumină cu multă uşurinţă. Nu uita că seara ai nevoie de întuneric, însă, pentru un somn odihnitor, aşa că poţi pune şi nişte draperii la geam, pe care să le tragi la lăsarea serii.

5. Dă afară din dormitor televizorul, laptopul şi tableta

Adică fix acele ispititoare gadgeturi care nu fac altceva decât să te ţină treaz mai mult decât trebuie şi să îţi fure din orele preţioase de odihnă. Dacă din nişte motive foarte serioase vreunul dintre ele trebuie să se afle în incinta camerei de dormit, atunci este bine ca după ce e folosit aparatul respectiv să iasă cumva din raza vizuală.

6. Plasează patul în locul ideal

Acest loc ideal este în diagonală cu uşa, plasare care permite să nu dai cu ochii imediat de pat atunci când intri în cameră, dar, totuşi, să poţi vedea foarte bine pe oricine intră în cameră. De reţinut că principiile feng shui spun să eviţi să aşezi patul perpendicular pe uşă pentru ca picioarele vor fi îndreptate în direcţia uşii, poziţie ce poartă asupra ei auspicii deloc favorabile.

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot cee publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa