3 principii Montessori de decorare a camerei

Raluca Dumitrică
principii-montessori-totul-despre-mame

Amenajarea interioară merge mână-n mână cu principii Montessori

Despre Maria Montessori şi metoda ei pedagogică se ştiu multe lucruri, şi numai de bine. Dezvoltată în urmă cu aproximativ 100 de ani, metoda ce-i poartă numele are ca principiu fundamental autoeducarea şi valorificarea potenţialului fiecărui copil, permiţând exprimarea liberă, luarea deciziilor şi învăţarea prin folosirea simţurilor. Astfel, copilul se dezvoltă frumos, capătă încredere în sine şi înţelege mai repede lumea în care trăieşte.

Dar nu la fel de cunoscută precum metoda în sine este pentru părinţi decorarea camerei copilului după principii Montessori, aşa că haideţi să vedem care sunt acestea!

1. Obiectele trebuie să fie la îndemână

Maria Montessori a remarcat că fiecare copil se naşte cu trăsături intitulate „tendinţe umane”. Acestea, explorarea, orientarea, ordinea, mişcarea, comunicarea, repetiţia şi mintea matematică, îl ajută să înţeleagă mediul în care trăieşte. Dar dacă o tendinţă umană nu funcţionează cum trebuie, atunci individul nu va reuşi să îşi atingă potenţialul.

Pentru că explorarea este unul dintre lucrurile care se încurajează foarte mult la copii în metoda Montessori, toate lucrurile care îi aparţin copilului şi de care are nevoie trebuie să fie plasate la nivelul său. Astfel, el va avea acces foarte uşor la ele, fără să fie nevoie de intervenţia unui adult pentru a intra în posesia lor.

De aceea, şi în camera copilului, nu numai în sălile de curs Montessori, mobila, jucăriile, hainele, cărţile şi alte obiecte preferate (până şi tablourile) trebuie să fie la îndemână. Astfel, copilul va putea explora în voie, va cunoaşte, va învăţa şi va face paşi către a deveni independent.

2. Patul este la nivelul solului

Patul, unul dintre cele mai importante obiecte dintr-o cameră, este, conform principiilor Montessori, la nivelul solului, ca cel mic să poată fi în permanenţă liber şi independent. Acesta poate fi chiar făcut dintr-o saltea pusă direct pe jos, astfel încât copilaşul să părăsească spaţiul de somn oricând, fără să se rănească.

Un pat la nivelul solului sau un pat cu garda joasă pare să fie alegerea cea mai bună pentru un copil care va învăţa urcându-se şi dându-se jos din el cum să devină independent, să se autoregleze şi să capete încredere în sine.

Patul îi oferă respectul necesar copilului atunci când acesta îşi dezvoltă obiceiuri sănătoase de somn. El se poate culca atunci când îi e somn, se poate trezi după bunul plac şi se poate da singur jos, pentru a explora lucrurile din preajmă. În plus, salteaua nu e doar extrem de funcţională fără cadrul de susţinere, ci şi o variantă mai ieftină decât cea a unui pat clasic.

3. Camera nu trebuie sa prezinte pericole pentru copil

În decorarea camerei celui mic trebuie ţine cont de faptul că toate obiectele şi zonele periculoase la care poate avea acces trebuie să fie, practic, inexistente. Astfel, o încăpere amenajată după principii Montessori devine un mediu foarte sigur pentru copil, iar dacă se întâmplă să mergeţi în altă cameră pentru puţin timp, nu veţi avea emoţii şi stres că cel mic nu se află în siguranţă în camera lui.

Pentru că totul trebuie să fie la îndemână, nu există riscul ca obiecte mari de mobilier să devină primejdioase pentru el, pentru că aceste obiecte vor lipsi din camera lui. În preajma patului nu se va afla nicio priză nesecurizată care să vă dea emoţii, iar jucăriile şi alte obiecte de joacă sau de primă necesitate nu se vor afla la o înălţime mai mare decât cea la care să poată ajunge copilul, astfel încât micuţul să se caţere pe ceva ca să le poată lua.

Odată obişnuiţi cu acest stil decorativ, sunt mari şansele ca un copil mai mare şi chiar preadolescentul să meargă în continuare pe linia amenajării camerei lor după principii Montessori, iubind liniile sale curate şi simple, aproape minimaliste. Vor observa, totodată, că şi curăţenia, şi ordinea pot fi mai uşor păstrate aşa!

Citeşte şi:
Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)
Trei jocuri de inspiraţie Montessori pentru bebeluşi
Prima zi de creşă Montessori pentru Prinţul George
7 sfaturi pentru a amenaja o casă în care stau și copii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa